Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Очерк
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране и разпознаване
Karel (2018)
Форматиране
zelenkroki (2018)

Издание:

Автор: Илия Бешков

Заглавие: Словото

Издание: първо

Издател: Книгоиздателство „Георги Бакалов“

Град на издателя: Варна

Година на издаване: 1981

Тип: сборник

Националност: българска

Печатница: ДП „Стоян Добрев-Странджата“ — Варна, Пор. 80

Излязла от печат: месец септември 1981 г.

Редактор: Станислав Сивриев

Редактор на издателството: Панко Анчев

Художествен редактор: Владимир Иванов

Технически редактор: Добринка Маринкова

Рецензент: Здравко Петров; Светлозар Игов

Художник: Иван Кенаров

Коректор: Денка Мутафчиева; Елена Върбанова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/5149

История

  1. — Добавяне

Днес нещата, събитията, проблемите са ясни. Бих казал даже — хората са уморени от прозрачността и яснотата на живота. Те опипват с пръсти, миришат с нос и гледат с очила… Наистина — времето тече и ние, които не можем да го спрем, трябва поне да го оберем…

В тоя бяг — естествено — и времето неимоверно се съкращава. Просто: „Няма време“. И времето става най-скъпият артикул; надницата — по-скъпа от всяка жива твар и от всяка рожба на духа. И аз чувствувам известно стеснение да спра вниманието на хората върху картините на Александър Стаменов.

Ние принадлежим на това време. Тоя художник се изправя пред света и пред бялото платно с вярата в доброто и изкуството — като едничка реализация на живота.

Неговото чисто и романтично предразположение към света се сближава с дадените видими форми и в тоя трескав процес, в тоя двубой той сам не знае дали е победител, или победен. Единственият резултат е картината. Изправен пред нея, той не я познава, защото тя вече не принадлежи на него. Тук нещата, събитията, проблемите не са така ясни — нито могат да се опипват с пръсти, нито да се миришат с нос, нито да се гледат с очила… В неговите картини градът, нощите, пространството имат своя обем, сила и осезаемост, но те са ни внушени по пътя на едно абсолютно творческо пресъздаване — те са една реализация на духа.

В мрачината на мъртвите и тежки форми Стаменов врязва своята сребърнобяла светлина, очертава и раздвижва тия задрямали форми и вселява в тях своята тревога за човека. Така те заживяват своя истински живот.

Тая творческа тревога у Стаменов, носена и от други негови съвръстници, бди върху нашата задрямала духовна действителност и я предпазва от сънна смърт.

Можем ли да събудим в нас благодарност към делото на българския художник?

Но… днес просто „няма време“. Днес животът е обърнал времето в надница. Само изкуството превръща мига във вечност!

Край