• 1. Георги Бакалов (21 октомври 2008 в 09:32)

    „Сблъсъкът….“ предлага най-добрата парадигма за разбиране на геополитическите реалности след края на Студената Война. Събитията от 11 Септември потвърдиха тази парадигма, както и путинизацията на Русия.

  • 2. Красимира Вачева (13 юли 2013 в 14:28)

    Тази книга е по-скоро предупреждение да зачитаме „другите“, културните им ценности. Да черпим от тях, но и ние да даваме, като не нарушаваме личното им пространство.

  • 3. der Vogel (2 април 2016 в 23:01)

    Книгата е интересна, безспорно. Има обаче множество исторически и фактологични пукнатини (на няколко места пише, че Япония увеличава военните си, при все че последните са ограничени до 200 хиляди войска). В това число има типични позования на груби цифри — милитаризацията на мюсюлманското население е по-голяма в сравнение с всички останали без да се отчитат фактите на племенна структура в част от държавите от мюсюлманския свят, НАТО като колективна отбрана и оттук намаляване и професионализиране на армиите най-вече в Европа, откъдето тръгва и изкривяването на картината. ОНД също трудно може да влезе в така нарисуваната цивилизационно-ареална картина.

    В генералному изглежда се потвърждава прегрупирането на силите и отново, за кой ли път, ХХI век подред то се извършва първо по религиозен принцип.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.