Читателски коментари (за „Да се завърнеш в бащината къща… “ от Димчо Дебелянов)

  • 1. Petyo123 (22 февруари 2010 в 17:10), оценка: 5 от 6

    Е ,какво да кажеш…Пък и кой ли от нас може да се опитва да оценява-прочети и замълчи!

    PS Направи ми впечатление как е отбелязяна смъртта на поета в София 2–3 седмици след 2 10 1916.Живял е под наем в къщичка близо до Бул.Сливница/Тя стои днес 2010/Събралото се множество почело паметта му и малко преди края на митинга изведнъж прозореца на къщето се отворил с трясък и постоянно пияният хазяин се развикал:" Какво сте се събрали бе!?Когато нямаше пари за един залък ,нямаше от кого и петак да заеме,а сега приятели се навъдиха ,Д…ъ ваш"та мама…"Хепънинга се разтурил бързо,държащите речи политици се изнесли първи.

  • 2. Илия Атанасов (21 ноември 2010 в 08:19)

    Искам само да кажа, че стихотворението се преподава в училище под заглавието „Скрити вопли“ и за това ми беше трудно да го открия тук. Моля, ако може да направите нещо по въпроса.

    • 3. NomaD (21 ноември 2010 в 15:06)

      Дебелянов публикува това стихотворение през 1912 г. със заглавие „Скрити вопли“. По-късно, през 1914 г., поетът решава да използва названието „Скрити вопли“ за заглавие на цял цикъл от поетически творби. В този цикъл (останал недовършен) влиза и коментираното тук стихотворение, но вече неозаглавено. Такава е последната авторска воля. Затова стихотворението бива назовавано със своя първи стих — „Да се завърнеш в бащината къща“ — във всички сериозни издания на творчеството на Д. Дебелянов. Логично е да е така и тук, в „Читанка“. Евентуално може да се помисли за възможността „Скрити вопли“ да бъде посочвано като алтернативно заглавие на този текст.

  • 4. Веселин (18 май 2017 в 15:01)

    Когато чета това стихотворение пред мен застава образа на милата ми мама и къщата на село или когато в дадени моменти си спомням за нея, то изплува в съзнанието ми. Тогава сълзите потичат, не мога да ги спра и само повтарям: мамо, мамо ….. мамо. Как са българите които са в чужбина? Дали изпитват и чувствуват това което е накарало поета да напише това стихотворение? Не е ли време да ги накараме от време на време да си спомнят за него и дори да го научат наизуст!

  • 5. osemshest (24 февруари 2018 в 15:00), оценка: 6 от 6

    NomaD, точно така! Стихотворението се знае и с двете му имена. Аз миналата година бях избрала Копривщица за нощувка, с цел да посетя къщата на Д. Дебелянов, но за съжаление домакинката ни ми провали плановете. Бе твърде негостоприемна и загубихме време в лутане докато открием къщата където трябва да се настаним. Тази година отново включвам града в моята програма и се надявам този път да успея да пристъпя в бащината му къща. Веселин, по мое време стихотворението се учеше на изуст и тази година ако стигна до къщата на Дебелянов съм си обещала пред паметника на майка му да го изрека на глас.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.