Читателски коментари (за „Осъдени души “ от Димитър Димов)

  • 1. vavica (20 октомври 2012 в 22:40), оценка: 6 от 6

    Димов си е Димов. Книгите му са блестящи.

  • 2. Мая (14 март 2013 в 13:01)

    Това пълният текст ли? Струва ми се, че липсват разни части?

    Благодаря!

  • 3. МоН (19 юни 2013 в 13:44)

    Много хубав роман, лошо обаче, че има много правописни грешки

  • 4. Петър2 (16 април 2020 в 22:48)

    Дълго време съм се въздържал да посегна към тази книга, най-вече заради непривлекателните и с етикети от критиката главни герои. Нещата не са толкова прости. Анализ, който да ми хареса не намерих досега, но и аз няма да се опитвам да съм подробен. Ще кажа, че всеки има какво да намери в книгата. Самият автор е живял в Испания около година и освен другите си занимания е направил много задълбочени проучвания, а и е осъзнал процесите в страната. Международен успех не е получил, но достатъчно е ние българите да си го ценим. Всяка страница от книгата си заслужава с правдивостта и психологизма на автора. Главните герои не бива да са образец за никого, но не ги приемам и за само отрицателни. Във Фани има нещо, започваме да сме на нейна страна, въпреки първоначалните и и натяквани егоистични мотиви, тя си рискува живота в полевата болница, а после се споменава, че е носела храна на нуждаещи се в гражданската война. Търпи развитие, променя си и отношението към йезуита, и в крайна сметка не стига до никъде. Ясно е Димов на каква страна стои в социална и политическо гледище, на фактът, че е избрал да опише тези герои, ни дава разбиране за сложността на живота. Усещам и същността на писателя — той не би разстрелял никого в Народния съд.

    Фани най-вече страда от безделието на целия си живот, а когато се захваща да прави нещо, то е разбито от самоунищожителната природа на войната.

    В книгата има положителни образи, макар и второстепенни, но достатъчно разкрити за читателя. За мен едни от тях са йезуитите, които не са йезуити. Що се отнася до Ередиа, въпреки че има качества, той принадлежи на друго време и не ми е интересен. Имал съм досег със вярващи, които се опитвам да ме убедят в нещо точно с тази религиозна схоластика, а аз я възприемах за доста тъпа, която нищо не доказва и винаги може да се обърне наобратно. Който иска да вярва, добре, да бъде добър член на обществото, но без догми и присъди.

  • 5. Gladia (17 април 2020 в 11:28)

    Напълно съм съгласна с горния коментар.Искам само да добавя,че безделието води към упадъчен живот винаги.

  • 6. butsius (23 януари 2022 в 09:21), оценка: 5 от 6

    Последната третина от книгата всякаш е редактирана от партийния секретар. В началото книгата върви с героите си и действието се развива с тях. Към края фокусът се премества върху политиката и авторът започва да съди кои са добрите и кои са лошите. Явно това е била цената тогава книгата все пак да види бял свят.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.