Читателски коментари (за „Откраднатият сън “ от Александра Маринина)

  • 1. Марина_Г (19 януари 2017 в 23:07), оценка: 6 от 6

    Няма лоша книга тази Маринина! И тук заплетено, и тук много мисъл е вложена за оплитането на историята.

  • 2. Икран (3 февруари 2017 в 14:32), оценка: 5 от 6

    И аз се присъединявам — „няма лоша книга -Аександра Маринина“ ,но адмирации имам и за преводачката Здравка Петрова!

  • 3. Ema. (10 февруари 2017 в 16:05), оценка: 6 от 6

    Чудесна книга! Първата ми среща с авторката, от която съм впечатлена. Заплетена история, която „раздвижва“ мисълта, но в която не се изгубваш, а те увлича все повече.

    • 4. Ф р а к с с (11 февруари 2017 в 01:46)

      Така е. Неслучайно наричат Александра Маринина „руската Агата Кристи“. Въпреки че Еркюл Поаро и мис Марпъл в сравнение с Настя Каменская изглеждат като герои от аниме в сравнение с роля, изиграна от Ал Пачино или Антъни Хопкинс. За съжаление не всичките и книги от цикъла за Настя Каменская са издадени на български, а само една малка част от тях за качени в читанка-та. По принцип всеки от романите е независим, но основните действащи лица са едни и същи и на места се срещат препратки към събития, случили се в предните части. Затова бих ти препоръчал да започнеш да ги четеш от първата. Ако владееш руски — ето линк за сваляне на всичките 32 романа в .FB2 формат. При това не са сканирани, разпознавани, форматирани и почиствани от грешки на ръка, а публикувани от издателството в електронен вид.

  • 5. summer-knight (11 февруари 2017 в 23:53)

    А пък Шерлок Холмс и Филип Марлоу сравнени с Настя, са като чешмяна вода с гроздовата на дядо ми.

    • 6. Ф р а к с с (12 февруари 2017 в 18:18)

      Рыцарь летный, рыцарь фиговый1

      Шерлок, Марлоу и Эркюль - буржуи хреневые! А наша Настя - настоящая комсомолка!

      Давай, Настя! Победа наша!

      Понял, рыцарь, блядь пиндоовая???

    • 7. Ф р а к с с (R) (13 февруари 2017 в 03:53)

      Избягвай гроздовата на дядо си няколко години и има шанс спиртосаният ти мозък да се възстанови до степен да успееш да започнеш да схващаш метафорите. И Шерлок Холмс, и Филип Марлоу, и Еркюл Поаро, и мис Марпъл, и дори Мегре са плоски, еднопластови, идеализирани образи, подобни на герои от комикс. Докато Настя Каменская е пълноценна личност със своите вътрешни противоречия, с ежедневните си житейски проблеми, с положителните си страни и с недостатъците си. И най-важното — тя се развива в хода на повествованието и възгледите и се променят. Което е закономерно, имайки превид, че сър Артър Конан Дойл, Агата Кристи, Реймънд Чандлър и Жорж Сименон (при цялото ми уважение към творчеството им) са професионални писатели с незначителен житейски опит в криминалните среди. Докато подполковник Александра Маринина е служила четвърт век като офицер на „Петровка“ 38 и ежедневната и работа е била разкриване на реални тежки престъпления, а писането и е допълнително хоби в свободното време.

      Рицарче, като си отговаряш сам от мое име демонстрираш единствено, че страдаш от шизоидна психоза :) И, само да попитам — това свободен форум за обмен на мнения между четящи индивиди ли е, или платена от чичко Сорос пропагандна платформа, в която се трие всяко мнение, различно от спуснатите от спонсора опорни точки?

  • 8. summer-knight (13 февруари 2017 в 09:14)

    Кога съм си отговарял сам (от твое име?)? Нещо бъркаш. Пък и щом толкова разбираш от разузнаване, първо погледни ип-тата и после се излагай. А и по твоята смехотворна логика Азимов ако не е виждал роботи и ИИ да не пише фантастика нали? Пък Мартин първо да заколи някой с меч наистина и после да пише Троновете.

    Съгласен съм, че творби на век-два може да изглеждат остарели морално, но е смешно да не оценяваш техния принос. Съответно нямаше да има Старкрафт без Дюн и Металика без Блек Сабат.

    • 9. Ф р а к с с (R) (13 февруари 2017 в 15:57)

      Ако първият „отговор“ на предния ти пост („Рыцарь летный, …“) не е твой, а на друг член на екипа — моите извинения. Но след като моето мнение беше изтривано три пъти, а на четвъртия — заменено с това, което виждаш в момента предположих, че е твое дело. Относно IP-тата — те не говорят нищо. На мен от години вече ми се налага да влизам в този сайт всеки път с различно IP, защото в противен случай получавам БАН за задаване на неудобни въпроси.

      Мисля, че аналогията ти с творбите на Азимов не е съвсем коректна. Фантастиката е жанр, в който по дефиниция се описват несъществуващи реално събития и обекти. И въпреки това най-добрите автори на научна фантастика имат образование, свързано с точните науки. Айзък Азимов например е защитил докторантура по биохимия. Лари Нивън завършва математика. Първото висше на Пол Андерсън е физика. Артър Кларк е с дипломи по математика и физика. Фредерик Пол е със завършено техническо училище… Докато в криминалните романи колкото по-близко е повествованието до реалността, толкова по-силно е произведението.

      Не случайно при споменаването на класическите автори на криминалета написах „при цялото ми уважение към творчеството им“, така че нямаш основания да ме упрекваш, че не оценявам приноса им.

  • 10. carrieand (3 август 2023 в 00:05)

    Какъв неочакван край !

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.