Серия
Архипелагът на сънищата (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Islanders, (Пълни авторски права)
Превод от английски
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
6 (× 1 глас)

Фоорт
Добре дошли

Фоорт е средно голям остров от групата Манлейл в северната субтропична зона. Името му на патоа се превежда като Добре дошли, за което има какво още да се каже.

Фоорт има няколко характеристики, които го правят необичаен, да не кажем уникален, остров за Архипелага. Една от тях е, че притежава самоподдьржаща се икономика, почти напълно независима от останалите острови. Няма никакъв износ и внася само най-необходимото. Почти никой от жителите на другите острови не го посещава; почти никой от жителите на Фоорт не посещава други острови. Съществува фериботна връзка, но корабите, които акостират, го правят на неравномерни интервали и по правило се отбиват на път за други пристанища. В много отношения Фоорт е остров, който е в Архипелага, но не е част от него.

Тъй като удобствата за посетители са малко и почти няма забележителности, представляващи исторически или културен интерес, в настоящия географски справочник няма да му отделим много място. При изготвянето на тази книга един от сътрудниците ни наистина посети острова, така че сме сигурни, че информацията ни е актуална. За да сме изчерпателни и заради вероятността някой от читателите ни да има роднини, живеещи на Фоорт, ето и няколко факта за него.

На първо място, названието му на патоа е фалшиво. Никога не е съществувало туземно население, което да ви накара да се почувствате добре дошли. Из целия остров ще се натъкнете на странни отпратки към митичното му минало, ресторанти, улици и паркинги, кръстени на предполагаеми местни величия или събития от историята — например нашият сътрудник отбелязва, че в град Фоорт съществува жилищен квартал „Крал Алф“, пазарен площад „Плаза Победа“ и бистро, наречено „Ресторант «Старият Замък»“. Всичко това е фалшиво. Преди да се нанесат съвременните строителни предприемачи, Фоорт е гол остров с песъчлива почва и скалиста брегова линия с една-единствена планина в западния си край и верига от пясъчни дюни на изток.

По-правилното му заглавие би било Жилищният остров. Откъдето и да пристигате по море, бляскавите бели кули на Фоорт доминират над хоризонта.

Единствените ниски или скромни постройки на Фоорт са онези, където живеят хората, стекли се на острова в търсене на работа. Това са строителите, чистачите, охранителите, домашните прислужници, шофьорите, градинарите, продавачите.

На Фоорт има двадесет и седем голф-игрища. Има повече от сто цифрови телевизионни канала. Пет частни самолетни писти. На всяка улица могат да бъдат открити ресторанти и пиано-барове. Алкохолът е евтин. Клиниките и старческите домове са многобройни. Има три кина, един театър, няколко танцови зали и пет казина. Съществува голяма заемна библиотека с доста книги, но много повече филми, внасяни от северните страни. Всеки жилищен блок е заобиколен от обширен частен парк. Плажовете са чисти и разполагат с постоянна охрана.

Няма студиа за масаж, стриптийз-клубове, барове с танцьорки на масите, нито квартал на червените фенери. На Фоорт не съществуват престъпления, свързани с насилие, но понякога има случаи на безчестие, които властите разрешават бързо и ефикасно. Не са установени регулации за политически бежанци, но островът разполага със закони за постоянното пребиваване. Правилата срещу повторни нарушители са строги и еротоманите не са добре дошли.

Според слуховете в най-източната част на острова има пясъчна дюна, която свети в нощта. Допускайки, че това може да е една от крайбрежните инсталации на художника Тамара Диър Ой, за когото е известно, че прекарва определен период от време на Фоорт, нашият сътрудник взема решение да потърси мястото. Така и не го открива, нито успява да определи коя от стотиците дюни би могла да бъде въпросната инсталация. Все пак той се среща с неколцина местни, твърдящи, че са я виждали, но според двама от тях захранването на дюната често прекъсва и се нуждае от поправка. Никой не е наясно как да извърши този ремонт. Самият Ой е напуснал острова отдавна.

На Фоорт има няколко сладководни извора и никакви реки. Водата на острова идва или от пречиствателни станции, или от голямата обезсоляваща инсталация на северното крайбрежие. Над острова е надвиснал лек облак от замърсяването, причинено от работата на инсталацията, както и от тежкия автомобилен трафик и хилядите климатици из жилищните сгради.

Пътната мрежа дава достъп до всички части на острова. Движението е непрекъснато, ден и нощ. Всяка градска улица разполага със странична лента, използвана от средствата за придвижване на инвалиди и възрастни хора.

Най-големите бизнеси в областта на услугите и търговията на дребно са свързани с имотите: доставка на мебелировка и подови настилки, боядисване и вътрешен дизайн, градинарски услуги и така нататък. Търсенето на имоти от страна на купувачите обикновено се задоволява от предлагането поради смърт и инвалидизиране. Почти цялото население се състои от имигранти — хора, избрали да напуснат суровия живот в условията на военизираните икономики на северните страни. Като се изключат високите цени на имотите на свободния пазар, няма имиграционни ограничения, макар че завръщането на континента е трудно до степен на невъзможност.

Хората и от двата враждуващи съюза са добре дошли на Фоорт и на острова могат да се чуят всички езици, говорени на континента. Въпреки че властите на сеньорала твърдят, че на Фоорт няма райониране, хората от Фаяндланския съюз предпочитат да живеят в една част от град Фоорт, а глондианците — в друга. През цялата година се организират събития, свързани с корените на имигрантите, с носталгични изпълнения на познати мелодии, готвене на традиционни ястия и носене на фолклорни костюми. Нашият сътрудник посещава едно такова събитие и остава изненадан до колко късно е продължило, както и до каква безконтролна степен се напиват всички присъстващи. Валута: всички.