Читателски коментари (за „Галапагос “ от Кърт Вонегът)

  • 1. Ивана (31 януари 2016 в 15:37)

    Не мога да разбера как е била 17 седмици на топа на американската класация! Сигурно няма да я дочета! Ако все пак извърша този подвиг, ще споделя!

  • 2. Икран (20 юли 2017 в 13:09), оценка: 5 от 6

    Гмурнах се без да се замисля,защото обичам КВонегът ."Галипагос" не бях чела .Уви,свърших я ,а не ми се напуска парадоксалния му свят !Колко високо ,достойно е оценено научнофантастичното творчество !Сори,за дългия пост ,но вълнението още ме „държи“ :

    "..А дали се притеснявам, че пиша без материален израз, с въздух върху въздух? Не, защото моите думи ще бъдат трайни толкова, колкото всичко, написано от баща ми, от Шекспир, от Бетовен или от Дарвин. Излезе, че всички те са писали с въздух върху въздух, и ето, сега аз грабвам следната мисъл на Дарвин от спокойната атмосфера:

    „Прогресът е много по-всеобхватен, отколкото регресът.“

    Ако човечеството е доведено до състояние на хармония със себе си и с останалата част от Природата от някакви свръхестествени същества или от човечета с летящи чинии (тези любимци на моя баща), аз не съм забелязал такова нещо. Готов съм да заявя под клетва, че ремонтът бе извършен от закона за естествения подбор без всякаква странична помощ.

    „…В този миг обаче този швед откри нещо, от което заплаках като дете — най-после, най-после! Когато заплаках, без да мога да се спра, той беше учуден не по-малко от мене. А ето какво ми беше казал:

    — Разбрах, че името ти е Траут. Възможно ли е да си роднина на прекрасния научнофантастичен писател Килгор Траут?

    Този лекар беше единственият човек извън Коухоуз, щата Ню Йорк, чувал името на баща ми.

    Бях отишъл чак до Банкок, Тайланд, за да узная, че поне в очите на един човек моят отчаяно дращещ баща не е живял напразно.“

    • 3. butsius (29 май 2018 в 12:50), оценка: 6 от 6

      !! Спойлер !! Ако не сте чели книгата, не бързайте да четете коментара на Икран, защото е спойлер. Това всъщност кулминацията на една от сюжетните линии и е може би най-силния момент в книгата .

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.