Д-р Саймън Мордън е учен, занимаващ се с геология и планетарна геофизика. Той е и един от малкото хора, които с право могат да заявят, че са държали парченце от Марс в ръцете си. Бил е редактор на изданието „Фокус“ на Британската асоциация за научна фантастика и член на журито за наградата „Артър С. Кларк“. Саймън Мордън живее в Гейтсхед заедно с една безпощадна адвокатка, две непокорни деца и няколко миниатюрни пантери.

 

Самуил Петрович е оцеляващ. След като се измъква от ядрената атака над Санкт Петербург, той намира убежище в Метрозоната на Лондон — последния град в Англия. Петрович остава жив толкова дълго, защото е човек на правилата и логиката. Например: ДА СЕ НАМЕСВАШ = ЛОША ИДЕЯ.

Но когато се натъква на отвличане, той действа, без да се замисли. Преди да успее да се спре, спасява дъщерята на най-опасния човек в Лондон.

И очевидно: СПАСЯВАНЕ НА МОМИЧЕ = ДА СЕ НАМЕСИШ.

Така че сега уравнението на живота на Петрович изглежда все по-сложно: РУСКИ ГАНГСТЕРИ + ЯКУДЗА + НЕЩО, НАРЕЧЕНО НОВИЯТ МАШИНЕН ДЖИХАД = ЕДИН МЪРТЪВ ПЕТРОВИЧ.

Но Петрович има план (той винаги има план), само не е сигурен, че този е добър.

„Шокиращо забавното начало на трилогията за Метрозоната е брилянтно и определено си заслужава четенето. Ако нахалният цинизъм на Петрович не ви заплени, то тогава сюжетът на екшън трилър, изчистения научнофантастичен фон и духовитите поддържащи герои определено ще го сторят.“

Lec Book Reviews

„В моя живот винаги има място за книга като «Уравненията на живота». Какво да не харесаш в сайбърпънк антиутопия, чието действие се развива в Лондон (единствения оцелял град в страната), който е населен с гангстери от Якудза, въоръжени монахини, свирепи престъпници и гениални хакери?“

Book Geeks

„Толкова забавно и увлекателно, колкото звучи.“

Питър Хамилтън


Издание:

Автор: Саймън Мордън

Заглавие: Уравненията на живота

Преводач: Петя Митева

Година на превод: 2013

Език, от който е преведено: Английски

Издание: Първо издание

Издател: ИК „Колибри“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2013

Тип: роман

Националност: Британска

Печатница: Печатница „Симолини“

Редактор: София Бранц

Художник: Стефан Касъров

Коректор: София Бранц

ISBN: 978-619-150-090-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1166