В семейство Банкс се ражда още едно момиченце и отново имат нужда от помощта на вълшебната гувернантка Мери Попинз. Тя наистина ще се погрижи за множество необикновени приключения.

 

 

Памела Травърз (1904 — 1996) е родена в Австралия, но прекарва по-голямата част от живота си в Англия. Става световноизвестна още с първия си роман за деца — „Мери Попинз“. Приказната поредица за вълшебната гувернантка включва книгите:

— Мери Попинз

— Мери Попинз се завръща

— Мери Попинз отваря вратата

— Мери Попинз в парка

— Мери Попинз от улица „Черешова“

5,5 Мери Попинз се завръща
Mary Poppins Comes Back,

 

>        За книгата и автора

 

Памела Травърз е родена през 1904 г. в Куинсланд, Австралия. Започва да пише разказчета за деца, още когато самата тя е дете. По-късно сътрудничи на ирландски и английски литературни списания, предимно с театрална критика.

Водена от стремеж за по-успешна лична изява, младата писателка се премества в Англия. От носталгия започва да пише странната и много забавна история за семейство Банкс и тяхната вълшебна гувернантка.

Романът „Мери Попинз“ е публикуван през 1934 година.

Това е най-хубавата и оригинална английска книга, излязла след появата на „Мечо Пух“ — пише в рецензия на вестник „Ню Йорк Хералд Трибюн“.

През 1935 г. се появява и романът „Мери Попинз се завръща“.

Серията книги за вълшебната гувернантка включва още: „Мери Попинз отваря вратата“ (1944), „Мери Попинз в парка“ (1952) и др.

Музикалният филм на Уолт Дисни, съчетан с анимация, превръща Мери Попинз в световна знаменитост.

Памела Травърз почина на 92-годишна възраст през пролетта на 1996 година.


Издание:

Памела Травърз. Мери Попинз се завръща

ИК „Пан“, София, 2003

Редактор: Костадин Костадинов

Илюстрации: Мери Шепард

Корица: Ингрид Магалинска

ISBN: 954-657-098-2