Страната на вълшебствата е страховито място, осеяно от капани за непредпазливия и зандани за самонадеяния… Царството на изпълнените с вълшебства предания е необятно, дълбоко и високо, в него има какво ли не: всякакви зверове и птици; безбрежни морета и неизброими звезди; омайваща красота и вечно дебнеща заплаха. Тук и радостта, и мъката те пронизват като меч. Вероятно е истинско щастие да попаднеш в тази страна, но нейната пресита и чудатост връзват езика на пътешественика, решил да я опише. А докато се скита вътре, за него е опасно да задава твърде много въпроси, че току-виж портите се затръшнали и ключовете изчезнали[1].

 

„Прочетете «Опасното кралство» на осем и без съмнение ще се връщате към тази книга до осемдесет и осем.“

Ню Стейтсмънт

 

Наред с „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“, „Опасното кралство“ достойно защитава славата на автора си като един от най-големите разказвачи на всички времена.

Сънди Таймс


[1] Из „За вълшебните предания“, лекция, прочетена на 8 март 1939. Пълният текст е публикуван в книгата „Чудовищата и критиците и други есета“, под редакцията на Кристофър Толкин (1983).

Страната на вълшебствата е страховито място, осеяно с капани за непредпазливия и зандани за самонадеяния… Кралството на изпълнените с вълшебства предания е необятно, дълбоко и високо, в него има какво ли не — всякакви зверове и птици; безбрежни морета и неизброими звезди, омайваща красота и вечно дебнещи заплахи. Тук и радостта, и мъката те пронизват като меч.

Вероятно е истинско щастие да попаднеш в тази страна, но нейната пресита и чудатост връзват езика на пътешественика, решил да я опише А докато се скита из нея, за него е опасно да задава твърде много въпроси, че току-виж портите се затръшнали и ключът изчезнал.

Дж. Р. Р. Толкин

Издание:

Дж. P. P. Толкин. Опасното кралство

ИК „Прозорец“, 2004

Редактор: Любомир Николов

Художник: Буян Филчев

Коректор: Станка Митрополитска