Читателски коментари (за „Грехът на Малтица “ от Лиляна Михайлова)

  • 1. Kassia (19 февруари 2022 в 00:34), оценка: 6 от 6

    Действието се развива във времето преди освобождението. Малтица, мразена заради близки отношения с турците, всъщност подпомага революционната дейност. Накрая тя отива да предаде на държавата едни пари, събирани за делото, мислейки че името и ще бъде изчистено, когато се узнае какво е вършела всъщност. Но попада на подъл чиновник, който ги прибира в джоба си.

    Прекрасен, вдъхновяващ роман, който учи, че трябва да отстояваш това, в което вярваш, дори в момента да не срещаш разбиране от другите.

    Чрез образа на героинята е пресъздаден духа на българката от онова време. За мен тази книга е преклонение пред героите, чийто имена не са останали записани за историята. Книга, коато оставя трайна следа в душата на читателя!

  • 2. Devoted of Slaanesh (19 февруари 2022 в 14:40), оценка: 5 от 6

    Забравените превъзходни български романи са твърде много, повече отколкото можете да си представите!

    „Грехът на Малтица“ от Лиляна Михайлова е един от значимите между тях.

    Чудесно написана и структурирана, тази кратка книга ни отвежда в смутното време преди Априлското въстание, когато малцината дръзки избраници са решавали съдбата на робското ни племе. И това е бил единствения им грях — тежък, непростим, но необходим!

    Препоръчвам!

    P.S. При ново издание би било добре да се извадят част от турцизмите в текста като бележки под линия. Ще е от полза за по-младите читатели.

  • 3. Kassia (21 февруари 2022 в 16:16), оценка: 6 от 6

    За мен Лиляна Михайлова е сред недооценените наши автори! Спомням си нещо, което прочетох преди време, по повод нейната кончина през 2010 година и много ме натъжи:

    „… беше от горните етажи на нашата литература, но никой не и го каза.“

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.