Индостан, 1632 година.

Легендата разказва, че щом загубил своята любима Мумтаз Махал, император шах Джахан бил сломен от мъка. Обсебен от последните думи на императрицата — „Искам да ми построиш красива гробница“ той наел най-даровития архитект в познатия свят — Иса.

Когато прочутият майстор попитал как да изглежда мавзолеят, шах Джахан промълвил: „Да прилича на жена, да носи в себе си красотата на това най-велико творение на Аллах. Ще назнача за твоя помощница дъщеря си Джаханара — нейното лице е огледало на майка й и ще ти бъде вдъхновение за строежа“.

Романът „Под мраморното небе“ е сложна плетеница от терзания, пориви, страст и болка, а в центъра му е най-голямата щерка на императора — Джаханара. С непривична за жена политическа прозорливост, тя усеща, че империята е заплашена: баща й е увлечен от строежа на мавзолея Тадж Махал, наследникът му е слабохарактерен, а малкият й брат е жесток потисник и крои да вземе трона със сила. Щом пламва искрата на гражданската война, младата принцеса смело и находчиво се изправя срещу фанатизма и безразсъдството и се превръща в пръв съветник на баща си.

Строежът на колосалния мавзолей трае повече от десетилетие, а след завършването си сполучливо е наречен „Порта към небесните селения“ и „Храм на любовта“. В страна, където царят хаос и религиозна ненавист, единственият символ на любов, по-силна от смъртта, остава архитектурният шедьовър Тадж Махал.

 

 

Запленен от културата на Азия, Джон Шорс посещава различни страни, но траен отпечатък в съзнанието му оставят културата и историята на Индия.

„Под мраморното небе“ е първият роман на младия автор, но рекордно бързо превзема световните класации. Непринуденото държание и момчешката усмивка превръщат Джон не само в любимец на публиката, но и на филмовите сценаристи в Холивуд — предстои филмиране на романа.

Съдържание

Под мраморното небе 4,4

Beneath a Marble Sky,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi


Информация

Издание:

Автор: Джон Шорс

Заглавие: Под мраморното небе

Преводач: Маргарита Терзиева

Година на превод: 2006

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо (не е указано)

Издател: ИК „Ера“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2006

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: Експреспринт

Редактор: Димитър Риков

ISBN: 954-9395-62-6; 978-954-9395-62-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3335

История

  1. — Добавяне

Библиоман