Писателят Юрий Карлович Олеша се е родил през 1899 година в семейството на чиновник. Следвал е право в Одеския университет. С литература започнал да се занимава от 1923 година.

Юрий Олеша е един от представителите на по-старото поколение съветски писатели. Основна тема на произведенията му е сблъсъкът на старата интелигенция с новия свят. В 1927 година е излязъл романът му „Завист“, посветен на този проблем.

Бележитата детска повест на Олеша „Тримата шишковци“ за пръв път е напечатана през 1924 година и оттогава е преиздавана неведнъж. В повестта се разправя как смели и юначни хора — оръжейният майстор Просперо и въжеиграчът Тибул — вдигнали народа на въстание против тримата шишковци, алчни и бездушни управници, които обсебили всички богатства на страната. Много страници от повестта са проникнати с хумор, тя е пълна с увлекателни произшествия, тайнствени истории и весели приключения.

През 1956 година Олеша напечата книгата „Избрани съчинения“, дето влизат романът „Завист“, повестта „Тримата шишковци“, разкази, спомени и статии.

4,7 Тримата шишковци
Три толстяка,


Към черно-белите илюстрации от изданието са добавени и четири цветни илюстрации, взети от http://fotki.yandex.ru/users/ira-dom/view/366628/?page=0 — частна колекция.

 

Издание:

Юри Олеша. Тримата шишковци

Редактор: Георги Константинов

Худ. редактор: Здравка Тасева

Техн. редактор: Георги Русафов

Коректор: Недялка Радева

За начална и средна училищна възраст

 

Поръчка №82. Тираж 10000

Дадена за печат на 27.III.1958 г.

Излязла от печат на 15.VIII.1958 г.

Печатни коли 10.50 и едно приложение

 

Преведе от руски език Атанас Далчев.

Илюстрациите към текста, взети от руския оригинал, са работа на художника В. Торяев.

Корицата и форзаца нарисува Атанас Пацев.

Издателство на ЦК на ДСНМ „Народна младеж“ София, 1958

Държавен полиграфически комбинат „Димитър Благоев“

 

Ю. Олеша

Государственное Издательство Детской Литератури Министерство просвещения РСФСР

Москва, 1956 Тираж 100,000