Читателски коментари (за „Хамлет “ от Уилям Шекспир)

  • 1. павел (23 ноември 2011 в 21:45)

    Хамлет е най-сърцераздирателното четиво.

  • 2. Александър77 (28 февруари 2015 в 15:51), оценка: 6 от 6

    Гениално е най-точната дума, описваща трагедията на принца датски. Изключителното в тази пиеса е, че всеки може да изгради различна гледна точка около събитията и чувствата на Хамлет. Невероятна многопластовост, която позволява много интерпретации. Все пак не смятам, че Хамлет е слабохарактерен и нерешителен, както понякога се обяснява. Също така мисля, че образът на Хорацио е много значителен за изграждането на пиесата.

  • 3. LaPhantomaLaOpera (7 юни 2020 в 23:17)

    В една от старите версии на трагедията Хамлет е станал свидетел на убийството на баща си, и той се заклева, че ще отмъсти за смъртта му! Имаше и игрален филм за него като сага, в която неговият чичо заедно с хората си убиват бащата, като го обесват, все едно е изменник и предател! А всъщност чичото е искал да се възкачи на тронът! И за целта отстранява брат си чрез заговор!

    • 4. deaf (10 юни 2020 в 12:48)

      По времето на Шекспир (Ренесанса) са били много силни суеверията. Имало е даже „наука“ за тях — демонология. Според тази „наука“ призраци на покойници се явявали пред живи хора главно с четири задачи:

      — да разкрият скрити съкровища.

      — да ги предупредят за гибел, която заплашва техни близки

      — да им разкрият волята на покойника.

      — да им разкрият престъплението, на което той е станал жертва.

      В пиесата тъкмо преди Хорацио да изрече четвъртата, действителна причина за появата на призрака на Хамлетовия баща, пропява петел и призракът — пак според суеверните поверия — е принуден да изчезне. Хорацио проявява голяма смелост — смятано е било за крайно опасно да се препречва път на призрак.

      Може би Шекспир е решил призракът на бащата Хамлет да разкрие кой го е убил, за да вмъкне повече съспенс, както се казва днес.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.