Читателски коментари (за „Вихърът на Жътваря “ от Стивън Ериксън)

  • 1. някой там (1 март 2013 в 19:55)

    Ериксън е психично болен като Стивън Кинг, но Кинг е гениален, а Ериксън е бездарен…

    • 2. Николай (2 март 2013 в 13:22)

      Да наречеш бездарен създателят на най-великото фентъзи е като да наречеш Буги Барабата обезкосмен, кокичетата — червени, овцете — месоядни и… — мисля всички схванаха основната идея:)

      Относно Стивън Кинг, не можах да прочета нищо негово извън „Тъмната кула“ — това прави ли го бездарен, при положение, че има милиони други фенове!?

  • 3. аз (29 март 2013 в 19:15)

    да, дори и на най-голямата глупост ще се намерят почитатели.

  • 4. Николай84 (13 ноември 2013 в 21:44)

    интересно чак на 7-ма книга ли го осъзна ???

  • 5. megz (14 ноември 2013 в 09:34)

    Не е хубава поредицата, спрях да чета още на около 60та страница от първата книга. Намирам я за безкрайно отегчителна, а съм по принцип доста търпелив и широкоскроен читател. Така че, недейте да скачате върху всички, които не се прехласват по незнам точно какво заслужава прехласване в тази изсмукана от пръстите поредица (то явно авторът все пак има много дебели пръсти). А да наричаш това произведение „най-великото фентъзи“ е напълно неразбираемо от мен. То е сякаш да наречеш кокичето „най-червеното цвете“ — че е цвете, цвете е, ама останалото…

    • 7. megz (14 ноември 2013 в 12:21)

      Знам, че „незнам“ не се пише заедно ;)

  • 6. Гост11111 (14 ноември 2013 в 10:10)

    megz, на същото мнение съм, даже май не стигнах и до 60-та страница. Не си спомням много неща, дето да са ми били толкова скучни за четене :). Нямам никаква идея какво и харесват на тая поредица, и защо е с толкова висока оценка?!

    • 21. Shulgi (15 януари 2021 в 11:41)

      На мен лично ми е интересно как точно се съди за една поредица без дори да си прочел и една стотна от нея. Но читателите са си читатели; съгласен съм, че Ериксън не е за всеки, но да го наричаш бездарен или пък скучен, е просто недалновидно.

  • 8. Celebrian (22 юли 2014 в 14:17), оценка: 6 от 6

    Невероятна книга! Невероятна поредица!

    За всеки влак си има пътници :)

  • 9. Raven (8 септември 2014 в 10:27)

    Оценена е високо защото си заслужава. Това е !

  • 10. marmorko (8 септември 2014 в 13:05), оценка: 6 от 6

    както съм писал и преди ако имаш търпение да прочетеш първата част на първата книга от поредицата от там нататък става интересно и увлекателно. Четири пъти започвах Лунните градини и четири пъти я оставях като си казвах ,че е объркваща и скучна и се чудех защо по дяволите я чета.. На петия път все пак проявих търпение и продължих да чета,а сега не мога да я оставя и смятам поредицата за една от най-страхотните фентъзита

  • 11. draco_volans (28 декември 2014 в 21:03)

    Всяка от частите на тази поредица ми е харесвала и точно сега започвам Вихърът на Жътваря. Действието само първоначално се развива бавно. След това, в хода на сюжета нещата доста се забързват. Поредицата е пълна с доста подробни характери и отношения между тях. Има много тежки решения, много мрачни съдби и неочаквани развръзки. Мен особено силно ме потресе частта с Колтейн и Кучешката верига… Просто няма такова действие, няма такава развръзка… Епично! Предчуствам, че и тази част ще е брутално добра, щом действието става в Империята на едурите и Техол е пак в играта. „Среднощни приливи“ беше също страшна книга! Голяма драма… Мога много да говоря за поредицата и в никакъв случай не намирам автора за бездарник… Най-малкото, никой бездарник няма да може да направи такива сложни характери, като персонажите в книгите. Това, че създава комплексен свят, който не всеки може да разбере е друг въпрос.

    • 12. Дидката71 (28 декември 2014 в 23:32)

      Чудесен коментар!Браво!

  • 13. mitakka (8 септември 2015 в 11:50)

    Много скапана книга, прочетох 60 страници и си изградих съвсем правилно мнение за останалите няколко хиляди. Тоя автор как си е изсмукал от пръстите цял свят с всичките му там континенти, раси, митология, бит и култура. Абе измъчена работа. Цялата поредица мяза на кокиче и то наситено червено. За дългия си и изпълнен с болезнен опит 16-годишен живот съм развил широкоспектърен вкус и ви казвам не четете тая боза. Колежката Мегз много правилно го е казала. Не знам дали и тя е на 16 но като гледам Хари Потър и любовните романи, които чете с широкоспектърния си читателски взор, определено е там някъде или поне на тоя акъл.

    • 14. Гост (8 септември 2015 в 12:56)

      Е какво, като е създал един свят. То всеки фентъзи автор, създава по някой и друг свят. Реймънд Фийст от друга страна обаче е създал, много свързани светове. Тоя само с един, въобще не се класира :) :) :). Иначе сарказма почти ти се получи :)

      • 15. Мечето Кода (9 септември 2015 в 09:59)

        Като за: „За дългия си и изпълнен с болезнен опит 16-годишен живот съм развил широкоспектърен вкус…“, сарказмът му определено се е получил! Иначе аз се задавих със сутрешното първо кафе точно след това изречение :D. И денят ми някак стана по–слънчев, по–ярък! Има надежда за момчето, както и за сарказма и широкоспектърния му вкус, разбира се! :) Първична младежка арогантност, самоирония, сравнително добра грамотност и обща култура над средното ниво за възрастовата му група и т.н. и т.н. Аз съм вече впечатлена. Особено след тройката на Азимов. След неговия коментар се сдобих автоматично с този Ohrwurm:

        Sweet dreams are made of this

        Who am I to disagree

        I travel the world and the seven seas

        Everybody’s looking for something

        Some of them want to use you

        Some of them want to get used by you

        Some of them want to abuse you

        Some of them want to be abused

        :)

        • 16. нт (9 септември 2015 в 12:53)

          Зачудих се, мече Кода, ако Джей Джей Кейл беше жив как щеше да звучи ’суийт дриймс’.

          Опитах се да си го представя със затворени очи.

          Погледнах коментарите на mitakka и се пренасям при горките Клетници.

          Цитирам по памет велик художник: „Безспорно е че днешната младеж е арогантна и мързелива и това е ужасно, но най-лошото от всичко е, че ние не сме вече млади.“

          • 17. Гост (9 септември 2015 в 13:08)

            нт и Кода, ама вие май не стоплихте, че mitakka бъзикаше коментар „5 megz“, не беше авто-сарказъм… :)

            • 18. нт (9 септември 2015 в 13:24)

              Както казва поета:

              (http://chitanka.info/text/24852-otkyde-se-vzeha-bronenostsite)

              Безчислена флотилия

              изпратил съм в Албания,

              а сам стоя на кея!

              Ще ида ли в Албания,

              Албания,

              Албания?

              Ще видя ли Албания,

              преди да остарея?

              • 19. Юлисис (22 ноември 2015 в 13:18)

                нт,

                Албания!?? Ха-ха…

                За Бразилия става дума, не за Албания. Кой иска да види Албания?

                Иначе смятам, че не бива да стреля те по всеки с вашето познание. Вашето солиптично познание не само пречи на вас, но и на другите хора. Като отхвърляте възможността да има различни от масата хора, вие по този начин поглъщате тези колебаещите се на границата. Очаквате от тях по определен начин да мислят и пр. и така ги ограничавате и ги принуждавате да се слеят с вашите изисквания.

                Наистина конкретният по-горе читател, митака или нещо подобно, е краен дразнител, в съответния коментар иронизира (което също дразнещо) по-горен коментар, но можете сами да видите в други негови коментари сериозността му в писането на глупости, в частност „Клетниците“. Но защо трябва да отговаряте веднага на този дразнител, така да го наречем, толкова ли не можете да се сдържате? Прекалено лесно някой може да вид провокира, което лошо говори за вас. Внимавайте вашето състояние да не премине в мания, ако не е вече. Първо трябва да изградите в себе си търпимост, хармония и след това се изправете срещу глупостта и несправедливостта на света, но по-интелигентен и достоен начин. Има интелигентни хора в България, но достойните са малцина.

                • 20. нт (22 ноември 2015 в 15:01)

                  Благодаря за ’профайлинга’ и съветите!

                  Трогнат съм от това, че обръщате внимание на скромната ми личност.

                  Бихте ли ми предложил и нещо да взимам? Вещество някакво?

                  Албания беше референция към един лаф от едно време за албанските реотани, но вие може би сте млад.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.