Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Предговор
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Източник
choveshkata.net

Издание:

Дивна — роман, български

Автори: Валентина Димова, Стефан Василев, Маринела Тенева, Анелия Стойкова, Мая Стойкова, Теньо Стойнов, Симеон Шопов

Фентъзи клуб „Светлини сред сенките

Предговор: Боряна Коскина

Послеслов: Калин Ненов

Редактори: Боряна Коскина, Светлана Янева, Калин Ненов

Коректор: Калин Ненов

Корица: Маринела Тенева

Електронно оформление: Александър Василев, Калин Ненов

Първо хартиено издание — Фондация „Човешката библиотека“, 2009

ISBN 978-954-92241-5-3

Първо електронно издание — Фондация „Човешката библиотека“, 2011

(без ISBN)

 

Ако по-желаете да подкрепите авторите — парично или с отзиви :), — заповядайте в сайта ни. Всички събрани средства се влагат в написването и издаването на следващите книги на клуб „Светлини сред сенките“.

 

По-желали:

Таня Джекова

Станислава Димова

Светлана Янева

Радосвета Гологанова

Пепи Якова

Мира Илкова

Мария Гуглева

Лора Бранева

Калин Ненов

Димитър Панайотов

Димитрина Ангелова

Дилян Благов

Деяна Василева

Даниела Попова

Даниела Петкова

Габриела Петрова

Вяра Крушкова

Виолета Кецкарова

Боряна Коскина

Богдана Соколов

Атанас П. Славов

Антон Попов

История

  1. — Добавяне

Всички ние сме обитатели на Земята — „лудницата на Слънчевата система“, както беше наречена някъде — и рядко се безпокоим за планетата си, защото винаги сме били тук и все още не сме опрели до други варианти, макар покупките на лунни парцели да са вече факт. Тези, които се безпокоят, са писателите-фантасти; тяхна работа е да обрисуват какво очаква нашите пра-пра-пранаследници. Обикновено във фантастиката Земята си остава където е, превръщайки се в епицентър на космическата колонизация и първоизточник на новите светове — няма как да бъде пропусната или заобиколена, защото тя е люлката на живота и културата.

Така е и в „Дивна“ (въпреки че действието се развива в близко бъдеще) — Земята като явление не е заобикаляна, никой не се опитва да мине без нея… нея просто я няма. Останали са Ромео и Жулиета — два грозни астероида. И това не е случайно — то е предупреждението на „Светлинките“ (разбирай младите автори от клуб „Светлини сред сенките“) към Хомо сапиенс — преди да се е превърнал в объркан и уплашен Хомо футурус, подобно на главната героиня Дивна.

Реалистичен ли е този тъжен свят на федерации от космически станции, луни-холограми и изкуствена трева, където плишът е единственият приятел на човека? За съжаление, да. Болезнено реалистичен. Като се започне от новото разпределение на човечеството по частни, административни, учебни и масови станции, мине се през експериментите за трансплантиране на душа и се стигне до… мечтите. Защото и След Земята човекът остава длъжник на мечтите си. Такъв е Питър Верелински — „избраникът, белязан от мечта“, такива са футурологът професор Файнс, професорът по религия и древни изкуства Херувим Уайт, трошачите — и най-вече самата Дивна. Човек е такъв, какъвто са страстите и мечтите му — те определят нашия избор, казва професор Уайт. Изборът на Дивна е между това да се остави събитията След Земята да подреждат живота й или да участва в тяхното създаване, за да „случи“ сама живота си. Труден избор в ежедневие, в което момичето тотално се разминава с брат си Стас (твърде зает да преследва виртуални върколаци в академичния тренажор), проваля се като студентка, едва не става жертва на Събранието на позора и се чувства добре само когато е в часовете на професор Уайт, в „Трошачите“ или на „купон“ на тайната организация.

Дивна Барозова е сложен образ, носител както на някои от най-стойностните послания (да се опитваш да живееш правилно), така и на недостатъци (прекомерна емоционалност). Останалите образи в историята са не по-малко пълнокръвни — от отрицателния герой, северния координатор Кал Колосор, до по-големите и по-малките деца в „Трошачите“. По-специален — и най-неразбираем — е Питър Верелински, чиято личност тепърва ще привлича интереса в следващите части от поредицата. Той е дотолкова странен, че на моменти дори негативистът Стас и шантавият Марти будят повече симпатии от него.

Независимо че действието се развива главно на станцията на Южната академия, преименувана от Дивна на „луксозен крематориум за мечти“, то е пълно с живот, ненадейни обрати и изненади от всякакъв характер. Водещият въпрос е дали ще оцелее любовта — такава, каквато се ражда, такава, каквато я виждаме в Южната академия и „Трошачите“, и такава, на каквато ни учи Херувим Уайт. Затова ще завършим с мисъл на самия професор: „Мракът няма собствено битие, Дивна. Той е просто липса на светлина!“

Боряна Коскина

Край