По-долу е показана статията за Петър Льочев от свободната енциклопедия БГ-Фантастика, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на GNU Free Documentation License 1.2.

[±]
Петър Льочев

Биографични данни:
Роден в: Варна

Писател:
Жанр(ове): приключенска фантастика, научна фантастика

Петър Льочев е писател-прозаик.

Биография

Варненският писател Петър Льочев е служил дълги години като офицер в авиацията и флота и е автор на няколко книги с морска тематика. С фантастика той се занимава от 1969 г., когато печели първа награда в конкурса на списание „Наука и техника за младежта“ с разказа си „Доброволни изгнаници“. както и втора награда в международен конкурс в Москва. През следващите години получава и други престижни награди. Негови разкази биват печатани в редица наши. руски и полски вестници, списания и литературни сборници.

Награди

Произведения

Петър Льочев е автор на повести и разкази в областта на приключенската фантастика. В творбите му са преобладават темите за космическите полети и контакта с извънземни цивилизации. Публикува в списанията „Простори“ и „НТ за младежта“, вестник „Народен спорт“ и в сборници.

Фантастика

Повести

Разкази

Публикации

На български език

Фантастика

Самостоятелни издания
Публикации в периодика

На руски език

Фантастика

Публикации в съвместни издания
  • 1971 г. - „Раковина с Венеры“ („Раковина от Венера“) - в антологията „Фантастические изобретения“, изд. „Мир“, Москва
Публикации в периодика