Читателски коментари (за „Мистични медитации “ от Хазрат Инаят Хан)

  • 1. Stalik (19 октомври 2011 в 13:19)

    Необяснимо е какво прави тази книга в категория „психология“. Това четиво няма НИЩО общо с науката психология!

  • 2. isina (28 ноември 2011 в 23:14), оценка: 6 от 6

    Съвременната психология: през 1879 година германецът Вилхелм Вунд, често определян като основоположник на експерименталната психология, създава първата в света психологична лаборатория в Лайпцигския университет.[5] Основен метод на изследване в нея е интроспекцията или САМОНАБЛЮДЕНИЕ.

    Думата суфий произлиза от „сафа“, което означава „чист“, пречистен от невежеството, суеверието, догматизма, егоизма и фанатизма, свободен от ограниченията на каста, вероизповедание, раса и нация. Суфии е имало във всички периоди на човешката история. Въпреки че са живели в различни части на света, говорели са различни езици и са се раждали в лоното на различни вери и убеждения, между тях е съществувала връзка — те са постигнали мъдростта, че пътят към Бог минава през любовта и ПОЗНАВАНЕ НА САМИЯ СЕБЕ СИ.

    П.П. Книгата е отлична.

  • 3. Его сум- куи сум (12 април 2012 в 22:00)

    А ако името идва от „суф“ — вълнените дрехи които са носели суфиите,какво ще ми дадеш? ;) Разбира се за пропагандиране на псевдомъдрост е удобно и използването както на думата „сафа“, така и на думата „софия“. За жалост истината е малко по-елементарна.

    Учението на самите суфии се заражда малко преди зараждането на исляма през 7 век и съществува в неговото лоно, макар отчасти да е доста еретично — самите суфии черпят знания от Аристотел и гръцките учени и философи, а себе си наричат езотерични християни.Никой не смее да им се противопостави, най-малкото заради древността на ордените им. Имат някокло ордена — като по известни у нас са Мавлеви-те (дервишите) и Накшбанди.

  • 4. isina (22 август 2012 в 06:51), оценка: 6 от 6

    Въпросът е, че книгата има място в категорията. Горе съм посочил защо — целта на суфиите е да познаят самите себе си, което включва процеса самоналюдение — основен метод в психологията.

    Казано е „Познай себе си, и ще познаеш света и боговете“

    Суфизмът стои в основата на исляма — наричат го коренът на коренът на коренът на исляма. Нищо чудно не намирам във връзката му с ранното християнство (който има някакви знания за религиите му е известна близостта между исляма и християнсвото).

    Самият Карл Густав Юнг (психолог и психиатър) е изследовател на духовните учения и религии като суфизма.

    Карл Густав Юнг е швейцарски психолог и психиатър, ученик на Зигмунд Фройд. Създава направление в психологията, наречено „аналитична психология“. Юнг изследва и пише за митология, религия, антропология, приказки, алхимия, сънища, Ведическите традиции на Изтока и други.

    Дори и най-големите опоненти на швейцареца не могат да отхвърлят с лека ръка огромните му енциклопедични познания и интереси в областта на митовете, сънищата, философията, психологията, антропологията и изкуството, а също и ранния му принос в психиатрията. Юнг е една от най-влиятелните фигури в дълбинната и трансперсоналната психология, също така се радва на огромен интерес от страна на различни контракултурни движения, които ценят високо идеите му за колективното несъзнателно, архетиповете, сянката, индивидуацията и др.

  • 5. bubulina78 (1 април 2013 в 09:31), оценка: 5 от 6

    Здравейте, книгата е чудесна. Приятно се изненадах като я видях и веднага я свалих в epub формат, обаче……доста от текста не е разпознат коректно и четецът ми го визуализира като тирета, точки и запетаи.

  • 6. Dimitar Tonin (27 юли 2013 в 13:25)

    Книгата, както и още 5 други книги на Хазрат Инаят Хан, можете да закупите в коректен epub формат с цена 7 лв. в сайтовете:

    Хеликон (с дрм-защита!)

    http://www.helikon.bg/ebooks/684/Мистични-медитации_10000000000166.html

    Библио (без защита):

    http://biblio.bg/електронни-книги?query=мистични медитации&search_by=0&qsearch=

    Както и в pdf през групата Шамбала Електронни Книги във Facebook:

    https://www.facebook.com/groups/323509351058675/

    Относно категорията, погледнато разширено, книгата може да се сложи в раздел „Психология“, но не е много коректно. По тази логика почти всички будистки, даоистки и прочие източни издания могат да са в този раздел. Най-добрият вариант за мен е самостоятелен раздел „Духовни традиции“ и конкретен подраздел „Суфизъм“.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.