Читателски коментари (за „Пепеляшка и царският син “ от Димитър Талев)

  • 1. martina_bg (7 юли 2015 в 00:54), оценка: 1 от 6

    Ужасно драматична книга. Много трудна за четене. Пълна с правописни грешки. Води до депресия. Не я четете преди сън!

    • 2. NomaD (7 юли 2015 в 11:12)

      Девойче!

      Вероятно заглавието „Пепеляшка и царският син“ те е подвело и си предположила, че ти предстои четене на поредното любовно ромачне с историческа тематична подложка. И съответно очакванията ти не са се сбъднали.

      Тази книга е наистина трудна за четене (т.е. изисква труд, усилие) и изобщо не е развлекателен роман . Това е вторият роман от епическата историческа сага на Талев за времето на цар Самуил — да, това е печален разказ за една драматична епоха в българската история, достойна за трагедия на Шекспир. Но самият роман не е депресиращ, а през потреса води читателя до катарзис.

      И когато отново решиш да праснеш единица за дадена творба, все пак се съобрази с това, че даваш ОЦЕНКА за нея — дали е с високи качества и достойнства, или е слаба книга. Защото „книга, трудна за четене“ съвсем не означава „книга с ниски литературни достойнства“.

      Освен това, езикът на книгите на Талев има своите особености - със стилистична цел умишлено се използват старинни и диалектни думи, които често се отклоняват от съвременните правописни норми. Така се формира историческа убедителност и народностен колорит на художествения свят - а това не е недостатък, а достойнство на творбата. Разбира се, възможно е в резултат от обработката на текстовия файл да са допуснати и някои сгрешени думи – но за това вече не е отговорен авторът, още по-малко пък носи вина самата творба.

  • 3. Читател (7 юли 2015 в 19:54)

    Четох книгата преди доста години, но съм останал с много добро впечатление от нея… Да езика е различен, но някак си това по скоро подпомага повествованието…

  • 4. LaPhantomaLaOpera (23 декември 2019 в 19:06)

    Освен това може да се научи какво е било влиянието на славяните като лексика върху старобългарският език,гръцките и ромейските титли в българската администрация,както и типично българските говори от епохата в Средновековието.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.