Читателски коментари (за „Сблъсък “ от Стивън Кинг)

  • 1. мери (4 юли 2009 в 13:30)

    Тази книга е моят фаворит от произведенията на Кинг.Описва съвсем реално бъдеще,както и съвсем реални реакции на „съвремения“ човек.Това ни чака-рано или късно…

  • 2. Т.М. (22 септември 2010 в 16:10)

    Започва доста добре, но с включването на свръхестествените елементи, нещата леко стават глупави. От средата нататък си личи, че Кинг изобщо не е бил наясно каква е крайната цел на всичко това. Финалът е скалъпен набързо, липсва усещане за цялостност. Всъщност силата на книгата е в характерите, отношенията между тях и емоциите които изпитват, в това Кинг а наистина добър, но като почне да пише за свръхестествени неща и нещата му се изплъзват от контрол. Мисля си че най-добрите му романи са тези, в които няма чудовища, като „Различни сезони“. Първата част на тази книга прочетох преди 12–13 години, и чак сега имах възможността да я завърша, но спокойно можеше и да не го правя.

  • 3. The God of Tears (6 април 2013 в 22:56)

    Факт е, че Кинг е най-добър, когато се концентрира върху героите, не върху ужаса или чудовищата. Но за роман, който така ясно използва до болка познатата тема за битката между доброто и злото, свръхестествени елементи и чудовища — е, просто са задължителни за книгата, имайки предвид концепцията й. Така де, битката между доброто и злото в една от най-чистите му форми се представя най-добре с малко фентъзи между другите жанрове, които надничат из „Сблъсък“.

    А Рандал Флаг е навсякъде — не само тук, но и в „Очите на Дракона“ и в серията „Тъмната кула“… Готин герой, но… ЕВЕНТУАЛЕН СПОЙЛЕР жалко само, че в седмата книга от серията го застигна доста нелепа съдба…

  • 4. Wallküre (8 май 2013 в 18:02), оценка: 6 от 6

    Такова чудо само Кинг може да напише! Най-честото определение за тази книга е „епична“. Макар и да не обичам да се повтарям, ще се присъединя към този епитет. Страхотно четиво е. Поне според мен не е шедьовър от ранга на „То“, има някои моменти, които биха могли и да се пропуснат, но цялостното усещане си заслужава.

  • 5. PhrozenCrew (17 май 2013 в 20:07)

    Страхотен роман! Четох го с огромно удоволствие. Стила на Кинг по онова време е малко по-различен от модерните му творби. Въпреки, че романа е голяма трилогия, обединена тук в една творба, се чете бързо и е доста увлекателен.

    Идеята за след-пандемично общество ме вълнува, защото е доста реална. Тук е представена изключително заинтригуващо, като е преплетена и идеята за антихриста.

    Лично на мен много ми хареса. Определено го препоръчвам!

  • 6. Илияна (18 май 2013 в 10:14)

    Поредицата е страхотна, най-любима ми е след „Зеленият път“.

  • 7. luckytigar4e (11 юни 2014 в 17:29), оценка: 4 от 6

    Началото беше много добро, обаче към средата нещата се объркаха, за мен книгата е ненужно разтеглена….действието се развива безумно бавно и хаотично…и изведнъж края беше супер бърз и смотан! Като цяло книгата не е лоша , но на места имах чувството,че цели глави са само пълнеж ,за да стане по -обемна книгата. За пръв път ми се случва да се насилвам да чета Стивън Кинг:(

  • 8. Bbingo (11 юни 2014 в 19:00)

    Така е ! Прав си!

  • 9. Дили (12 юни 2014 в 15:53)

    Определено не е най-доброто от Стивън Кинг. Първата част се чете с интерес. На през цялото време се питаш толково ли са малоумни зъ създават бактериологично оръжие, без да разработват защита от него. Какво става по другите крайща на Земята? Втората част също е интересна, защото разгле жда психиката на оцелелити и техните взаимоотношения. Третата част страда от липса на мотивация в поведението на героите. Какво е целта на техните действия? Книгата губи от прекалено говемия си обем.

  • 10. Ellendary (14 януари 2016 в 15:50), оценка: 6 от 6

    Най-силното произведение на Кинг лично за мен.

  • 11. bokata25 (28 февруари 2016 в 20:29), оценка: 6 от 6

    Уникална книга. Прочетох романа по време на военната си служба, преди около 18 години (при първото издание от Плеада) Мога да напиша само: още я помня…

  • 12. Stas Kirov (27 август 2017 в 20:35)

    Е , по-противоречащи си коментари не бях срещал… :)

  • 13. IcoKirov (27 април 2018 в 13:51)

    Все още не съм я свършил, на 70 глава съм, също така не чета тази версия, а на английски.

    Но ако не се лъжа това също е „разтеглената версия“, която аз чета, просто преведена.

    Доколкото знам има една кратка и една дълга версия. В кратката много от нещата са били премахнати било то заради искане от разпространителите или нещо подобно. Но много хора твърдят, че са били премахнати с причина. Съответно тези които мислят, че е книгата е много дълга и бавна и накрая се случва всичко твърде бързо, за вас може би е краткия вариант.

    Що се отнася до фантастичните елементи, ако ги нямаше, нямаше да може да се разкаже историята във този й вариант, според мен. Все пак всички неща които стават са „насочвани“ по някакъв начин.

    Как се събират, как пиромана намира оръжия, и т.н.

    Кой щеше да го е страх от Флаг ако беше обикновен човек. Щеше да се наложи да се измести историята поне с мъничко, за да го направят страшилище, което щеше да промени изцяло смисъла на самата история.

  • 14. Н. Филов (12 декември 2020 в 17:47), оценка: 5 от 6

    Рецензия няма да правя. Ще си призная. Аз съм пристрастен. За мен почти отлична книга.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.