Читателски коментари (за „Синият период на де Домие-Смит “ от Дж. Д. Селинджър)

  • 1. darko (21 ноември 2015 в 16:20), оценка: 6 от 6

    Да, Селинджър!… Но аз не чета Селинджър. Въобще не чета, кой е казал, че чета? Селинджър конструира мост. Неговите произведения са просто едни мостове, които те отправят… Къде? Към космоса, безкрай? Към себе си? Забравете…

    А може би рисува точки в безкрая, които ние трябва да свържем, осъществявайки сложна фракталност като картините на Полък

    „Синият период на де Домие-Смит“!… Сещам се за синият период на Пикасо. Защо? Може би защото създава у мен същия дълбок и богат спектър от чувства.

    Този разказ на Сел (наричам го така не защото се правя на интересен, а защото го чувствам много близък) за пореден път ме накара да се идентифицирам, и то много силно, с лирическия герой — Жан де Домие-Смит.

    Всяка дума е истинско наслаждение. Струящата се от творбата наситената емоционална и емпатийност се интроецират в теб. Вече не си същият.

    Фрагментарността на произведенията на Сел ги правят съвършени. Ако има такова нещо като съвършенство, то това са творбите на Селинджър.

  • 2. primorski91 (8 февруари 2017 в 21:08)

    Може би се сещате за синия период на Пикасо поради закачката в заглавието, която препраща нататък? :)

    Аз до последно се надявах, че поне за малко ще видим сестра Ирма, която си представях дебеличка брюнетка, четиресетина годишна и много мила с децата.

  • 3. Смит (6 октомври 2017 в 12:02)

    Може би най-интересната част в поредицата „девет разказа“, но така и не разбрах смисъла в цялата тази история.

    След прочитането на разаказа се замислих и все още съм замислен, но очевидно смисъла е в това, че явно няма какво толкова да се мисли.

  • 4. Стоян96 (10 април 2019 в 00:03)

    Водещото при Селинджър не е идеята, както епифаниите (откровения) при Джеймс Джойс, а емпатията, сугестията. За това, когато го четем, не ни се внушава някаква идея, но някакво чувство, което именно ни кара да се замислим.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.