Читателски коментари (за „Отмъщението на Монца “ от Джо Абъркромби)

  • 1. аз (10 март 2013 в 21:47)

    най-доброто от този автор, другото не става…

  • 2. Жоро (18 юни 2014 в 21:40)

    тая монца е една отвратителна кучка, толкова хора пукясяха заради нея, то великият й брат едно меркантилно копеле, което сам си причинил смъртта. ИСкаше ми се накаря Тръпката да я бе заклал, няма справедливост.

    • 3. Prince Of Thorns (19 юни 2014 в 10:44)

      Всъщност Монца е един от най-готините персонажи на Абъркромби точно по причините, които ти споменаваш като негативни. На мацето му трябваше отделна трилогия, не само една книжка — образът е достатъчно добър, за да претърпи още развитие.

      И ако Монца ти е неприятна и „кучка“, то не знам как ще определиш Йорг Анкрат — Принца на Тръните от поредицата на Марк Лорънс, който е главен герой, разказвач и… изнасилвач, мъчител, убиец, главатар на банда от такива като него, отмъщаващ на всичко и всеки (за смъртта на брат си и майка си), докато се опитва да се добере до трона, който смята, че му се полага по право… а защо не и до глава на една бъдеща Империя? В три книги този тип (между другото един от най-великите персонажи в дарк фентъзито изобщо) си е все така жесток.

      • 14. Flossy (16 януари 2019 в 21:11)

        Абсолютно съм съгласна с мнението на Жоро за Монца. Само че даже не можах да завърша книжката… надявам се някой ден да мога. Всичко се повтаря, супер безсмислено и (според мене) неоправдано насилие…Мисля че до около 2/3 от книжката Монца не преживява никакво развитие, все същия боклук си е, което прави повествованието крайно предвидимо. Тръпката повече заслужаваше да е главният герой, но .. някой друг път.

        Prince Of Thorns, благодаря за мнението за въпросния герой — Йорг Анкрат. Не знам какво тогава му е „великото“? Но това си е мое лично мнение.

        Между другото Уест нямаше как да направи преврат. То не е толкова лесно, колкото изглежда — трябва да имаш освен военна и все пак някаква политическа подкрепа. Или поне да разполагаш с шпионска система, за да знаеш какво става, а и хора на ключови постове. Само да припомня колко проблеми имаше Уест, за да набави боеприпасите и т.н.

        тцЪ — напротив има добри и лоши, просто и добрите не са идеални. Но лошите са си определено лоши. :-)

    • 4. тцЪ (21 юни 2014 в 23:14)

      Жоре, при Абъркромби няма добри и лоши, има само различни гледни точки. Колкото до „справедливост“… Просто си припомни Колем Уест от „Първият закон“ и пак ми говори.

  • 5. vasilissv (3 юли 2014 в 16:13), оценка: 5 от 6

    Много ми хареса книгата, като продължение на трилогията „Първият закон“ (поне от гледна точка на хронологията). Даже, след като разбрах (случайно) кои персонажи остават живи в новата му книга „Герои“, авторът ме задържа под напрежение до края на книгата, като измъкваше въпросните герои от чисто безизходните ситуации по най-неочакван начин.

  • 6. Юли (17 септември 2014 в 13:08)

    На 23 септември излиза „Червена страна“ (изд. Колибри) — следващата книга от поредицата.

    • 7. drackon (17 септември 2014 в 16:28)

      06.10 прочетох аз?!? И вече я поръчах!!!

  • 9. nemesiss (6 януари 2015 в 23:17), оценка: 5 от 6

    Книжката ме изненада много приятно. Бях доста скептична, когато я получих като подарък и видях заглавието, но се оказа много по-добре отколкото очаквах. Щеше да е приятно да имаше поредица за тази геройня.

    • 10. The God Of Tears (6 януари 2015 в 23:29)

      Няма поредица за героинята, но книгата се развива в една и съща вселена като останалите книги на автора — трилогията „Първия закон“, „Герои“, „Червената страна“ и „Наполовина крал“, която скоро трябва да излезе.

  • 11. Коши (7 октомври 2015 в 21:20)

    Аз имам питане ,че не разбрах кой се оказа Шенкт накрая (единствени друг ученик на Бряз беше Кай а той не беше ядач,дажеси беше изяден).

    • 17. SAMOTNIQT_VOIN (19 септември 2021 в 13:28)

      Явно не си чел добре предните книги.

      Там става ясно, че…. Сулфур ли беше?… също е бил негов ученик. А към края на 3тата книга от поредицата Първият закон самият Баяз намеква, че има свои собствени ядачи.

      Колкото до Шенкт- в последният разговор със Сулфур става ясно, че явно е отеглил се ученик (ядач явно) на Баяз.

  • 12. georgitav (13 октомври 2015 в 21:47)

    И аз това се питах-кой всъщност е Шенкт.

  • 13. Жоро (26 юли 2016 в 17:34)

    Колем Уест за мен се оказа един голям тъпанар. От самото начало трябавше да върне войските и да направи преврат или да остави противника да нахлуе, за да почнат да се вслушват в съветитете, ясно беше че самата система е гнила и твърде много хора подценяваха противника.

    Глокта, витари, Коска за мен са хора с принципи — Глокта може да е садистичен, но е кавалер. пусна Айдър два пъти, остави Витари на няколко пъти да се измъкне, Коска се отказа да пие, за да се разправи с атентатора си, Витари прави всичко за децата си…..това са хора с принципи. Монца избива половината свят заради своето отмъщение, включително и хората които помагаха пострадаха. Поне да имаше полза — а какво се оказа, че брат й е заслужавал участта си. Освен това страната бе много по-добре при Орсо, отколокото при Монца, която я заля с реки от Кръв. И за какво? — за да се превърне в една пешка на Шенкт! дори нямаше смелостта да си признае греховете, а ги приписа на друг. а идеята че след като опропасти живота на Тръпката с пускането затвора ще са квит е смешна. Щяха да са квит, ако му беше спасила живота от някой който иска да го убие или ако се бе самоубила.

    Марк Лорънс само като отгърнах две страници на книгата, в книжарницата и се отказах да го чета — чел съм Питър Брет, Джорд Мартин, Абъркромби и дори Клайв Бракър, но толкова бруталност вече ми дойде нанагорно, а се има за дебелокож. в света трябав да съществува някакви елементарни принципи — не можеш да изнасилваш и убиваш и после да спиш спокойно, сякаш нищо не е станало.

    • 18. SAMOTNIQT_VOIN (19 септември 2021 в 13:31)

      А нима отмъщението за смърта на брат и не е принцип?

      И кое му е принципното на Коска? Да погазва всякакви принципи? Ама бил спрял да пие? Ама защо- защото иска да си спаси насрания задник, а не заради някакви си там принципи…

      Бруталност?

      По- добре да не попадаш на Малазанската хроника… :)

  • 15. Пеков (11 април 2020 в 02:02), оценка: 5 от 6

    Книгата по удачно би трябвало да се озаглави „пиянството на Коска“. Далеч по интересен персонаж от Монца, прилича ми на средновековно копие на Джак Спароу.

    • 19. SAMOTNIQT_VOIN (19 септември 2021 в 13:31)

      Често, през половинатабвреме и аз го сравнявах със Спароу.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.