Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
???? (Обществено достояние)
Форма
Поезия
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Набиране
Надежда Владимирова
Източник
Словото

История

  1. — Добавяне (от Словото)

Статия

По-долу е показана статията за Олимп (роман) от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Вижте пояснителната страница за други значения на Олимп.

Олимп
Olympos
АвторДан Симънс
Първо издание2005 г.
САЩ
Оригинален езиканглийски език
Жанрфентъзи

„Олимп“ е роман на Дан Симънс, публикуван през 2005, е продължение на романа Илион и последна част от цикъла Илион/Олимп. Също като първата книга е научна фантастика, и съдържа много цитати от други книги: започва с препратки към епосите на Омир Илиада и Одисея, Бурята на Шекспир, и по-малки препратки към други произведения, включително Пруст, Джеймс Джойс, Калибан срещу Сетебос, поезията на Шекспир и др.

Интродукция

В романа се разглеждат три истории; тази на схоластика Томас Хокънбери, Елена Троянска и гръцките и троянските герои от Илиада; Деймън, Харман, Ада и други хора от Земята; и моравеките, или по-точно европеецът Манмънт и Орфу от Йо. Романът е написан в първо лице, сегашно време когато действието се развива с личността на Хокънбери, но с трето лице, минало време в другите случаи. Трите истории се развиват успоредно една на друга през целия роман и не започват да се припокриват до края.

Вижте също

Олимп, де твойта слава?

Де твойте богове?

Зевс веч се не вестява

по тия върхове;

 

не фърля мълний бесни

въз трепетния свет

и своя хор небесни

не свиква на съвет.

 

И дремеш ти в почивка

велик, безгласен, гол,

под бяла си покривка,

кат овдовял престол.

Край