Читателски коментари (за „Физика на невъзможното “ от Мичио Каку)

  • 1. elektrichar (12 октомври 2010 в 11:44), оценка: 6 от 6

    От книгата разбрах, че съвременната наука се занимава с телепортация, телекинеза, невидимост, пътуване във времето, търсене на други измерения, двигатели с антиматерия, наноракети, суперпроводимост, устройство на вселената и какво ли още не. Логичният въпрос който изниква е, че повече от век използваме допотопният вече двигател с вътрешно горене работещ с петрол. Знаем състоянието на планетата ни от неговата работа, въглищата и ядрената енергетика. Не е ли крайно време усилията на учените и властимащите да се насочат в търсене на чиста и евтина енергия и чак след откриването и внедряването й да се мисли по тези въпроси. Отровихме земята и сега търсим друга планета която да затрием, преди да решим собствените си проблеми.

    След всичко това казвам, че книгата е супер и привествам сканирането на такъв вид литература.

    • 2. TheQueen (13 октомври 2010 в 01:03)

      Науката се занимава с всичко. За момента най-чистата евтина енергия е от АЕЦ. Енергията от слънцето и вятъра е скъпа. Биогоривата от растения доколкото съм чувала са със съмнителна екологичност. Правени са демонстрации с гориво на водна основа от български химик, но огромните интереси, свързани с петрола, рафинериите и производството на двигатели с вътрешно горене не му дадоха шанс, се предполага. Доколкото ми се струва, че си спомням от новините по телевизията, той почина при неясни обстоятелства. Беше казал, че носи формулата само в главата си. Може би това е било добре дошло за някои… Въпреки всичко се очаква електромобилите да започнат да изместват бензиновите коли. И тъй, електричество засега от АЕЦ. Учените работят върху реактор с термоядрен синтез, но не се очаква масово внедряване през този век. Все пак, кой знае?

    • 3. TheQueen (13 октомври 2010 в 01:17)

      И аз прегледах книгата. Беше ми много интересна, но доколко точно е правдоподобна, ми е по-трудно да преценя. Но и аз съм с две ръце за сканирането на научнопопулярни книги, както и на научни, учебни и справочни…

    • 4. нонабъл (14 ноември 2010 в 17:36)

      Отговора на въпросите ти е пари ;-)

  • 5. Sargon III (24 януари 2011 в 19:09)

    Прекрасна книга! Като човек с известни познания в техниката и физиката, както и почитател на научната фантастика, съм напълно съгласен с написаното в нея. Или — почти напълно… Тя е едно качествено четиво, но все пак изисква (според мен) известни познания по физика, за да се възприеме пълноценно.

  • 6. Пламен (19 юни 2012 в 07:26)

    Един много известен учен е Мичио Кака, който продьлжава започнато от Карл Сейган.

    Аз сьм голям почитател на такьв род литература. Книгата е интересна дава много общи познания в областа на астронафтиката физиката. Авторът е професор в Колумбийския университет в Ню Йорк. Но е аматьр ако го сравним с Стивьн Хопкинс или Йосиф Шкловски. Вьпреки това ако мога да си я купя книгата е великолепна.

    Ще зарадвам моите братовчеди и приятели. Трябва да потьрся и наши научни книги. Нали сьм бьлгарин.

  • 7. awfullydeep (19 юни 2012 в 13:08)

    По-скоро имаш предвид Стивън Хокинг, не Хопкинс. :)

  • 8. ЛуизПастьор (26 август 2014 в 14:11)

    Ако под енергия на водна основа имате предвид Брауновия двигател — съветвам ви да не го свързвате с българи, тъй като това изобретение си е чисто шарлатанство. То работи, но е енергитически неизгодно. Казвам го като човек с добри намерения, който не вярва сляпо на това, което му казват и има задълбочени познания по химия и физика.

  • 9. ххх (12 декември 2014 в 16:49)

    Благодаря за книгата. Дано повече подобна литература започне да се превежда в България.

  • 10. SV (27 февруари 2015 в 02:29)

    Целта на тази книга е по-скоро да ни покаже колко още имаме учим за всичко около нас… за интересните неща, които Мичио ни преставя на достъпен според мен език… за въпросите, които малко се разисква, защото са от сферата на научната фантастика. Приятно четиво ! Кара те да помечтаеш какво би имало като технологии след милиони години в някой случаи. Относно днешното развитие на човешкото общество нямам коментар.

    Поздрави!

  • 11. дамян (16 декември 2015 в 13:31)

    Рядко теоретичната физика ожиява така пластично по съвременни преводи в България на тема физика. Книгата е интересна и за хора, които не работят в сферата на физиката, но имат желание да отправят поглед над ръба на чинията си.Не е най-добрата книга на темата, автора порескача насам-натам в темите, но е добро информативно начало.Физичните обеснения са разбираеми и за лаици.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.