• 1. atman (6 април 2009 в 16:49)

    Препоръчвам на авторката да си отвори блог, в който да разяснява политическите си възгледи. Все пак тук е място за литература…

  • 2. veso_t (21 април 2009 в 14:44)

    Забавно произведение на начинаещ любител-графоман…

    Не му е мястото тук, може би в някоя газета, блог, форум…

    Като искам да попържам сeрГей — избор голям, поводи много.

    Не са много чистите и спокойни места, нека си останат такива.

    Горещо подкрепям евентуално премахване на „матряла“ :-) от Библиотеката.

  • 3. Jogy (21 април 2009 в 16:51), оценка: 2 от 6

    То тя си има блог .. така че не знам защо трябва тука да се препечатват постовете и ….

  • 4. galina6996 (5 май 2009 в 08:22)

    Не са много хората, които четат литература,така ,че е добре да им се предлагат стойностни неща.Моите уважения към авторката,всеки има право да изказва мнение,но да си намери подходящ форум.

    С удоволствие ползвам сайта и съм учудена ,че сега срещам тук подобни произведения на човешката мисъл.

    Поздравления към създателите и модераторите на сайта!

  • 5. Даня (15 май 2009 в 10:18)

    Може би се прекалява с епитетите, но за съжаление фактите отговарят на действителната роля на Г-н Станишев в бълг. политика — човекът на Руските имперски амбиции.Каква е научната стойност на дисертацията му?

  • 6. BHorse (16 май 2009 в 16:20), оценка: 1 от 6

    Точно заради такива като Даня се изказвам против писанията на Паула. Подобен блогов начин на описване на едно или друго явление винаги провокира политикантстване от типа „Руските имперски амбиции“ и обсъждане на дисертацията на Станишев, Костов, Попов и не знам още кой. А това тук е библиотека, а не форум на политическите виждания.

    • 7. gost (17 май 2009 в 08:46)

      Хм… Мен малко повече ме интересува един друг въпрос: „Кой, аджиба, й качва писанията на тази госпожа в библиотеката?“. Аз съм голям фен, както на админа, така и на сайта, но не мога да разбера какво кара Борислав да продължава да качва всичко това.

      До колкото ми е известно, сайтът е за литература и доколкото тук има дискусии, те би трябвало да са за литературните качества на произведенията и въпроси свързани с тях. Творбите на Г-жа Лайт, макар да са литературни произведения по обща характеристика, са по-достойни за ежедневната преса. Проблемите, които П. Лайт засяга, са от злободневен характер и пораждат главно политически дискусии, което им отрежда място в блоговете и форумите, създадени с тази цел. Ако писанията на г-жата продължат да се побликуват тук, рискуваме в един прекрасен ден да прочетем в „новодобавени текстове“ най-новото заглавие на в. „Шок“ или кой да е друг парцал.

      В заключение: „Това не е верният гьол, г-жа Лайт!“

      ПП: Макар г-жа Лайт да се изживява като втора Касандра, тя има една основна разлика с троянската жрица — на нея не й знам истинското име. Защо?

  • 8. Jogy (18 май 2009 в 14:02), оценка: 2 от 6

    Аз се опитах да пусна дискусия във форума на тема — трябва ли се слагат тук подобни писания.

    За съжаления нещата се изродиха в спор с някакъв лицемерен защитник на свободата на словото, според който да не се публикували произведенията на тази блогърка щяло да бъде проява на лоша цензура …..

    • 9. Антицензор (18 май 2009 в 23:18)

      Уважаеми Jogy,

      Недостойно е да отправя обидни квалификации към някого, който не те е засегнал лично, а само изразява коренно различна позиция от твоята. Дължиш ми извинение.

      Относно Паула Лайт — ти разполагаш със свещеното право да не харесваш творенията й. Разполагаш с правото да препоръчваш, съветваш, дори и да призоваваш другите да не я четат. Възможност за реализацията на тази ти свобода ти се дава тук — чрез коментар.

      Но в никакъв случай не може да ограничиш нейното право тя да публикува където си пожелае, още по-малко да призоваваш да й се сложи забрана за публикуване в библиотеката на Борислав.

      Моята позиция е принципна, т.е. в никакъв случай не е лицемерна. Държа на равното право на публичност на авторите. Казва ти го човек, който със сигурност има много по-рафинирана литературна ерудиция от критиците на Паула Лайт.

      П.П. Паула Лайт вече се оказва най-коментираният автор на Библиотеката, измествайки от първото място Георги Марков… :)

      • 10. Jogy (19 май 2009 в 11:00), оценка: 2 от 6

        Антицензор, ето какво имам предвид под „лицемерие“:

        ог една страна цитираш Волтер:

        „Аз не споделям Вашите възгледи, но главата си давам за Свободата да ги изразявате…“

        от друга страна предлагаш:

        „най-добре е темата да се заключи и дори изтрие — тя не е продуктивна и позитивна“

      • 11. Jogy (19 май 2009 в 11:05), оценка: 2 от 6

        „П.П. Паула Лайт вече се оказва най-коментираният автор на Библиотеката, измествайки от първото място Георги Марков… :)“

        Да, и забележи, колко много от коментарите, от най-различни хора, изказват мнението че на тези писания мястото им не е тук.

        Ако само аз мислех така, щях да си затрая и да не повдигам въпроса.

        • 12. Антицензор (19 май 2009 в 14:41)

          Jogy,

          За последен път пиша до теб. Казваш: (на) „тези писания мястото им не е тук“. Няма да обсъждам стилистичната маркираност на израза „Мястото ти не е тук“ и към какви аналогии той ме насочва. Това „тук“ е сайтът на Борислав Манолов. Борислав е решил, че на текстовете на Паула Лай е МЯСТОТО ИМ Е ТУК.

          ТОЧКА!

      • 13. gost (19 май 2009 в 16:38)

        Антицензор, (каквото и за Бога значение да влагаш в това име)!

        Най-се страхувам от хора с принципни мнения, защото един ден си предават принципите и стават не само лицемери, но и предатели и т.н. Разбира се, това въобще не е задължително и ти може до край да си останеш привързан към свободното слово. Но това значи, че ти смяташ за абсолютно правилно да си отворя интернет еквивалента на „Плей бой“ в детски портал, да призовавам към верска и расова нетърпимост, така че всеки неуравновесен тинейджър да ме чуе и да разстреля 5–6 души на улицата, щото не му харесват. Естествено аз съм си най-обикновен селски недорасляк и може да не съм те доразбрал. Още повече, че ти имаш „рафинирана литературна ерудиция“, която всички останали не притежават, мнение, с което съм абсолютно съгласен. Направо се ужасявам при мисълта, че може да укривам „рафинирана литературна ерудиция“, каквото и да значи това!

        Така като се замислих, „литературна ерудиция“ ми беше ясната част. Би трябвало да значи, според недостатъчните ми познания, начетеност в областта на литературата и запознатост с широк кръг от автори и произведения. Но тук си признавам, че думата „рафинирана“ ме постави в шах. Щом чуя нещо за „рафиниране“ „рафинирано“ и пр. веднага се сещам за петрол и рафинерии, но очевидно не беше това. Ето тогава се сетих, че може би „рафинирана“ е синоним на „изтънчена“, т.е. „рафинирана литературна ерудиция“ ще да рече „широка начетеност и запознатост с автори и произведения от най-висока класа“. Но това значеше, или че според теб всеки автор и книга са от най-висока класа, или че внимателно си подбираш четивата от най-доброто. Първият вариант звучеше съмнително и го изоставих. Тогава за втория следваше, че прилагаш определена цензора към произведенията, които достигат до теб, но това е в разрез с изказването, че си „за равни права на авторите да получават публичност и достъп до произведенията си“ или там както беше (не си спомням точно). Тогава реших, че или ми е беден семантичният речник, или че съм необичайно пристрастен, или че наистина не съм ти на интелектуалното ниво и зарязах всичко.

        Също така съм съгласен, че Г-жа Лайт придобива твърде централно място в библиотеката. Да си хабя времето и усилията с нея ми се вижда безсмислено и от сега нататък обявявам личен бойкот на нейните произведения и коментарите към тях. Заглавията на писанията й са ми достатъчни в повечето случаи да разбера за какво става дума в тях, а игнорирането им е достатъчен коментар.

        Моят бойкот започва сега!

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.