• 1. Миро Калчев (8 април 2009 в 16:21)

    Това е една от книгите, която всеки трябва да прочете.На всеки 10 години я препрочитам и намирам винаги нещо ново, което не съм видял или разбрал предния път.За нас българите Швейк е толкова близо, както Бай Ганьо на А.Константинов.Може би не случайно Бай Ганьо отива на гости у Иречек?

  • 2. Благовест Благоев (7 септември 2009 в 20:24)

    Романът на Хашек е безсмъртно произведение. Той е нещо като емблема на западното славянство — след „Бай Ганьо“ — на южното и „Мъртви души“ — на източното. В „Швейк“ има толкова истини — от надписите по тоалетните, които интелигентите с упоение четат, до разциврената от мръсния език на кръчмаря Паливец крава. Тънкото чувство за хумор и находчивият език превръщат „Швейк“ в непреходно творение на славянския гений.

  • 3. raglub (8 септември 2009 в 16:45), оценка: 6 от 6

    Този роман е шедьовър. Наистина, всеки от нас трябва да го препрочита и осмисля много пъти. А и да се възпитава чрез него.

  • 4. сталкер (31 октомври 2009 в 22:41)

    швеѝк не е баѝ ганю! лесно се интерпретира-но! швеѝк е като зен. просто се отпусни! това е.

  • 5. Цветан (6 май 2010 в 18:54)

    Тази книга е велика.Швейк не е луд,но прави началниците луди.

    Всички обичаме Хашек — тогава е нямало ЧЕЗ.

  • 6. Швейк (16 юни 2010 в 22:21)

    Швейк си е Швейк, ама че Бай ганьо бил еди кво си — както пише Благовест — има си Моста на Дрена — какво прави западняка при бай Ганьовците — но това е друга тема

    Швей си е е Швейк —

    Част I. В ТИЛА

    ШВЕЙК ПРЕД СЪДЕБНИТЕ ЛЕКАРИ

    Съдебните лекари:Бихте ли могли да изчислите

    диаметъра на земното кълбо?

    — Не, това не бих могъл — отговори Швейк, — но аз,

    господа, също бих ви задал една гатанка: имате

    триетажна къща, във всеки етаж на тая къща има по осем

    прозореца. На покрива има две капандури и два комина.

    Във всеки етаж има по двама наематели. И сега кажете ми,

    господа, в коя година е умряла бабата на портиера?

    Май трябва да организираме един сайт — почитателите на Швейк

  • 7. Старшина Топузов (18 март 2011 в 14:06)

    Колкото пъти я чета, толкова пъти правя паралел с българските офицери от преди двадесетина години(то сега няма…).

  • 8. benji (7 юни 2011 в 20:08)

    Швейк е простодушен гений, докато бай Ганьо е абсолютен простак… Няма място за сравнение между двамата. Чел съм книгата в оригинал и ще ми е много интересно да видя какъв е българският превод.

  • 9. Поручик Бенц (21 юли 2012 в 12:44)

    Да не забравяме, че прототипът на Швейк е самият Хашек, който в началото на Първата световна война също се е правил на болен и идиот. Все пак е приет в армията, но както повечето чешки войници, дезертира при руснаците. Идва революцията и предишният бохем и гуляйджия се включва в Червената армия, като комисар.

    П.С. За почитателите на Швейк ще кажа, че в Google Books има „Швейк в руски плен“ от Карел Ванек. Много е интересна и се надявам да се забавлявате с щуротиите на Швейк. Ако имате въпроси за книгата, напишете тук коментар - следя коментарите на любимите си произведения.

  • 10. Ран Босилек (25 август 2012 в 11:17)

    Поручик Бенц, Хашек е прототип на школника Марек, на Швейк е друг човек, макар че образите им доста свободно следват оригиналите.

  • 11. Владимир (7 септември 2012 в 07:56)

    Г-н Благоев, не съм съгласен с включването на българския народ в „някакво южно славянство“. Аргументите срещу представянето на българите като славяни не са за този форум, но ако потърсим някакви значими етно-исторически паралели между българи и която и да е народност от т. н. славянство отвъд лексикона на езика, такива просто няма да намерим.

    Съгласен съм с benji, че това, което символизира Швейк с това, което символизира Бай Ганьо е също повърхностно. Посредством Швейк Хашек осмива недъзите на една епоха и едно общество а не самия Швейк, докато в образа на Бай Ганьо са фокусирани недъзите на една прослойка от тогавашния български народ. Накратко - бай Ганьо е карикатура, докато Швейк не е. Соред мен обаче, Швейк далеч не е простодушен, а личност със собствена, леко нихилистична философия, базирана на богат житейски опит.

  • 12. sle1914 (6 август 2013 в 00:30), оценка: 6 от 6

    Един напълно нормален човек ,който в очите на другите е тотално луд и с поведение с коеото е спобен да изкара и най-спокойният човек извън кожата или да изглежда ,като пълен шут на фона на безумието на войната. Класика

  • 13. ДЯДО ПЕШО (14 ноември 2013 в 19:36)

    ОТ ВЕЛИКОТО ДО СМЕШНОТО ИМАЛО САМО ЕДНА КРАЧКА — ПРИ ШВЕЙК Е ИЗКЛЮЧЕНИЕ ОТ ПРАВИЛОТО -И СМЕШНОТО И ВЕЛИКОТО СА НА ЕДНО МЯСТО.

  • 14. Емил Тодоров (30 април 2016 в 21:37)

    по нагоре прочетох предложение за клуб на Швейк. Е такъв има- за членове се приемат след изпит пред комисия член на която цитира откъс от великата книга. Кандидата трябва да продължи или или завърши с откъса. Аз я цитирам свободно /е почти/ но на български.

  • 15. Калин Танев (2 септември 2016 в 00:38)

    Бих си позволил да добавим и разказите му „Комендант на Булгума“, който според мен а основата на „Швейк в руски плен“, а и е един добър пример за миналото , което бяхме принудени да съпреживяваме. Благодаря на преводачите и модераторите на сайта за това незабравимо преживяване да имам винаги подръка книги като тази! :-)

  • 16. Kremenski (19 септември 2017 в 23:03), оценка: 6 от 6

    Дали някой от по младото поколение ще я прочете?

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.