Този роман, изпълнен с носталгия и нежност, разказва за голямото задружно семейство на Кейти Кар. Тя е остроумна и нетърпелива да се впусне във всякакви приключения. Едно нелепо падане от люлка едва не разбива мечтите й, но Кейти превъзмогва нещастието си с много кураж и чувство за хумор.

kakvo_napravi_kejti_kejti_chete.png

Съдържание

Какво направи Кейти 4

What Katy Did,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi

За книгата и автора

Сюзан Кулидж е псевдоним на Сара Чанси Уолси (1845–1905). Тя е родена в град Кливланд, щата Охайо. Като дете е била грубовата, остроумна и нетърпелива, точно като героинята си Кейти Кар. В своите романи Сюзан Кулидж описва цялото си семейство. По-малките й сестри Джейн, Елизабет и Теодора се явяват като сестрите на Кейти — Кловър, Елси и Джоана. Брат й Уилиам и осиротелият й братовчед Теодор се превърнати във Фил и Дори в историите за семейство Кар.

Сара прекарва по-голямата част от детството си в град Ню Хевън, щата Кънектикът. Семейството на баща й е тясно свързано с университета в Йейл и по различно време трима от фамилията Уолси са били ректори там.

Сара Уолси започва да пише по време на Гражданската война, когато се записва доброволка като медицинска сестра. Първата й книга за деца е „Новогодишната сделка“, сборник с приказки, разказани на две деца — Текла и Макс, от дванадесетте месеца на годината, с които ги запознава Татко Време. Книгата е публикувана от издателството „Робъртс Брадърс“ в Бостън, чийто главен редактор Томас Найлс вече е превърнал Луиза Мей Олкът в литературна звезда с романа й „Малки жени“. Вероятно по негово предложение Сара Уолси написва романа „Какво направи Кейти“ (1872), подписан с псевдонима Сюзан Кулидж. На следващата година се появява продължението на книгата — „Кейти на училище“.

Сюзан Кулидж е автор на много сборници с разкази, повечето от които се появяват за първи път в списанието „Дядо Коледа“ на Мери Мейпс Додж.

Завръща се към любимото си семейство Кар с романа „Какво направи Кейти след това“ (1886), в който е описана една екскурзия в Европа. Поредицата завършва с два романа „Кловър“ (1888) и „По високите полета“ (1890).

През целия си живот Сюзан Кулидж пише за своето детство, но не се омъжва и няма свои деца. Автор е и на няколко тома поезия за възрастни.


Информация

Издание:

Сюзън Колдридж. Какво направи Кейти

ИК „Пан’96“, София, 1997

САЩ. Първо издание

Редактор: Пламен Дойнов

ISBN: 954-657-117-2

История

  1. — Добавяне

Библиоман