Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Послеслов
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Източник
choveshkata.net

Издание:

Дивна — роман, български

Автори: Валентина Димова, Стефан Василев, Маринела Тенева, Анелия Стойкова, Мая Стойкова, Теньо Стойнов, Симеон Шопов

Фентъзи клуб „Светлини сред сенките

Предговор: Боряна Коскина

Послеслов: Калин Ненов

Редактори: Боряна Коскина, Светлана Янева, Калин Ненов

Коректор: Калин Ненов

Корица: Маринела Тенева

Електронно оформление: Александър Василев, Калин Ненов

Първо хартиено издание — Фондация „Човешката библиотека“, 2009

ISBN 978-954-92241-5-3

Първо електронно издание — Фондация „Човешката библиотека“, 2011

(без ISBN)

 

Ако по-желаете да подкрепите авторите — парично или с отзиви :), — заповядайте в сайта ни. Всички събрани средства се влагат в написването и издаването на следващите книги на клуб „Светлини сред сенките“.

 

По-желали:

Таня Джекова

Станислава Димова

Светлана Янева

Радосвета Гологанова

Пепи Якова

Мира Илкова

Мария Гуглева

Лора Бранева

Калин Ненов

Димитър Панайотов

Димитрина Ангелова

Дилян Благов

Деяна Василева

Даниела Попова

Даниела Петкова

Габриела Петрова

Вяра Крушкова

Виолета Кецкарова

Боряна Коскина

Богдана Соколов

Атанас П. Славов

Антон Попов

История

  1. — Добавяне

– … Изпреварили сте ни много отдавна. — Детето го погледна с искрено учудване. — Ние, възрастните, сме ужасно изплашени, затова се държим по този начин. Децата, родени в космоса, цялото ваше поколение След Земята, ни превъзхожда във всичко. По-умни сте. Разбирате живота по-добре от нас, защото нямате минало, свързано с една унищожена планета. Не сте подвластни на бремето, което носим ние… Принудени сте да се справяте сами с всяка ситуация. Родителите ви или са мъртви, или просто нямат отговори за въпросите ви… Вие, родените в космоса, първи започнахте да доказвате твърденията, че човешките възможности са многократно по-големи от тези, които познаваме и използваме. Отначало мислехме, че това се получава заради действията, заради импулса, на който давате предимство пред мисълта, но се оказа, че и тук грешим! Вие използвате и ума, и сърцата си достатъчно ефективно!

Такива ли са децата на бъдещето?

Когато се огледам наоколо си — спра се, издишам всички ония представи, внесени наготово отвън, от разговори със забързани (и навярно изплашени) възрастни, отворя широко очи, и ума, и сърцето си, — вече ги виждам такива: децата на настоящето. Онова момченце, на има-няма десет години, които ми разказа първия „Хари Потър“ във влака от Пловдив до София, а аз седях, слушах, захласвах се. Петгодишната дъщеричка на моя приятелка, която рисуваше с компютър, а до рисунките караше майка си да записва стихове. Момчетата и момичетата, изхвръкнали от училище, за да изпълнят „Витошка“ с подкрепата си за Странджа, Иракли, Рила, цялата българска природа — и бъдещето ни.

Авторите на „Дивна“ познават децата на настоящето, защото са с тях всеки ден, в казанлъшкия клуб „Светлини сред сенките“, в неделното училище, в детския комплекс. Тези деца пишат, рисуват, играят игри, гледат филми, четат и обсъждат… не бързат. Не бързат да приемат някакви готови представи, току-виж затворили ума и сърцата им за света, който се лее, без пауза и без предсказуемост, понякога тъй устремено, че нямаш време да се обръщаш назад, какво ти, да мигнеш. И тъй се готвят за бъдещето, което е… каквото го създадат те.

А „Дивна“ показва едно възможно бъдеще — малко страшно, с онова, което човечеството е причинило на родната си планета, доста свежо, с новите човеци, които са се родили като последствие. Силно вдъхновяващо, ако и вие като мен вярвате, че тези нови човеци са вече родени и сега ние ще спрем насред бързането, ще отворим очи, ще им протегнем ръце, ще застанем до тях, ще станем от тях и от общото, нашето настояще. Вярата — помните ли? — твори чудеса…

Към думите по-горе, Александър Барозов по-късно добавя: „Дойдох да ви призная слабостите на политическата система, изградена от нас, възрастните. Да подкрепя интелекта и свободата, пред които няма невъзможни неща!“

Аз мога да добавя само това:

Когато отгърнете тази страница, затворете очи и постойте така. После ги отворете и погледнете първото дете, което се появи пред вас. (Може и онова в огледалото.)

Какво виждате?

 

Калин

Край