Читателски коментари (за „Сага за Форсайтови “ от Джон Голсуърти)

  • 1. Капка Рудакова капка.рудакова (7 август 2012 в 17:30)

    След много години прочетох с насдада за втори път сагата за Форсайтови.И това лято ще носи омайващия дъх на тази прекрасна книга.Но има нещо, което силмо ме развълнува — фабулата Айрини — Босини -Джун и начина по който тя се развива, на места звучи напълно идентично с фабулата Анна Каренина — Вронски -Кити от Романа на Лев Толстой Анна Каренина. А Соумс почти на сто процента се покрива с образа на Алексей Каренин.Възможно ли е някой от тези два литературни титана да е плагиатствал?Или Пегас си е направил тази шега, както се е случвало с някои изобретения/ Задаван ли е този въпрос до сега? Има ли някой, който може да ми отговори?

  • 2. Капка рудакова (7 август 2012 в 18:13)

    Като продължение на предишния ми коментар и въпрос за сходството на фабулите в романите Сага за Форсайтови и Анна Каренина — направих сама справка в Интернет. Романът на Лев Толстой Анна Каренина е издаден преез 1877 година. И оттук вече въпросът ми е излишен. Стана ми малко обидно за Голзуърди. Дано да е била шега на крилатият Пегас…

  • 3. Уляна Трайкова (13 септември 2013 в 17:25)

    Мадам Бовари 1856

    Анна Каренина 1876

    Ефи Брист 1895

    През целия 19 век правата на жената и условностите на брака, невъзможността да се поправи грешка, са били разработвани в литературата (има още много примери). Обикновено се вглеждаме в драмата на жената, „дадена“ на човек, когото не обича, в неудовлетворените й интелектуални потребности. Но драмата на съпрузите е не по-малка, не само в емоционално отношение, а и като промяна в общественото им положение. Съпрузите в тези произведения са описани не като чудовища, а просто като хора, които внезапно трябва да установят, че социалните норми не са толкова естествени, колкото им е било внушено. Лично аз не виждам особена прилика в съдбите и характерите на Айрин и Ана, и двете не са мой тип. Но тези жени заслужават независимост, въпреки че са обвързвали повече или по-малко доброволно. И тъй като този проблем е проблем на самия живот, а авторите на тези книги са писали и на други теми, не можем да говорим за подражание.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.