Читателски коментари (за „Христос отново разпнат “ от Никос Казандзакис)

  • 1. emko8 (28 юли 2022 в 10:33), оценка: 6 от 6

    Колко странно, че никой досега не е коментирал тази творба… Поне мен като читател, тя не ме остави безразличен и имам нужда да споделя впечатлението си.

    Дълбок и вълнуващ прочит от Казандзакис на проблематиката, изложена доста по-стегнато от Достоевски във „Великия инквизитор“. Майсторски написана притча за цената на свободата да избереш стръмния път на страданието. За вечната борба между Истината и Греха, който лукаво се облича в дрехите на Истината.

    Вече разбирам по-добре причините за отлъчването на Казандзакис от гръцката църква. Доста е безпощаден в своите оценки писателят, особено брутален в описанието на звероподобния поп Григорис, но и болезнено точен в описанието на моралното разложение, което може да обхване всеки от нас, включително и църковния клир. Такава една оценка никога не би могла да се приеме радушно от Църквата и в този смисъл „Христос отново разпнат“ носи известна пророческа жилка, макар че причината за отлъчването на Казандзакис поне формално е друга, както е добре известно.

    С творчеството на Казандзакис не бях добре запознат до този момент. Чел съм „Алексис Зорбас“ преди 10-на години, добра книга е, но някак лековата, не остави трайна следа у мен и в сравнение с „Христос отново разпнат“ е като плажно романче на Пауло Куелю. Ако искате да се убедите, че Казандзакис е бил гениален писател, заслужаващ десет нобела, прочетете това. Ако искате да прочетете драматична и истински епична творба за една битка между Доброто и Злото, за литературни герои, които да обикнете и да намразите, прочете това. Бонус е майсторският език на автора, пресъздаващ атмосферата на ориенталски застой под османския хомот и още по-лошото местно чорбаджийство, която ни е позната от нашите най-добри писатели. И много близка до естетиката на Ботев, например.

    И тъй — прочете „Христос отново разпнат“.

    Благодаря на екипа на Читака, че направи възможно да се запознаем с тази творба.

    • 2. нт (28 юли 2022 в 13:09)

      emko8,

      Благодаря ви за великолепния коментар!

      Прочетете и „Последното изкушение“. (Искрено се надявам да споделите мислите си и за нея.)

      След това причините за отлъчването на великия Казандзакис, мисля, ще бъдат съвсем очевидни.

      Мисля, че е голям късмет, че четете произведенията на автора в този ред.

      • 3. emko8 (28 юли 2022 в 15:17), оценка: 6 от 6

        нт, задължително ще прочета и „Последното изкушение“. Но… чака ме дълъг списък и не знам кога ще стане това. Отново благодаря, че правите така достъпни толкова литературни съкровища.

  • 4. domino1 (13 декември 2023 в 14:19)

    Тази година се навършват 100 години от рождението на Георги Куфов — един от най-добрите ни преводачи от гръцки и френски език, преводач и на тази книга. На уменията и таланта му се дължи автентичното въздействие на този текст. Бих препоръчал книгата му „Парадокси на демокрацията“, която ще звучи все по-актуално и в идните години.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.