Това е една незабравима одисея в свят на внушаващи страхопочитание мистерии, в далечното минало, което е представено реалистично ярко. Романът ни връща назад в екзотичния праисторически свят, който открихме в „Кланът на пещерната мечка“, и при красивата Айла, смелата жена, която ни пленява с бушуващата си смелост и търсещото си сърце. Жестоко изхвърлена от древния Клан, осиновил я като дете, сега Айла пътува сама из земите на ледниковия студ и ужасяващите зверове. Тя търси Другите — хора също тъй високи, руси и синеоки като нея. Но Айла намира само една скрита долина, където броди стадо здрави степни коне. Тук тя развива уникална взаимна връзка с животните, която й дава възможност да научи тайните на огъня и на оцеляването. И въпреки това нуждата й от човешко общуване и любов остава незадоволена.

Тогава съдбата й довежда един чужденец — красивия Джондалар — и Айла започва да се разкъсва между страха и надеждата, докато у нея не се пробужда желание, което ще определи съдбата на човечеството.

„Блестящо напрегната…

Изключително разказваческо умение държи читателя като омагьосан.“

„Пъблишърс Уикли“

Съдържание

За автора

Джейн М. Оел понастоящем има твърдо установено литературно присъствие, като първия й роман, „Клана на пещерната мечка“ бе провъзгласен от „Ню Йорк Таймс Бук Ривю“ като „вълнуващ, с много въображение и интуитивно стабилен.“ Тя продължава задълбочените си проучвания, започнати през 1977 година, за забележителната си поредица „Децата на земята“. В добавка към превъзходните й познания за обработката на кремъка, построяването на снежни пещери, обработката на кожа и събирането и приготвянето на диворастяща храна, лечебни растения и билки, госпожа Оел наскоро се върна от Европа, където е изследвала праисторически селища, за да подготви следващите романи от поредицата си. Сега тя работи над третия си роман в Орегон, където живее със съпруга си.

Благодарности

В добавка към хората, споменати в „Кланът на пещерната мечка“, които продължиха да ми помагат и за тази книга от серията „Децата на земята“ и на които аз също продължавам да съм им благодарна, сега съм задължена и на: директора, д-р Дензил Фъргъсън, и персонала на опитната станция в Мальор във високите пустинни степи на Централен Орегон и особено на Джим Ригз. Освен другите неща той ме научи как се пали огън, как се използва копиеметът, как се правят спални рогозки от папур, как се оформя с натиск инструмент от кремък и как се пасира еленов мозък — кой би помислил, че кожата на елена може да стане мека като кадифе?

Дорийн Ганди, за внимателния прочит и забележките, благодарение на които се уверих, че тази книга е напълно самостоятелна.

Рей Оел, за поддръжката, окуражаването, помощта и загдето миеше чиниите.

karta.png

 

 

Пещерният лъв 4,9

The Valley of Horses,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi


Информация

Издание:

Автор: Джийн М. Оел

Заглавие: Пещерният лъв

Преводач: Кънчо Кожухаров

Година на превод: 1993

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: ИК „Плеяда“

Град на издателя: София

Година на издаване: 1993

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: Полипринт

Художник: Петър Станимиров

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3183

История

  1. — Създаване на книга за съществуващо в библиотеката произведение (книга 2)

Библиоман