Читателски коментари

(за „Мечът на непримиримите “ от Цончо Родев)

 • 1. Бергман (28 септември 2014 в 18:20), оценка: 6 от 6

  Цончо Родев е от смелите писатели преди 1989, които критикуваха комунизма завоалирано под формата на юношески романи за отминали епохи. Цитат от книгата-

  Ако си грабен от разбойник или шайка разбойници, тогава държавата може да те закриля със своето оръжие — закона. Но ако шайката разбойници държи в ръцете си самата държава, тогава законът е само едно оръдие на тази шайка, за да смъкне и кожата от гърба ти.

 • 2. Жени80 (13 август 2019 в 08:09), оценка: 6 от 6

  Времената за съжаление не са се променили. И сега сме в робство, въпреки,че е само икономическо,но хората са станали още по-зли и завистливи. Един ненаучен урок ще се повтаря явно векове наред!

 • 3. Devoted of Slaanesh (21 август 2019 в 12:49), оценка: 5 от 6

  За този чудесен приключенски роман, Цончо Родев е избрал малко познат период от историята ни — животът на българите под византийско господство, продължило почти 200 години.

  Но преди бунтът на Асеневци да успее, има няколко неуспешни въстания, както и безчет стълкновения, от които става ясно, че българите не са преставали да се борят за свободата си.

  Византийската империя е значително отслабена от непрекъснатите външни и вътрешни конфликти и от това се възползват новите вълни хора прииждащи от Азия. Такива са печенегите, населили за известно време териториите около Дунава и в Добруджа.

  Главният герой е млад български велможа, който е готов на всичко за да облекчи своите страдащи под гръцкия ярем сънародници. Съдбата му го свързва с главатарите на печенегите и идеалите за свободна България са му пътеводна светлина.

  Добре е написан романа, подходящ е за по-млади читатели, но и на мен ми помогна да науча повече за този период.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.