Серия
Летописите на Светлината на Бурята (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Words of Radiance, (Пълни авторски права)
Превод от английски
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
6 (× 4 гласа)
Сканиране
filthy (2014)
Разпознаване и корекция
Dave (2014)

Издание:

Автор: Брандън Сандерсън

Заглавие: Сияйни слова

Преводач: Борис Шопов; Катерина Георгиева

Година на превод: 2014

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Артлайн Студиос

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: роман

Националност: американска

Излязла от печат: 11.09.2014

Редактор: Мартина Попова

Художник: Христо Чуков

ISBN: 978-619-193-003-6

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3542


На Оливър Сандърсън,

който се роди по средата на писането на тази книга, а когато тя бе завършена, той вече ходеше.

ЗАБЕЛЕЖКА: Много от илюстрациите, в това число и някои титули, са отпечатани преди съдържанието, за което се отнасят. Разглеждайте на своя отговорност.

Благодарности

Както можете да си представите, създаването на книга от Летописите на Светлината на Бурята е голямо начинание. Става дума за близо година и половина писане, от плана до последната проверка. Включва още и работата на четирима различни художници и редакторското око на цяло войнство, без да споменаваме екипите в издателството Тор, които продуцират, рекламират, продават и правят всичко друго, което е нужно за успеха на една голяма книга.

Летописите са моя мечта вече от двадесетина години — това е историята, която винаги съм искал да съумея да разкажа. Хората, за които ще прочетете тук, буквално превръщат мечтите ми в действителност и няма думи за благодарността ми за техните усилия. На първо място благодарността ми за този роман трябва да е за моя асистент и редактор, самия Питър Алстрьом. Той се труди дълги часове по книгата и се справи с настояванията ми, че неща, които не се вписват в сценария, всъщност се вписват. Накрая ме убеди, че греша много по-често, отколкото съм прав.

Както винаги, Моше Федер — човекът, който ме откри като писател — свърши отлична редакторска работа. Агентът ми Джошуа Баймс работи много и като агент, и като редактор. Помагаха му Еди Шнайдер, Брейди МакРейнълдс, Кристина Лопес, Сам Морган и Криста Аткинсън от агенцията. В Тор Том Дохърти понесе книга, която е по-дълга даже от предишната, макар да му бях обещал да я направя по-кратка. Тери МакГари беше коректор, Ирен Гало е отговорна за художествената редакция на корицата, а Грег Колинс — на вътрешното оформление, екипът на Брайън Липофски в Уестчестър Пъблишинг Сървисис за набора, Мерил Грос и Карл Голд за продуцирането, Пати Гарсия и хората й за рекламата. Когато имахме нужда, Пол Стивънс беше свръхчовек. Големи благодарности за всички ви.

Навярно сте забелязали, че този том, както и предишният, е илюстриран изумително. Представата ми за Летописите поначало е като за поредица, която надхвърля обичайните художествени очаквания за подобни книги. Затова, за мене е чест, че любимият ми художник Майкъл Уилън отново участва. Имам усещането, че неговата корица отлично улавя Каладин и съм много благодарен за допълнителното време, което той настоя да отдели. Направи три варианта преди да остане доволен. Форзацът с Шалан надмина надеждите ми за тази книга. Скромно благодаря за качеството на целия този комплект.

Когато разказвах за Летописите, споменах за „гостуващи“ художници за отделни илюстрации. Тук имаме първия, понеже Дан дос Сантос (друг от любимите ми художници и автор на корицата на Спиращият войната) се съгласи да направи някои от илюстрациите.

Бен МакСуийни щедро се върна да направи още прекрасни страници от скицника на Шалан за нас, а да се работи с него е чисто удоволствие. Бързо разбира какво искам, понякога — дори когато не съм съвсем сигурен какво точно искам. Рядко съм срещал човек, у когото талантът и професионализмът се сливат като у Бен.

Много, много отдавна, преди почти десет години, срещнах човек на име Айзък Стюарт, който освен начинаещ писател, беше и отличен художник, особено когато се стигне до карти и символи. Почнах да работя с него по книги (с Мъглороден) и по някое време той ми уреди среща с една дама на име Емили Бушмън, за която по-късно се ожених. Значи, не е нужно да казвам, че дължа на Айзък големи благодарности. А с всяка следваща книга, по която той работи, моят дълг нараства заради изумителните му рисунки. Тази година решихме да направим участието му малко по-официално и аз го наех на пълно работно време като илюстратор и за да ми помага с някои административни задачи. Така че, ако го видите, поздравете го с добре дошъл в екипа. (И му кажете да продължава със собствените си книги, които са много добри.)

При нас в Драгънстийл Ентъртейнмънт дойде също и Кара Стюарт, съпругата на Айзък. Тя е нашият мениджър по доставките. (Всъщност първо опитах да наема Кара, а Айзък се закачи, понеже прецени, че може да върши някои от тези неща. И накрая стана много удобно, понеже взех и двамата.) С нея ще се свържете, ако поръчате тениски, плакати и тем подобни през моя уебсайт. А тя е прекрасна.

За тази книга използвахме и съветите на специалисти, включително на Мат Бушмън за песните и поезията. Елън Ашър даде прекрасни съвети за сцените с коне, а Карън Алстрьом беше допълнителен консултант за поезията и песните. Мишел Уокър се прояви като консултант по алетското писмо. Накрая, Елиз Уорън направи някои много хубави забележки във връзка с психологията на един ключов герой. Благодаря на всички вас, че ми заехте умовете си.

Бета-четенето на тази книга беше огромно и при много строги ограничения във времето, затова — сърдечен мостови поздрав за участниците. Те са Джейсън Дензъл, Мишел Уокър, Джош Уокър, Ерик Лейк, Дейвид Берънс, Джоел Филипс, Йори Филипс, Кристина Куглер, Линдси Лутър, Ким Еарет, Лейн Гарет, Брайън Дьоламбр, Брайън Т. Хил, Алис Арнсън, Боб Клуц и Нейтън Гудрич.

Коректорите в Тор са Ед Чапман, Брайън Конъли и Норма Хофман. Други коректори са Адам Уилсън, Обри и Бао Фам, Блу Коул, Крис Кинг, Крис Клуве, Емили Грейндж, Гари Сингър, Джейкъб Ремик, Джаред Герлах, Кели Нюман, Кендра Уилсън, Кери Морган, Марън Менке, Мат Хач, Патрик Мор, Ричард Файф, Роб Харпър, Стив Годеке, Стив Каръм и Уил Рабоин.

Хората от групата ми по писане успя да мине половината от тази книга, което — предвид обема й — е доста. Те са безценен източник за мен. В групата влизат Кейлин ЗоБел, Катлийн Дорси Сандърсън, Даниел Олсън, Бен — син на сина на Рон, Е. Дж. Патън, Алан Лейтън и Карън Алстрьом.

И накрая, благодаря на моето любящо (и буйно) семейство. Джоел, Далин и малкият Оливър не ми позволяват да си виря носа, понеже все ме изкарват „лошия“, който да яде бой. Моята всеопрощаваща съпруга Емили изтърпя много през тази година, понеже обиколките станаха продължителни. Аз все още не знам с какво я заслужих. Благодаря на всички ви, задето правите моя свят вълшебен.