Читателски коментари (за „Трудно е да бъдеш добър “ от Ник Хорнби)

  • 1. Марина_Г (9 юли 2016 в 12:21), оценка: 4 от 6

    Странна. Не можах да разбера какво става накрая — умря ли съпругът?

  • 2. petya_pe (29 юли 2016 в 11:21), оценка: 6 от 6

    Истинските книги дълго време оставят разбунено душевното състояние. Е, тази книга е такава, поне за мен. Това е история, която започва с уж ирационалната фраза „искам развод“ и оттам започва едно „разнищване“ на отношенията в едно четиричленно семейство. Наглед банално, но всъщност авторът е използвал най-малката общностна единица — семейството, за да онагледи отношенията в съвременното ни обществото. Картината е много тъжна и на моменти отчайваща. Това е история за една изгубила и нехаресваща себе си и живота си депресирана млада жена, изпълнена с гняв и вина, за нейния съпруг мразещ всичко и всеки и постоянно подхранващ тази омраза и двете им деца по средата. Комичните моменти са свързани със срещите им със странни наглед хора, които съдбата им изпраща, за да им помогне /или обърка още повече/ да преоткрият себе си, да преодолеят някои предразсъдъци и конформизъм. Който прочете книгата ще разбере дали героите са успели да излязат от тази безизходна ситуация на пълно изтощение на акумулаторите и са намерили начин да спасят себе си, семейството си и тотално обърканите взаимоотношения.

    Благодаря на Марина_Г, че с коментара си ме насочи към този изключителен автор! И не, съпругът не умря. Акцентът в края е върху душевното състояние на героинята. Тук не присъства физическата смърт.

  • 3. IQ (21 август 2017 в 22:11)

    Ужасно ми хареса.Може би, защото съм на същия кръстопът, малко след 40, изгубена и самотна в брака си и питаща се къде е смисъла от този живот по инерция…Много добре написана, с чувство за хумор и философски поглед върху рутината на ежедневието .Изпитах истинско удоволствие от срещата ми с тази книга и веднага свалих следващата на този автор, започва да ми става любим.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.