Читателски коментари (за „Град от кости “ от Касандра Клеър)

  • 1. nrggirl (13 януари 2013 в 03:07), оценка: 5 от 6

    Леко и приятно четиво, динамиката на действието увлича, макар че не е особено оригинално откъм герои и сюжет…

  • 2. galadrielle (3 март 2013 в 20:49), оценка: 5 от 6

    Много ми хареса. Ще съм много благодарна да качат и другите книги от поредицата.

  • 3. Гергана (15 май 2013 в 11:53)

    Много ми хареса! Увлекателна е и се чете на един дъх. Дано бъдат качени и останалите книги от поредицата.

  • 4. irina_18041 (1 юли 2014 в 18:38), оценка: 6 от 6

    Това е най-хубавата книга която съм чела. Честно казано това е любимата ми поредица. Препоръчвам я на 100%.

  • 5. formidable (13 август 2014 в 17:58), оценка: 1 от 6

    С една приятелка сме любителки на тотално различни жанрове и се разбрахме тя да прочете една моя книга , а аз една нейна … Тя ми препоръча тази … ТОВА БЕШЕ НАЙ-ГОЛЕМИЯ БОКЛУК , КОЙТО НЯКОГА СЪМ ЧЕЛА !!! А аз съм фен на фентазито … Който иска тинейджърска боза , това е книгата … Но пък за това има и различни книги .. Щом това ви харесва , четете го :)

    • 8. Яна (9 септември 2015 в 13:54)

      Колкото и да не Ви е харесала книгата, използването на думата боклук е грозно. Смятам, че всички, които са я харесали ще бъдат малко или много обидени. Достатъчно е да кажете, че не я одобрявате, другото сие чиста проба лошо възпитание и неуважение към чуждия труд.

    • 14. cecocolov (26 март 2017 в 05:35)

      И си фен на фентАзито, нали :) ?

  • 6. swaggirl2002 (6 септември 2014 в 01:56)

    Гледах страхотният филм и се надявам както винаги книгата да е по — хубава . Много съм привлечена от този жанр филми и дано книгата да си заслужава .

  • 7. Ms.shadowhunter (12 юли 2015 в 15:53), оценка: 6 от 6

    Напълно съм несъгласна с това,че книгата е боза. Заслужава всяка отделена минута и всяка страница е шедьовър,книгата е увлекателна и интересна. Няма нищо общо с бозавите вампирски романи пълни с глупости. Историята е оригинална и интересна ловците на сенки не са само подскачащи наоколо типове с мечове и готина коса, имат истприя, имат чар. Всеки герой е различен от предния всичко се надгражда и ако е имало нещо което да не ми хареса то е било затрупано от ваички хубави неща и е останало забравено. Книгата е забвана,романтична,приключенска и великолепна. ГОРЕЩО Я ПРЕПОРЪЧВАМ КАЛТО И ЦЯЛАТА ПОРЕДИЦА

  • 9. Яна (12 октомври 2015 в 23:59)

    Една невероятно увлечителна книга! Не може да става и дума за боза.

  • 10. magdalena165 (25 октомври 2015 в 20:07)

    Интересен стил на писане,увлича те да четеш на един дъх. Препоръчвам преди нея да прочетете Адски устроиства. Събитията предшестват "Реликвите на смъртните

  • 11. Спаси (5 февруари 2016 в 07:04)

    Поредицата е страхотна. Чете се на един дъх. Но за мен в книга 3 историята си приключва идеално. Книга 4ми дойде в повече. Да видим 5и6

  • 12. Спаси (10 февруари 2016 в 08:11)

    След прочитане на 6те книги. Книги от 1–3 са страхотни динамични с много тръпка и те карат да ги погълне на един дъх. Останалите три както винаги когато една поредица стане прекалено дълга история се размива и губи очарование. Но като цяло си заслужават и те отделеното време.

    Приятно четене

  • 13. Зори (22 юли 2016 в 08:17)

    Ама ТОТАЛНО крадене от Тwilight, Хари Потър и даже Star Wars! Просто съм изумена, че някои хора го намират за шедьовър! То и Тwilight е пълна боза, ама това кърти мивки.

  • 15. Elentari (26 март 2017 в 10:29)

    Ох, умилява ме понякога, а понякога ме дразни тази категоричност в изказване на мненията. Няма да коментирам повече. За „краденето“… не е нещо нечувано и невиждано начинаещ писател да се повлияе неосъзнато от нещо прочетено и обикнато; известно е, че Касандра Клеър, преди да напише първата трилогия за ловците на сенки, се е подвизавала из нета с фикове,… „Тайните дневници на Задругата на Пръстена“, „Трилогия за Драко“, такива работи.

    Но не става въпрос за крадене. Известно е, че цялата литература се крепи на 5–6 сюжета и техните вариации, така че, ако нещо ви прилича на друго нещо, това не означава, че авторът е крал.

    Конкретно за книгата. Да, първата книга и като цяло първата трилогия не беше зле. Имаше тръпка, имаше смело вкарване на теми като инцест /в случая се оказа, че не е инцест всъщност/, на мотива за хомосексуалната любов и др. , което за янг адълт произведение си е ново. Е, тогава беше ново де. С „Адски устройства“ получихме още от същото, но не беше чак толкова зле, а и любовният триъгълник беше разрешен доста елегантно. Оттам насетне лично на мен всичко ми дойде вповече. Четвърта, пета, шеста книга си бяха излишни. Да не говорим за безкрайните спинофове из света на Клеър, дочувам за още трилогии, но със сигурност няма да ги чета.

    Сигурно ще се повторя, вече бях споменала някъде, че единствената книга, която бих нарекла „боклук“ са нюансите сиво. Останалите или те грабват, или не, но „боклук“?!

    • 16. един читател (29 май 2018 в 00:08)

      Авторката е крадла от малка. Започнала е с писане на фен фикшън, т.е. безсрамно плагиатстване на чуджи литератирни светове и герои поради неспособност да създаде собствени. Когато е решила, че е време да фискализира напъните си в литературното поприще, започнала е да създава някаква смесица от чиклит и софт-порно, маскирано като фентъзи. Не случайно почти всички коментирали преди мен са жени. Прегледах цялата серия по диагонал — с нищо не е по-добра от бози като нюансите сиво или тези на Дебора Харкнес за вещицата.

      • 17. nmarchev (19 август 2018 в 13:22)

        Благодаря за мнението, ти ми даде финалните щрихи за авторката. Аз започнах с „Ангел с часовников механизъм“ без да знам, че пред него има цяла трилогия. Той между другото не е лош, но следващата беше тотално разочарование и много добре разбирам какво имаш предвид под „смесица от чиклит и софт-порно“. Явно тя не е изключение и Касандра Клеър не е за мен.

        • 19. Мечето Кода (19 март 2021 в 19:59)

          Присъединявам се към горните две мнения и не разбирам позитивните коментари за поредицата. Стигнах за два дни до 6 глава, което смятам е показателно. Скучна, елементарна фабула, с до болка познатите елементи на тийн литературата от Хари Потър и нататък. Гротескни образи на дразнещи герои, които са като второкласни актьори в долнопробен сериал. Не грабват, не са убедителни и определено водят безумни, безсмислени диалози. Нивото е на чиклит, ама до софт-порното, за което споменава Един читател, така и не стигнах, но едва ли ще е изненада да има дори ЛГБТ (мандахерца се напоследък и някакво Q, дето не знам какво означава и затова не го пиша) в гювеча (ако на някой му се обсъжда с мен точно тази тема във фентъзито, да заповяда друг път, че днес станах наистина с южното полукълбо нагоре).

          В общи линии книгата, вероятно поредицата и със сигурност авторката не покриват критериите за прилична литература от жанра фентъзи (напр. липсва и най-беглият намек за епичен елемент), с която човек може да се отпусне, да се позабавлява и попадне в чудат и фантастичен свят, така както би трябвало да бъде.

          Понеже от октомври насам може да се каже, че проучвам т.нар. понятие romantasy (сборно определение на romantic fantasy и fantasy romances според зависи доколко елементите на романса и фентъзито преобладават), съм склонна да приема, че тук става дума за същото, при това доста слабичко като краен продукт. Не мисля, че проблемът е в превода, нито пък дали има плагиатство. Липсва умението да се пресъздаде достатъчно интригуваща идея, дори и да е експлоатирана до баналност, както и способността да се изграждат силни, завладяващи образи, без значение дали положителни, отрицателни или и двете, така че да остават в съзнанието задълго, след затваряне на последната страница.

          Мисля да дам обаче шанс на Анджей Сапковски с Вещерът и на Антъни Райън със Сянката на Гарвана, защото не мога да отпиша с лека ръка жанра, заради някакви глупотевини. С голямо удоволствие забелязах, че в Читанка книгите от поредицата на Сапковски са в правилната последователност, но започнати с номер 3, което не би трябвало съвсем да е така, защото има предистория в три тома (няма ги тук). Т.е. би било добре ако са номерирани, да е направо от 1 до 5, а ако не, то от 4 нататък. Това разбира се не е критика към подредбата и се надявам да не бъда разбрана така. Наистина станах с Юга нагоре :D

  • 18. diana.333999 (22 февруари 2021 в 20:48), оценка: 4 от 6

    Амииии…книгата е добра, но да си кажа, честно не мисля, че може да се нарече особено оригинална.Препоръчвам сериала обаче.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.