Читателски коментари (за „Мацакурци “ от Асен Г. Христофоров)

  • 1. butsius (7 септември 2013 в 12:20), оценка: 6 от 6

    Това книжле много приятно ме изненада. След като го прочетох се заинтересувах от самия автор и бях шокиран от съдбата му.

    Наистина жалко е, че този всестранно развит човек е бил преследван и потенциалът му е бил задушван. Това е един незаслужено съсипан живот.

  • 2. niika (5 септември 2016 в 13:56), оценка: 5 от 6

    Хареса ми книжката! Не ми допадна само чувството на тъга и меланхолия, което предизвика в мен от началото до края, въпреки преплетеното тънкото чувство за хумор на автора.

    • 3. notman (5 септември 2016 в 18:56)

      И теб да те пратят комунистите „на лагер“ за няколко години само защото си оксфордски възпитаник и си интелигентен колкото цялото Политбюро накуп, а след това те изселят в дивотията, и ти ще вкараш „чувство на тъга и меланхолия“ в творбите си.

  • 4. niika (7 септември 2016 в 12:08), оценка: 5 от 6

    notman, благодаря за разяснението относно моите чувства. Написах го, защото не очаквах този привкус като цяло от книгата.

    • 5. notman (7 септември 2016 в 15:16)

      Моля.

      За другите му книги, ако ги прочетеш, няма да имаш нужда от разяснения. Надявам се.

  • 6. niika (7 септември 2016 в 16:28), оценка: 5 от 6

    Определено ще прочета и други книги от автора, но рЕзко ми се дочете криминална литература и трилърчета, та се насочих в друга посока :)

  • 7. Devoted of Slaanesh (29 юли 2018 в 23:53), оценка: 5 от 6

    Мацакурци е името с което се назовават сами жителите на днешно Говедарци.

    Асен Христофоров е принуден от обстоятелствата да напусне София и се мести да живее там, като си построява малка къща в планината над селото.

    Описва самобитно и даровито местните шопи, както и множество случки, на които е бил свидетел през годините на доброволното си отшелничество в тоя самобитен край на родината ни.

    Не е спестил почти нищо — добро или лошо, но естествено е внимавал да бъде в тон с новата власт. Все пак е арестуван за предполагаеми връзки с английски шпиони и антикомунистически изказвания по време на ВСВ, нищо че е един от основателите на ОФ. Провървява му и изкарва само половин година в Белене, а в последствие натискът върху него съвсем престава и му е позволено даже да пътува в чужбина. Но за съжаление, животът на този ерудиран и можещ човек е похабен безвъзвратно.

    Книгата е интересна и си струва да се прочете. Основния акцент в нея освен перипетиите на автора е създаването на кооперативното стопанство.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.