Гигантска газова обвивка около неутронна звезда е приютила поколението на някогашните „трупоносци“, използвани от Държавата за колонизация на нови светове…

Половин хилядолетие е изминало от бягството на екипажа на „Дисциплина“ от диктата на корабния киборг Шарлс Дейвид Кенди. В орбита около Мъгливия пръстен той безуспешно търси сигнал за наличие на цивилизация.

Вихърът от зеленина и странни форми на живот крие опасни, невероятни приключения.

Съдържание

За автора

Лари Нивън е роден на 30 април 1938 г. в Лос Анжелис, Калифорния. През 1956 г. постъпва в Калифорнийския технологически институт, но само след година и половина изхвръква стремглаво оттам, след като открива една книжарница, натъпкана със стари научнофантастични списания. Има научна степен по математика, освен това завършва висше образование по психология през 1962 г. в Университета Уошбърн, Канзас. След това изкарва едногодишна аспирантура по математика, преди да се отдаде на писателска дейност. Първият му публикуван разказ „Най-студеното място“ излиза в декемврийското издание от 1964 г. на списание „Световете на Иф“.

Интересите на Лари Нивън са разнопосочни и включват експедиции с бойскаути, конференции по научна фантастика, мероприятия за поддръжка на покоряването на космоса, срещи на Американската асоциация за напредък на науката, както и други събирания на хора, работещи в авангарда на науката.

Спечелва Наградата „Хюго“ за най-добър разказ през 1966 г. с „Неутронна звезда“ и през 1974 г. със „Светият мъж“. През 1975 г. печели Наградата „Хюго“ за най-добра новела със „Страната, граничеща със Сол“. Романът му „Пръстенов свят“ печели през 1970 г. Наградата „Хюго“ за най-добър роман и Наградата „Небюла“ за най-добър роман за същата година, както и „Дитмарс“ — австралийската награда за най-добра научна фантастика през 1972 г.

 

Вихрен свят 5,6

The Integral Trees,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi


Информация

Издание:

Лари Нивън

Вихрен свят

 

Американска, първо издание

 

Превод: Веселин Лаптев

Редактор: Владимир Зарков

Формат 84/108/32

Печатни коли 18

 

ИК „Лира Принт“, София, 1996

Печат ДФ „Балкан прес“ — София

 

Larry Niven

THE INTEGRAL TREES

Copyright © 1983 by Larry Niven

Превод © Веселин Лаптев, 1996

© Лира Принт, 1996

ISBN 954-8610-07-8

История

  1. — Добавяне

Библиоман