Читателски коментари

(за „Долината на конете“ от Джийн М. Оел)

Пускане на нов коментар

 • 1. gost (28 август 2008 в 16:49)

  Когато чета праисторически роман, претендиращ, че описва епохални събития, неочаквам да се натъкна на повече еротични сцени отколкото ловни. Ако се върна в миналото ще мога да въведа едно момиче от местните в женствеността, но не и да си ощавя като хората някоя кожа.

  За сюжета:

  Докато прогонената от клана кроманьонка доказва, че общата пра баба на Доктор Дулитъл и Томас Едисон, съдбата й праща арийски жребец, който от където мине си размахва „женоправеца“ и оставя по няколко разбити сърца и синеоки бебета. От момента малко след срещата на двамата най-подходящият етикет за романа е „нежен реализъм“.

  Друга важна особеност е, че всички кроманьонци ми внушават чувство на непълноценност. Езикът, културата, поведението, мисленето и всичко е по-близо до съвременните хора от колкото до ахейците да речем. Изобщо всичко ме кара да си мисля, че това е съвременен роман със праисторически заден фон. Като ще са глупости, да са поне малко по близо до достоверността. Когато почвах книгата, очаквах от авторката да разкрие как си представя истинските палеолитни хора, а не подробности от фантазиите си.

 • 2. alatar (9 декември 2009 в 16:00), оценка: 2 от 6

  толкова секс, че се налага да прелистваш и прелистваш и …

  в резюме: блудкав любовен роман, не разбирам защо е с етикет „исторически“

  скука

 • 3. summer-knight (19 септември 2017 в 14:43)

  Книгата не е нито детска, нито историческа, а най-обикновен любовен/еротичен роман. От туй следва, че е най-честно да я сравнявате с други подобни книги, където красив, популярен сред дамите, мускулест и желан пират/рицар/лорд/крал/капитан се люби с княгиня/слугиня/пиратка/пастирка. По мои скромни наблюдения там се пукат та пушек се вдига и изобщо не се пазят. Не съм срещал в тези книги много реплики от типа „спри ще ме обремениш, добре надупи се“, пък и в истинския живот се срещат дори още по-рядко (особено откакто са измислили главоболието).

 • 4. summer-knight (21 септември 2017 в 12:49)

  Изтрита е забавна дискусия за последствията от употребата на репродуктивните органи, уместно ли е това да го има в книгата и дали това е любов. За мен е любов, защото не всеки акт води възпроизвеждане. Шансът по груби сметки е 50/50. С известни отклонения безопасно е през първата седмица от цикъла (когато пръстенът пътува към Мордор) и през четвъртата (когато пръстенът напуска Мордор). Опасно е през седмица 2 и седмица 3, когато евентуален акт може да доведе до нежелано падане на Средната Земя.

 • 5. Carol (25 септември 2017 в 20:58)

  Джондалар е мъжът, желан от всяка жена, наистина.

  Какво повече би могла да иска една жена от един мъж?

  Надарен, красив, силен, отдаден, нежен и търпелив — но епитетите не са необходими…

 • 6. supernatural (2 октомври 2017 в 00:56)

  Напълно подкрепям горния коментар.

  Точно затова жените не трябва да губят времето си за типове използвачи и егоисти, лъжци и лицемери, клеветници и безотговорни, които не заслужават да им се отделя внимание, нежели да се поддържа връзка с тях!

  Всяка жена трябва да знае цената си, да бъде с мъжа, когото заслужава и който нея я заслужава!

  Това е разковничето на щастието в една личностна връзка, защото в любовта не може да има компромиси, това не е сделка.

  • 15. Ф р а к с с (12 октомври 2017 в 20:54)

   Точно затова жените не трябва да четат любовни романи, а мъжете — да гледат порно. Защото започват да си мислят, че прочетеното или видяното на екрана има нещо общо с реалността и може да им се случи :)

   Когато една жена „знае цената си“, това означава, че и се случва твърде често да я обявява на заинтересован клиент… ;) Иначе — да, „животът е един честен търговец“, както казва Хемингуей. И всяка жена накрая получава мъжа, който е заслужила. Интересно обаче защо едно изследване сочи, че книгата, която би станала абсолютен бестселър за всички времена сред женската аудитория, трябва да има заглавие: „Как да срещнем мъжа на мечтите си и какво да правим после с тоя идиот?“ :D

 • 7. Елиана Иванова (6 октомври 2017 в 20:03)

  Когато любовта съществува живота има смисъл.

 • 8. Елиана Иванова (7 октомври 2017 в 01:50)

  Прекрасни, етични, грижовни взаимоотношения между двамата.Книгата е увлекателна и завладяваща, да, на места еротична, при това написана изключително даровито.

 • 9. Елиана Иванова (7 октомври 2017 в 02:03)

  Прекрасни взаимоотношения между мъж и жена.Да, еротични сцени има, при това обрисувани с невероятен личен талант от авторката.

  Впрочем като цяло книгата е по-скоро приключенски роман — горещо я препоръчвам — заслужава си, увлекателна и завладяваща е.

 • 10. Elentari (9 октомври 2017 в 20:13)

  Скъпа госпожо, то всеки има право да сподели мнение, ама тука не сме на неделна служба. От думите ви струи неподправен религиозен фанатизъм, страшно ми стана, честно. Истински вярващият човек според мен е тих и смирен, и не съди. Нали така ни учи Писанието? Недоумявам как изобщо сте се натъкнали на такава „безбожна“ книга.

  Аз впрочем не харесвам тази поредица, но по съвсем различни причини, които нямат нищо общо с вашето анатемосване.

  Както казваше леля Далия в едно доста забавно и жизнерадостно произведение на Удхаус, което — убедена съм — няма да ви допадне, „Боже, пази патките!“

  • 17. Dark Ambient Fan (14 октомври 2017 в 18:27)

   Не виждам мнението на тази Religious Woman, госпожо, но явно ви е ’жегнала’ доста силно, съдейки по коментара ви. Четейки по-надолу, разбирам, че е изтрито, честно казано, чудя се какво е говорела жената, та да ’разлае кучетата’ така?

   Що се отнася до поредицата — за мен тя е просто уникална.

   Като на вас ви допада Удхаус — четете си го, всеки според влеченията и вкуса си… В този ред на мисли — Боже, пази патките!..

   • 18. Elentari (14 октомври 2017 в 19:42)

    Dark Ambient Fan, не бива да съдите от един цитат за литературните влечения и вкуса на хората, нито за нещата, които те четат, въпреки, че вашата реплика се отнася очевидно и до вас: всеки с влеченията и вкуса си. Не се познаваме, нито сте прочели изтрития напълно справедливо коментар на религиозната женица, та да „остроумничите“ така. Моят самотен коментар едва ли може да се определи като „разлайване“ на кучетата.Връщането на цитата от Удхаус вероятно е породено от моето нехаресване на любимата ви "уникална " поредица. Но понеже не сте прочели изтрития коментар, губи ви се и контекстът, в който " Боже, пази патките!" бе употребен. Впрочем, ако го бяхте прочели, сигурна съм, че щяхте да се почувствате жегната много повече от мен, макар и по различни причини. ОК, четете си я вашата поредица и се възхищавайте, само не ме съжалявайте, задето аз не я намирам за уникална. Нямам намерението, нито желанието да си меря прочетенето с когото и да било.

    За Удхаус какво да кажа? Нужно е чувство за хумор и известна начетеност, за да му се насладите, без неговите произведения да са някаква висока проза, разбира се. Каквато не е и въпросната Долина.

    • 20. Моника (15 октомври 2017 в 02:47)

     Внимавай как изговаряш името на Господ и в какъв контекст!

     Не съм като вашата обсъждана фанатичка, но да употребяваш подобен израз — независимо от кой си там писател — не искам да съм на ваше място!

     • 21. нт (15 октомври 2017 в 03:45)

      Боже, пази патките — нека си пасат трева.

      Не ги насочвай към човекоядство, господи!

      Ще се задавят с някой кокал :)

    • 22. Alexis (16 октомври 2017 в 00:57)

     Много шум за нищо.

     Четете прекрасния роман, не се палете като обидено детенце.

     Все пак, зрели хора сме.

   • 24. Alexis (17 октомври 2017 в 05:43)

    Dark Ambient, нямате и ни най-малка представа какъв бе коментара на религиозната жена. Дори май че бяха два или повече, не съм сигурна.

    Та в този ред на мисли не знам как щяхте да реагирате вие, ако бяхте ги прочели.

 • 11. Elentari (9 октомври 2017 в 20:23)

  Горният ми коментнар е отправен към една Religious Woman, но кой знае защо тук не виждам мнението й, на което отговорих. Съжалявам, ако нещо чисто технически съм объркала.

 • 12. Елиана Иванова (10 октомври 2017 в 18:04)

  Нищо не сте объркала мила госпожо, просто модераторите са изтрили коментарите на тази фанатичка. И с право. Тя и мен ме втрещи.

  Впрочем аз наистина много харесвам цялата поредица на Джийн Оел, а Долината на конете" ми е любимата.

  Между другото, бихте ли споделили поради какви причини на вас не ви допада?

 • 13. Elentari (10 октомври 2017 в 19:35)

  Здравейте Елиана,

  Поредицата не ми допадна, защото може би очакванията ми бяха различни. Очаквах някакво по-задълбочено художествено изследване на онези времена и общности, но моето лично усещане е, че получих нещо бутафорно, нещо като декор за сексуалните практики на протагонистите. Които впрочем бяха като описание донякъде самоцелни и доста графични. Не ме разбирайте погрешно, не съм пуританка или нещо подобно, нямам нищо против хубавите еротични сцени в един роман, но тези ми се струват малко нереални, а честотата им — излишна. Разбира се, ние не знаем какъв точно е бил сексуалният живот на т. нар. първобитни хора, дали са познавали еротиката в смисъла, който ние влагаме сега в това, или любовта, такава, каквато ние я изживяваме. Възможно е да не съм права. Но възприемането на литературно произведение е доста субективно преживяване, така че няма лошо, ако на вас поредицата ви харесва, а на мен — не чак толкова:).

 • 14. Елиана Иванова (12 октомври 2017 в 04:35)

  Благодаря!Прекрасен, изчерпателен отговор на интелигентен и ерудиран човек!

 • 16. Lauren (13 октомври 2017 в 18:14)

  А сега за романчето:

  Леко и приятно четиво, подходящо за отмора след натовареното ни ежедневие — няма нищо общо с историята, не е и необходимо, както споменах вече книжката е по-скоро развлекателна…

  Впрочем за интересуващите се от историческа фактология си има специализирана образователна литература (доста дебели книги).

  • 19. Elentari (14 октомври 2017 в 20:01)

   Lauren, съгласна съм с вас, че романът маже да се възприема като развлекателно четиво, а всички ние имаме нужда да избягаме по някакъв начин от ежедневието.

   Има моменти, когато човек изпитва необходимост или му се налага по професионални причини да чете специализирана литература. А има и моменти, когато желаем да четем художествена проза. Моето скромно мнение е, че художествената литература разполага с много средства да изследва задълбочено действителността и отношенията между хората, като и двата подхода могат да носят и познание, и удоволствие.

   Може би не трябваше да пиша в тази тема, понеже поредицата не е точно моето развлекателно четиво, но какво да се прави — шило в торба не стои:)

 • 23. Library (16 октомври 2017 в 22:48)

  Намирам поредицата и в частност този роман, общо взето интересни.

  Ами какво да кажа, според мен сякаш се пренасяш в по-добър свят. Както по-горе се изявява Елиана — наистина красиви взаимоотношения между героите, силна и дълбока емоционалност.

  Ето това е, което особено ме впечатлява и ми харесва.

Пускане на нов коментар

Уважаеми посетители на сайта, всеки е добре дошъл да изкаже мнението си относно дадено произведение. Имайте предвид, че модераторите ще изтрият коментара или част от него, ако той съдържа обидни и груби нападки към другите, както и ако рекламира собствени възгледи, които не са в контекста на произведението. Ако сте съгласни с това условие, моля, продължете към изпращането на коментара си.

Задължително е попълването на всички полета, както и писането с кирилица. Коментарите с латиница най-вероятно ще бъдат изтрити.

Спазвайте елементарни правописни правила:

 • Започвайте изреченията с главна буква;
 • Оставяйте интервал след препинателния знак, а не преди него!
Разрешени са следните етикети
 • <em>
 • <strong>
Нов коментар