Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Разказ
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Издание:

Автор: Илка Бирова

Заглавие: Камъчета от една мозайка

Издание: първо

Издател: „Симолини 94“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2017

Тип: сборник

Националност: българска

Печатница: „Симолини 94“, София

Редактор: Илияна Каракочева

Художник: Татяна Карамалакова

ISBN: 978-619-7265-35-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9223

История

  1. — Добавяне

За Илинден получих чудесен подарък — малка ръчно избродирана торбичка и в нея — пакетче с житени зрънца. Такъв подарък никой не ми беше правил и останах приятно изненадана.

В миналото в подобни торбички хората са държали най-ценните неща: жълтици и златни накити. Но дори и когато вместо жълтици сложиш вътре само няколко житени зрънца, торбичката става пълна. Защото, ако посадиш семенцата, от тях може да поникне нов живот.

Като гледах и се радвах на моя подарък, се сетих за вълшебната торбичка от приказките. Помислих си мога ли да сложа в моята торбичка поне три вълшебства? И кои да бъдат те? Харесах си тези три: първото е красотата, защото е много красива българската шевица, избродирана отпред. Другото вълшебство е да си естествен и истински — като памучното платно, от което е направена торбичката. Третото вълшебство ми подсказа червената връзка за стягане — тя е като връзката и обичта между хората. Без нея кесията на всеки лесно може да се развърже и да остане празна.

Стига ми само за малко да подържа в ръце моята торбичка и усещам как ставам красива, естествена и обичлива. За мен тя вече не е обикновена, а истинска торбичка за вълшебства.

Край