Читателски коментари (за „История славянобългарска “ от Паисий Хилендарски)

  • 1. igochev (30 август 2011 в 10:09), оценка: 6 от 6

    Непосилно е да се коментира труд и живот от подобна величина.

    Писанията му са много повече от обикновен исторически източник.

    Наистина изключително!

    • 4. Жоро (9 септември 2011 в 12:29)

      Определено имаме нужда от поне още един Паисий!

  • 2. проф. Цвети (30 август 2011 в 10:46)

    Тук може би не историческата част на произведението, която е пълна с хронологически грешки, е важна. Много по-важна е самата идея, залегнала дълбоко в съзнанието на българите и влиянието на Паисиевите думи, „събудили“ цял един народ.

    Все си мисля, че днес е настъпил момент, в който нуждата от дори само един такъв човек и едно такова произведение, нарастват неимоверно…

    • 3. Мю (30 август 2011 в 12:31)

      Разбира се, че ценността на Историята е в акта на нейното написване, в идеята и целта и, както и в самата личност на автора и. Велика книга е Историята!

      И наистина надеждата, че сега може да се появи такава личност с такова дело е мамеща и желана, колкото и крехка да е.И нужна също така…

  • 5. Георги Иванов (26 ноември 2011 в 22:32)

    Не ни трябва нова личност като Паисий.Това което е направил действа и в момента както е действало и когато се е преписвала историята от ръка на ръка.Трябват ни хора да я пазят защото оригинала на историята е адски много изопачен.Нагласен е така че да е в угода на „Великият Руски народ“и на славянските братя(плюя на тях).Защото те само са ни пречили в развитието и са ни плюли навсякъде по света.

    Трябва ни истинската история онази която така бързо върнахме в Атон,за да не лъсне истината.

  • 6. Ilpen (27 май 2012 в 13:46)

    "Историятя " на Паисий нито е първата, нито е най-значимата. Като исторически труд тя е пълно фиаско. Като пропаганда, да, има значение.

    Но все пак къде по-обемна и достоверна е Историята на Петър Богдан, и действително първият научен труд за историята на България на Блазиус Клайнер, 1761г. фундаментален труд, основаващ се на стотици първоизточници от договори, записки, исторически документи и др. Невероятно точна и правдива книга, написана с голямо уважение към българите.

    Поради факта, че е написана от католик (възможно с български произход!) тя все още не се не само изучава, но и не се споменава никъде, макар, че отдавна е издадена на български.

    Иначе, когата Паисий е писал неговата история, из кафенетата в Париж сутрин са си четели вестниците с новините, а историята отдавна е била наука.

  • 7. Митко Иванов (28 юни 2012 в 17:47)

    Много са великите,силните личности в нашата история.Такъв е и Отец Паисий от манастира Хилендар!Той е първият Левски,който обаче е тръгнал да кръстосва земята българска не с друго,а със словото!С книга под расото си.Тръгва за да разбуди смазаното самочувствие на цял един народ!За да може век по-късно един друг Левски-Апостола на свободата да тръгне по неговите стъпки,но вече с оръжие под ръка.Грамотните хора са тези,които решават съдбата на народите.Това е прозрял Паисий и затова делото му е велико.

  • 8. Мирка Иванова (28 юни 2013 в 13:04)

    Георги Иванов, аз не съм съгласна с Вашето мнение! Нима ако славянските братя, на които плюете, не бяха дошли да воюват през 1877 година с Турция, щяхме да имаме свобода? Ще се радвам да ми обясните кога България е била под Руско иго и дали щяхте да можете да четете произведения като „История Славянобългарска“, както сега? Това, че сте учили руски, не Ви прави роб на Русия. Нима щяхте да сте по-доволен да учите турски език?

    Но тук не е мястото да споря… История Славянобългарска е велика книга и всеки, който я прочете, се чувства изпълнен с гордост и патриотизъм.

  • 9. petarb (6 август 2013 в 02:46)

    Имайте предвид, че версията на Историята, която в момента е качена на сайта, е непълна. По-точно, от частта „Историческо събрание за българския народ“ липсва всичко след смъртта на хан Аспарух (Батоя, според Паисий), т.е. кажи-речи най-съществената част от Историята.

    Предложена е редакция в ателието, но чака одобрение или проверка от около една година вече. Дано скоро да стане;)

    Междувеременно пълният текст може да се намери в wikisource или на tropcho.wordpress.com.

    За съжаление в слово.бг и православието.ком версията е сбъркана, както тук.

  • 10. LaPhantomaLaOpera (28 декември 2019 в 16:54)

    Славенето на Бог е първоосновата на книгата, а не етносът"славяни", който е като митичната Атлантида-само една приказка за наивни деца, а не поучителна история.А ние не сме наивни деца, а мислещи зрели хора, търсещи истините за миналото си!

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.