Читателски коментари (за „Здрач “ от Стефани Майър)

  • 1. Лина (19 септември 2011 в 08:54)

    Типично четиво за тинейджъри, описващо първата любов. Доста повърхностно написано, но увлекателно.

  • 2. drackon (19 септември 2011 в 17:10)

    Боза с вампирска плънка…хихихихи…

  • 3. t_v_d_ (6 октомври 2011 в 17:45)

    Много си е интересна поредица!!!Никой не ви кара да четете,като не ви харесва….

  • 4. chushi_ (28 април 2012 в 12:05), оценка: 6 от 6

    Страшна книга и поредицата въобще. Горещо я препоръчвам, чете се на един дъх и докато не я прочетеш, не можеш да я оставиш :) Да не ви описвам какви чувства и вълнения предизвиква в мен, въпреки, че отдавна съм минала тинейджърските години ;)

    • 5. Миа_поп_188 (16 юли 2012 в 12:21)

      Chushi ти наистина си права!!! И аз изпитвам толкова силни чувства като чета тази поредица за пореден път, че колкото и пъти да съм я чела пак оставам без дъх когато чета!!! Имам чувството, че и аз присъствам в самата книга и съъм свидетел на всички неща !!! Просто невероятна книга, феноменална е!!!

  • 6. mfkpr2 (23 юли 2012 в 12:47), оценка: 6 от 6

    Книгата е уникална!!! Въобще не мисля че е тийнеиджърска, дори мога да кажа че един 13 годишен тийнеиджър не бил я разбрал. Вярно че е малко блудкава и твърде как да се изразя перфектна, но нали затова са книгите за да се потопиш в един перфектен свят.

  • 7. kuku_mimi (3 август 2012 в 15:10), оценка: 6 от 6

    Имам книгите-цялата поредица и не спирам да ги препрочитам. първата не мога да кажа, че е любима, но е началото. Когато човек прочете всичките разбира замисъла. Макар, че е за любовта между човек и вампир книгата проследява друга линия или поне така мисля аз. В книгите ставаме свидетели на узряването на едно момиче, може би затова първата е по-„лека“ от останалите.Написана е увлекателно до такава степен, че фантастичното започва да придобива реални измерения, на което аз казвам талант. Героите не са статични. абсолютно всеки образ търпи развитие, сблъсква се с предизвикателства и дилеми. обърнете внимание на Джаспър, Розали, дори Лия, която ненавижда вампири може да разбере действията на розали в четвъртата книга… дори неизказаното в книгата говори, стига човек да може да го види. препрояитам ги на няколко пъти и винаги забелязвам някакъв дребен елемент, който преди това съм пропуснала… Прочетете ли, вникнете ли в същината, замислите ли се над поставените проблеми, ви уверявам, че след време отново ще посегнете към тях.

  • 8. Wallküre (4 август 2012 в 00:28)

    Аз я прочетох тия дни, сега чета „Новолуние“. Интересно ми е да разбера защо поредицата има толкова фенове. До момента не съм кой знае колко впечатлена, за обсебена да не говорим… Да, интересни са, увлекателни, има сполучливи герои (напр. Джейкъб), но на моменти мелодрамата ми идва в повече. Все пак ще изчета всичко докрай, за да успея да осмисля целия замисъл… Може пък да си променя мнението. Но за момента това мисля.

  • 9. Дракон (5 октомври 2012 в 15:27)

    „Здрач“ е една от най-сладките, вълнуващи и интелигентни книги, които някога съм чела! Цялата трилогия е зашеметяваща! Тези които са я харесали поздравявам за добрия вкус. А на тези които не са мога да кажа само, че са бездушни и лишени от най-елементарно естетическо чувство.

    • 10. Ани (5 октомври 2012 в 16:23)

      Явно не чела много книги за разлика от нехаресващите тази боза „бездушните и лишени от най-елементарно естетическо чувство“ :)

      Стефани Майер изобщо не може да се нарече писателка. Когато прочетеш повече книжки ще разбереш. Поздрави!

  • 11. Аз (12 октомври 2012 в 17:25)

    За мен цялата поредица е наистина страхотна. Нормално е обаче да не се хареса на някой и това няма нищо общо с чувството му за естетика, или с това колко книги е прочел. След като коментирате тук, това означава, че сте хора, четящи книги и като такива сте част от една, за съжаление, изчезваща каста. Най-малко поради тази причина трябва да бъдете по-толерантни.

  • 12. Vicky Potter (8 ноември 2012 в 14:08)

    Аз принципно съм от онези диви Хари Потър фенове, които от чист инат и някакъв вид втълпение „плюят“ по Здрач без да са я чели… имах приятелка, която бе луда по тази поредица и аз при всеки удобен случай и се смеех.. карахме си се постоянно на тема „Здрач или Хари Потър“… После реших, че трябва да прочета книгите преди да споря. И честно казано, ми си сториха невероятни… Не бих казала, че са абсолютния връх на литературата или че са супер задълбочени, но са наистина… интригуващи. Така че, всички, които си говорят без да са чели едната или другата поредица, биха могли първо да се поинтересуват от съдържанието. (Филмите не коментирам, те са плачевни и при двете поредици..) :))

  • 13. mistgi (29 декември 2012 в 20:12)

    Не мисля, че е четиво само за тинейджъри. Ако се абстрахираме от ефектното прадставяне на вампирите, един различен поглед към тях, ще усетим, че това е книга за силната любов, за приемането на другия с неговите странности. В тази и следващите части основна е темата за любовта, но и за семейството, приятелството. В последния епизод Аро казва за детето, че то е непознато, т.е. хората се плашат от необичайното, затова искат да го унищожат. Според мен идеята за вампирите и върколаците е лустрото, което привлича по-младите, но четейки дано усетят дълбочината на чувствата и отношенията между героите.

  • 14. M.М.С. (24 октомври 2013 в 22:37)

    Аз също намирам поредицата „Здрач“ за страхотна!!!

    Първата книга, която прочетох от Стефани Майър беше „Скитница“ и въпреки, че в началото вървеше някак тежко, още преди да се усетя, бях въвлечена в магията с която Майър изгражда героите си и разказва историята.

    Когато излез поредицата „Здрач“ дори не се замислих и без да чета каквито и да е рецензии си я купих — просто имах усещането и очакването, че историята ще си заслужава!!! За мен се оказа така!

    Изобщо не съм съгласна, че въпросните книги са тинейджърско четиво. Лично аз намирам дълбок смисъл и красота в цялата история.

    Факт е, че мненията за тези книги са доста противоречиви… Лично аз вярвам, че всяка книга би могла да е прекрасна, стига да попадне в ръцете ни в подходящия момент. Смятам още, че определението като лоша книга е относително, субективно и е резултат от това какви знания, разбирания и ниво на интелигентност има всеки от нас. Всеки разбира нещата (в случоя четената книга) пречупени през собствената си призма — ъгъла от който гледа.

  • 15. louicifer (18 декември 2013 в 14:10), оценка: 6 от 6

    Една от любимите ми книги!!

  • 16. Belle_White (24 март 2015 в 21:56), оценка: 5 от 6

    В интерес на истината, бях приятно изненадана от книгата. Филмът беше интересен, но естествено книгата е още по-интересна.

  • 17. rossy_girl (6 април 2015 в 23:25), оценка: 6 от 6

    Страхотна поредица. Отдавна не бях чела нещо толкова увлекателно. Ще се препрочита задължително!

  • 18. Bella Cullen (18 август 2015 в 14:30)

    Най-страхотната книга на света

  • 19. liana negrevska (16 април 2016 в 22:10), оценка: 4 от 6

    Не търсете смисъл или някакви поуки в поредицата Здрач, просто прочетете и изживейте вълшебството. Заслужава си да се потопите в света на Здрач.

  • 20. Спаси (31 май 2016 в 21:59)

    Добра идея, но на мен не ми хареса развитието. Някак нямаше загадка, тръпка за мен. Образите са ми слаби Бела прекалено мелодраматична и с това аз ги обичам двамата ме измерва. Едуард твърде мек, блудкав и безстрашен за вкуса ми, а Джейк чиста досада.

    На любителите на този тип литература препоръчвам Реликвите на Смъртните.

  • 21. Мия (3 март 2017 в 14:45)

    Поредицата „Реликвите на смъртните“ определено е най — увлекателната за мен

  • 22. bobi86 (18 август 2017 в 22:52), оценка: 5 от 6

    Бях скептично настроена, заради вампирската история, но мога да си призная, че я прочетох на един дъх и съм очарована!

  • 23. Li-vi (3 ноември 2018 в 19:03), оценка: 6 от 6

    Не харесвам, фентъзи и любовни романи!!!

    Нооо…… тази поредица е написана по толкова завладяващ и интересен начин, че не се замислях какво чета, просто не можех да спра докато не разбера какво ще стане. Благодаря на всички, които са оставили коментарите си, благодарение на тях реших " да видя за какво става въпрос" и докато се усетя вече бях на 68стр. Критерия ми за хубава книга е неусетно да мина 50стр.

    Кратки описания, съдържателни диалози и бързо навлизане в историята, без дълги лични дерзания на геройте. Хареса ми, заслужава си!

  • 24. Bella17 (21 декември 2020 в 14:41), оценка: 6 от 6

    Първият път, когато прочетах книгата бях на 17 години и като тийнейджърка тя много ми хареса. На един дъх прочетах цялата поредица и после я препрочитах отново, докато не пораснах и не започнах да се интересувам от други книги. Но наскоро реших да я прочета и да разбера дали мнението ми за нея се различава, когато съм била на 17 г. Разбрах и пораснала, че още ми харесва да я чета, макар че сега на моменти ми се струва прекалено сладникава и пълна с клишета. Но като безнадежна романтичка ми напомня за първата любов като една магия примесена с могъщи чувства.

  • 25. ForceMagic (22 януари 2021 в 09:03)

    Гледах филмът по романът, и в тях има сложни взаимоотношения не само между младите герои, но и между възрастните им роднини! Това ми напомня на ранното детство, и на моите по-зрели 27 години, когато моите роднини се караха постоянно за битови дреболии,и почти винаги се стигаше до загрубяване на споровете им! А аз бях свидетел на тези отвратителни сцени! И оттогава, досега не искам и да чувам за женене! Не винаги вторите бракове са добри, в сравнение с първите! Особено когато си дете от два брака с нов партньор! Като мен! Гадно е да гледаш през сълзи как семейството ти се разтърсва от натрупани проблеми!И да си безпомощен! Дори и в измислените истории има подобни истински драми!

  • 26. diana.333999 (22 февруари 2021 в 20:55)

    Добра книга,чете се лесно, ако си падате по истории за свръхестествено и митични същества ви я препоръчвам.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.