Поезия

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Вили Леман от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Вили Леман
германски офицер
Звание хаупщурмфюрер
Години на служба 1933 – 1942
Служил на СССР
Род войски Императорски военноморски сили
Гестапо

Роден
Починал
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Вили Леман (на немски: Wilhelm Lehmann) е високопоставен офицер от Гестапо, който бил съветски агент. Според съмнителни сведения на Службата за външно разузнаване на Русия, архивните материали го определят като най-ценния съветски разузнавач в Нацистка Германия.

Леман работил под псевдонима Брайтенбах и бил единственият агент на СССР в Гестапо. Той предупредил СССР, кога нацистите ще нападнат Съветския съюз.

Биография

Вили Леман е роден през 1884 г. в Саксония, района на Лайпциг в учителско семейство. През 1911 г. започва работа в берлинската полиция и скоро е преместен в контраразузнавателния отдел. Започва да сътрудничи на съветското разузнаване през 1929 г. Бил убеден антифашист и помагал на СССР по идейни съображения, твърдят от Службата за външно разузнаване. Има обаче и версия, че Леман е работел за СССР за пари. Леман е предавал на съветското разузнаване информация за политическата полиция на Германия (Гестапо), както и за военното разузнаване и контраразузнаване – Абвера.

През месец декември 1942 г. Вили Леман е разобличен и разстрелян от Гестапо, но това не обяснява провалът на немското военно и друго контраразузнаване в битката при Курск и многото последвали го други провали, ако Леман е бил най-високопоставения съветски агент в Третия Райх.

Шпионска дейност

От началото на 1941 г. в документите, предавани от Леман на съветските кадрови разузнавачи, все по-често се споменавали сведения за готвено нападение срещу СССР. На 19 юни 1941 г. на среща със сътрудник от берлинската резидентура Брайтенбах е съобщил точната дата и час на началото на войната /22 юни в 3 часа сутринта или 0 часа по Гринуич/, според ръководителят на бюрото на Службата за външно разузнаване за връзки с обществеността Сергей Иванов.[1]

Художествен образ

Според най-разпространената версия, именно Леман е прототип на Щирлиц в романа на Юлиан Симьонов – „Седемнадесет мига от пролетта“.

Вижте също

Източници

Външни препратки