Любителите на научно-фантастичната литература напразно биха търсили в „Заключената планета“ онези апарати, машини и уреди, които правят всесилен човека на бъдещето при овладяването на нови светове. Авторите умишлено са избягвали техническите описания. Всекидневието на бъдещите изследователи, делничното в техния живот на една непозната планета, което също може да бъде богато и разнообразно, наситено с остри изживявания — ето за какво ни разказва тази книга.

Ние често се мъчим да си представим срещата с разумни същества от далечни звездни светове. И все ни се иска тази среща да стане по някакъв изключителен начин. Тържествено и неповторимо. Сред рубинени зари и блясък. След величави подвизи, след трудни победи над тъмни сили и непознати чудовища… Така ни се иска… Но не е ли много по-естествено тази среща да се състои така: местните жители на една безименна планета от системата на звездата Епсилон от Еридан боледуват от страшна болест. В своето отчаяние те се обръщат за помощ към непознатите пришълци. Без да жалят сили и време, земните хора се заемат с непосилната задача.

Преднамерената делничност на разказа прави книгата достоверна, героите — реални и живи. А палещата тайна, която измъчва момчето Юли почти до края на разказа, кара читателя да прочете повестта на един дъх.

Съдържание

Заключената планета 4,8

fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi


Информация

Издание:

Автор: Васил Райков; Георги Данаилов

Заглавие: Заключената планета

Издание: първо (не е указано)

Издател: „Народна младеж“ — издателство на ЦК на ДКМС

Град на издателя: София

Година на издаване: 1965

Тип: повест

Националност: българска

Печатница: Държавен полиграфически комбинат „Дим. Благоев“, София

Излязла от печат: 18.XI.1965 година

Редактор: Светозар Златаров

Художествен редактор: Иван Стоилов

Технически редактор: Лазар Христов

Художник: Иван Кирков

Коректор: Елена Иванова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/17790

История

  1. — Добавяне

Библиоман