Читателски коментари (за „Освободителят “ от Виктор Суворов)

  • 1. dzver (27 юни 2007 в 12:48)

    Страхотно!

    • 5. Кутузов (12 октомври 2008 в 23:10)

      Че какво му е страхотното на тази пошлост?!

      • 12. catr (9 март 2012 в 15:41)

        Пошлост ли?

        Ами, родата ми е от Чехия.

        Можеш ли, ти дървена главо да ми обясниш, какво прави Съветската армия, в Чехословакия, 20 години, след 1968 г.?

        Въпроса е че комунизъм извън Русия, не би могъл да се наложи, в никоя цивилизована страна, в коята всички са грамотни. Именно затова е избрана Русия.

        • 20. Янко 001 (1 септември 2022 в 12:14)

          Каквото прави американската армия във всички страни в които е влязла.

  • 2. Luciferian (2 август 2008 в 14:07), оценка: 6 от 6

    Много добро!

    • 4. 1941 (12 октомври 2008 в 23:06)

      И какво му е доброто на този пасквил?

  • 3. СМЕРШ (12 октомври 2008 в 23:05)

    Написаното е крайно тенденциозно! Просто не подлежи на коментар! Но какво може да се очаква от един предател….

  • 6. империалист (13 октомври 2008 в 00:31)

    Кутузов и 1941 ясно е, че сте един и същи човек. Личи по времето на пускане на отзивите и по еднаквите думи. От там може да се заключи, че:

    -вие сте чистокръвен комунист, бетонна глава,

    -доста тъп

    всъщност няма как човек да е комунист, ако не е тъп или престъпник по душа.

  • 7. santasemaster (15 октомври 2008 в 00:01)

    Този Виктор Суворов е направо вреден за обществото.Лично на мен се отразява много зле.Попадне ли ми негово произведение,не съм в състояние да направя каквото и да е,преди да стигна до последната буква,след което обаче отново нямам покой.Следва препрочитане на особено хубавите пасажи,а те са общо взето 99% от творбата.С това обаче страданията ми не свършват,понеже още няколко дни из измъчената ми глава се въртят изключително мисли около прочетеното.

    Особено лоши последици имах от"Освободителят".Заради него се успах за работа,пропуснах любовна среща и се скарах с жената.

  • 8. vip (7 декември 2008 в 17:03)

    Отличен стил на писане,но голяма част от представените изводи могат да бъдат критикувани.

  • 9. освободен (20 май 2010 в 04:03)

    Хронология на социалистическия реализъм в руски вариант.Това е империята на злото!

  • 10. bsb (27 март 2011 в 15:30)

    Това бе една малка част от нечетените книги от мен на Владимир Гризун. Но и тази е потресаваща! И не се съмнявайте, че е вярно. След 1985 г./Перестройката/ много нелицеприятни неща излязоха по свободния съветски печат за „лучшая и могучая“. И не се различаваха от настоящата книга. А и по-сташни неща съм чел. И видял, и чул от преки участници.

  • 11. колев (22 ноември 2011 в 00:15)

    Къде могат да се намерят другите книги на Суворов на български в нета: Денят М, Ледоразбимача и др.?

  • 13. Пламен (6 юли 2012 в 08:13)

    Kнигите му са много силни. Четох "Ледаразбивача", "Денят Х" и още една. Разказва така, както си е било. И вьпреки това е предател. А на предателя се полага само едно.

    Такива са Горбачов и Елцин. Аз се питам защо няма западни деседенти Висши офицери,

    учени, писатели да изменят на родината си. Да разкажат защо се водят войни да,

    разкрият тайните на американската демокрация. Законите им са направо страхотни.

    За стачки и протести присъдата е много години затвор. Семейството му се лишава

    всички права. Без право на работа. От малки ги учат че света е така устроен че

    те са най-великата нация. Да си честен да вярваш в Бог. Не се говори за класи

    за милионерите, които не плащат данъци и така натать.к Който не е сьгласен със системата си купува орьжието и изтрепва, който докопа някой даньчен пльх. И после трябва да се самоубие и той, защото хванат ли го жив майка му жална. Примери

    много. Стрелеца от Тексас уби 29 военни вътре в поделението. Пак в Техас пилот взриви самолета си в даньчната служба. Пропагантната машина САН или ФОХ нюз ще се срият. Ще се говори как да събираме помощи за войниците в Афганистан получаващи по 550 долара на ден без дънаци. И така Виктор Сувров е интересен, но аз пак казвам на предателя с любов. Пиша само личното си мнение

  • 14. иван-61 (1 декември 2012 в 22:07), оценка: 5 от 6

    Истината за действителността в СА не е приятна. За съжаление в много отношения и действителността в БНА е такава. Имам преки впечатления като офицер (сега от т.н. резерв).

  • 15. Пламен (4 март 2013 в 20:51)

    Книгата е наистина страхотна. Имах обаче първо възможност да я прочета на руски. Не че певода е лош, просто за съжаление нашият език не е достатъчно образен за целта да предаде всички нюанси на автора. Препоръчвам на тези, които са харесали книгата да я прочетат и в оргинал.

    На тези които не са я харесали не мога да кажа нищо. Те явно са живели в света на комунистическите илюзии, от тях измъкване няма.

  • 16. LaPhantomaLaOpera (27 януари 2020 в 15:32)

    Писателят Георги Марков е казал много добре в репортажите си, че маските са паднали и се видяло грозното лице на комунизма при смазването на Демокрацията в окупираните от тях страни. И той, и неговите приятели и колеги са виждали, и виждат това лице и до днес.

  • 17. Костадин Бояджиев (20 февруари 2022 в 15:15)

    Някои обвиняват Суворов, че преувеличава, други казват, че откровенно лъже за порядките при социализма. Моето мнение е, че показва картината в естествени цветове, и краски, но откъм перспективата на гледната точка на човек видял недостатъците, и на двете системи характерни за неговото съвремие. Днес политическата ситуация привидно е твърде различна, но замо погледнете в партийните организации на отделните партии, там в най- голяма степен са се запазили много от похватите на „онова време“. Като член на партия смело мога да потвърдя, че времето все едно е консервирало стълбата за политическо издигане. Днес подобно на времето за което пише, в политическите организации няма особенно значение, нито какво можеш, нито какви компетенции имаш в професионално естество. Важно е на кого си човек, важно е, колко хора имаш зад и пред себе си, важно е да можеш да пазиш гърбът на човека над теб, важно е да можеш да агетираш успешно, па ако ще да разказваш небивалици, ако ще и откровенни лъжи. Суворов дава добър пример в главата „как се става главком“, по подобен начин видях как хора станаха депутати, кметове, председатели на огромни партийни сруктури. Социализма си има своите позитиви, но това съвсем не значи, че описаното от Суворов не е истина. Дори напротив, ако имаше, кой да изкрещи тия истини навреме, то може би онзи социален строй можеше да съществува успешно и днес, или поне огромна част от неговите приемущества да бъдат припознати и внедрени в една нова по- справедлива система.

    • 18. един с два (21 февруари 2022 в 00:22)

      И какво общо има със социализма фактът, че в партийните структури правят кариера само малоумни и безгръбначни нагаждачи??? Питам аз и отговор не искам!!!…

      Що се отнася до Резун, четейки произведенията му, човек никога не трябва да забравя една проста истина — че той е мигрант със смъртна присъда в Русия. В същото време не е глупав мъж, работил е достатъчно дълго в ГРУ и е пределно наясно, че бегълци като него са по-ценни живи, отколкото мъртви за новите си господари само докато плюят активно родината си. ГРУ ли — екзекутират ги и хвърлят вината върху службите на противника. Както направиха с Георги Марков. А на Резуна му се живее, така че няма да се учудя, прочитайки в някоя от следващите му книги как членовете на ЦК на КПСС на конгресите си са се замеряли с лъжички чер хайвер и похърквали под ритъма на Брежневото чене :)

      • 19. Костадин Бояджиев (21 февруари 2022 в 22:46)

        До „един с два“ *Много е общото, най вече похватите на действие, не съм живял в Русия, изобщо не съм бил роден в годините, които описва, но това което чета, е това, което виждам в партята, в която членувам, а и в други за които имам информация. За пример- какво стана с един от нашите. Човека бе с партиен стаж над 40г., вярно служил на партия, и родина. Кой е той не желая да спомена, но бе човек рапознаваем по снимките от социализма, и парламента е гледал дълги години отвътре, и ЦК на БКП, и какво ли още не. Та тоя човечец бе включен в листа на друга партия без негово съгласие, за което без мног да му се иска обяснение бе набързо изключен от партията, в която членува. Не се мина обаче много време, и същата тази партия, която го изключи дисциплинарно, го издигна за независим депутат от нейните листи. Впрочем историята на ББ, и ЦвЦв, и тя е в този контекст. Силна бе и главата за банката, тя пък ми напомня на друг случай с един образ от Сандански. Преди години седим с един прекрасен бизнесмен в един офис намиращ се срещу прозорците на едно ембелматично министерство, та господина от Сандански бе съветник по въпросите с корупцията на тогавашния първи. Та докато си седим, другият отсреща се извини и излезна от едната стая, и влезна в другата стая също офис. Да ама докато излизаше го гледам излезна с издуто куфарче, а като се върна- куфарчето поотслабнало. И кого ми виждат очите с него- господина от Сандански, ама носи найлонова чанта изпълнена съдаржателно. След два часа гледам господина от Сандански, как яростно обяснява от телевизора, как трябва държавата да се бори с корупцията, впрочем каквото правеше всяка седмица поне по веднъж, че понякога и по- често. Интересното бе, че минаха се не минаха 2–3 седмици, и на прекрасния бизнесмен изведнъж му потръгна бизнеса. Пък развитието на кариерата на тоя от Сандански има сериозни сходства с една друга глава от книгата. Та кое да е общото, май повечето. Относно социализма- аз лично изпитвам симпатии към много от политиките на този строй, но обективната истина е такава, че имаше и свои недостатъци, и то такива, че караше мнозина да мечтаят да избягат от държавата. И както завършва тази книга Суворов (Резун), то никой строй не трябва да е такъв, че насила да кара хората да останат. Да не забравяме все пак, че следвайки учението на Маркс, то комунизма е просто следващата стъпка в развитието на капитализма, като в някои отношния дори Маркс критикува социализма в многото му вариации (манифест на комунистическата партия).

      • 24. Янко 001 (11 октомври 2023 в 11:29)

        Много добър коментар.

  • 21. Янко 001 (1 септември 2022 в 12:17)

    Тази книга не съм я чел. Но от другите му книги единствено ми е харесала „Аквариумът“.

  • 22. Foox1960 (10 октомври 2023 в 17:49)

    Много вярно! Как ще учиш другите как да живеят,след като

    собствените ти поданици се избиват да напуснат държавата

    си? Значи животът и правилата които им налагаш не стават!

    И като как ще искаш да ги налагаш на целия свят? Собстве

    ната ти държава тъне в глад,мизерия и пиянство и ти искаш

    да въведеш тези „достойни“ за пример качества в колкото се

    може повече територии и народ! Ама че безпримерен героизъм!

    Достоен за подражание!

    • 23. Янко 001 (11 октомври 2023 в 11:22)

      Виктор Суворов е литературният псевдоним на Влади́мир Богда́нович Резу́н — съветски офицер-разузнавач, дисидент. През 1978 г. емигрира във Великобритания и става известен писател. Издава книги на автобиографична тематика, ревизионистка история, за организацията на съветската армия и разузнаване. Единствената му стойностна книга според мен е „Аквариумът“ в която разказва как се подготвят разведките на ГРУ /военното разузнаване/ за работа извън СССР. Моето отношение към предателите, а той е такъв, независимо от подбудите по които са го извършили е смъртна присъда. Може да има много несъгласни с мен. Това е моето разбиране.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.