Читателски коментари (за „Братята с лъвски сърца “ от Астрид Линдгрен)

  • 1. zearendil (26 октомври 2012 в 00:58), оценка: 6 от 6

    Благодарности на потрудилият се, книгата е страхотна.

  • 2. Wallküre (26 октомври 2012 в 01:12), оценка: 2 от 6

    Винаги съм се чудела, как е възможно такава гадна книга да се дава на деца и да се учи в училище! Началото е супер депресарско, а идеята, че самоубийството е решение за всички проблеми и видите ли, било невероятен кеф да умреш, която се излъчва от цялата книга е меко казано потресаваща и никак не е подходяща за деца.

    • 4. хм (28 октомври 2012 в 22:26)

      Дава им се, за да свикнат че живота не е само цветя, балони и рози. Една от малкото детски книги, които застъпват доста сериозни теми. Не видях къде е твърдението, че самоубийството е решение на всички проблеми. Видях идеята, че всеки страх може да бъде преодолян ;)

      • 5. Wallküre (28 октомври 2012 в 23:07), оценка: 2 от 6

        „Не видях къде е твърдението, че самоубийството е решение на всички проблеми.“

        Никъде не казвам, че има такова „твърдение“. Говоря за идея, която имплицитно се усеща (поне от мен). Тук, на земята си болен, беден и нещастен, но няма страшно — умираш и отиваш в прекрасната Вишнева долина здрав и красив. Чудно! Или краят, когато двамата братя се хвърлят от едни скали, хванати за ръце, доволни и щастливи, за да умрат отново и така да решат проблемите си в конкретното настояще. За мен това си е доста опасно послание — ами ако някое нещастно детенце, четейки книгата я приеме много насериозно и вземе та скочи от прозореца, за да види Вишневата долина?

        Има и доста по-приемливи начини децата да разбеат, че животът не е само цветя и балони. Романите на Кестнер, например, също засягат доста сериозни идеи (за самотните майки, за бедността, за развода и т.н.), но там въпросните теми биват разглеждани по много по-фин и адекватен на детската аудитория начин.

        • 6. хм (29 октомври 2012 в 20:23)

          Хайде тогава да забраним на децата да влизат в църква или пък да се запознават със съдържанието на Библията, щото видиш ли там се казва, че като умрат ще попаднат в Рая, докато живота им на земята е страдание. Или пък да забраним „Малката кибритопродавачка“ и „Щастливия принц“

          Децата не са идиотчета и би било хубаво да престанем да ги третираме като такива. Да не забравяме, че все пак това е книга, която се чете от 8–9 годишни деца — т.е. такива, които вече правят разлика между измислица и реалност. Ако пък не я правят, то работа на родителя е да им я обясни :)

          • 8. Wallküre (29 октомври 2012 в 21:59), оценка: 2 от 6

            „Малката кибритопродавачка“ и „Щастливия принц“ са много тъжни приказки, но не съдържат вредни послания. И двете са ми любими. За съжаление много деца в посочената възраст не слагат рязка граница между художествената условност и реалността:( Оттам идват и опасенията ми във връзка с книгата. А въпросите на религията са прекалено сложни и заплетени, за да се обсъдят в две изречения. Затова, ще се въздържа от коментар по този параграф.

        • 7. Billboard (29 октомври 2012 в 21:30), оценка: 6 от 6

          Видно е че не сте чели книгата внимателно, намя нищо „ИМПЛИЦИТНО“ ама как звучи само, а? Първо …. няма самоубийство за входа към Вишневата долина, ако прочетете внимателно началото разбира се. А после пък вземете и краят да прочетете. Аз я прочетох като дете и бях впечатлен, скоро пак я прочетох и … си останах впечатлен. Успех с четенето, и пожелавам по малко коментари от типа „КАКВА ГАДНА КНИГА“. Гадни книги няма, има неразбрали читатели.

          • 9. Wallküre (29 октомври 2012 в 22:11), оценка: 2 от 6

            Чела съм книгата преди 15 години и е нормално да не я помня дума по дума. Помня, че ме отврати и потресе. И да, усетих такава идея, именно имплицитно. Точно това е думата, не виждам защо иронизирате. Всеки читател възприема произведенията различно, съгласно собствения си опит и душевна нагласа. На мен тази книга ми е именно гадна. Не задължавам никого да я осмисля като мен. Моля обаче и Вие да не ми натрапвате вижданията си, особено с такъв нравоучителен тон. Нямам намерение да си губя времето с повторното изчитане на роман, който не харесвам.

            • 10. Billboard (29 октомври 2012 в 23:39), оценка: 6 от 6

              Жалко за Вас че не сте ме разбрали. Това е избликът който ме накара да Ви драсна отговор: „Винаги съм се чудела, как е възможно такава гадна книга да се дава на деца и да се учи в училище!“. А това е и отговорът: „Моля обаче и Вие да не ми натрапвате вижданията си, особено с такъв нравоучителен тон.“

              Извинете ако съм Ви нагрубил.

    • 17. Ангел (24 август 2016 в 15:29)

      Щом си я чела преди 15 години защо си влязла в сайта, да пишеш негативни коментари? Аман от хейтъри вече!!!

  • 3. назгул (26 октомври 2012 в 21:59), оценка: 6 от 6

    Това ми беше любимата книга в детството. Помогна ми на възприемам смъртта без истерии, което ми беше от полза.

    • 11. tata_f1989 (22 март 2013 в 07:23), оценка: 6 от 6

      „Братята с лъвски сърца“Астрид Линдгрен.Това е велика книга и много поучителна.Чела съм я поне седем пъти и пак ще я прочета.Любимата ми книга,заедно с „Без дом“ на Мало, „Сърце“ на Едмондо де Амичис; „Тайната градина“; „На учителя с любов“;"Черният красавец";"Ласи"

  • 12. Жоро (16 ноември 2013 в 00:40)

    Според мен това е най-великата книга на всички времена. Дава ясна представа за трудностите в живота, насърчава смелостта, честността и доблестта, презира подлостта (подлеца Йоси загива с нещастен край) показва ни ясен сблъсък межд добро и зло, между Горна земя и Долна земя, между Ада и рая. Ако на някой тази концепция не му харесав не трябав да чеет и приказките на ран босилек и Ангел каралийчев — в тях всичко е на тема Горан земя — Долна земя. дали ще говорим за „Златно птиче“, „Златна ябълка“ или „жива вода“ принципът е същия.

  • 13. марти 2005 (23 май 2014 в 16:40)

    тази книга е тъпа

    • 14. Марияна Йорданова (23 май 2014 в 21:30)

      Книгата е написана за деца и ги учи на много добри неща. Всичко написано от Астрид Линдгрен е забавно и поучително и коментари от този тип са направо обидни.

  • 15. ДИП (24 март 2015 в 17:42)

    Книгата е въздействаща и с ясно послание за вечната борба между Доброто и Злото, което е изключително полезно не само за децата, но и за родителите. Винаги съм я харесвала наред с много други приказки и приказни истории, като на Братя Грим , Ханс Кристиян Андерсен.

  • 16. жуга (26 декември 2015 в 17:23)

    Книгата е чудесна и според мен е скрита критика към комунизма и берлинската стена.

  • 18. Angel Mihaylov (24 август 2016 в 17:55)

    Според мен братята не се спасиха сато „скочиха“ в Нангилима, защото Тенгил, Катла и Карм, Ведер, Кадер и другите, който умряха също са в Нангилима. Няма ли опастност пак да бъдат заробени от черните шлемове?

    • 26. nickbaizel (20 февруари 2022 в 14:16)

      „В дома на Отца ми има много жилища“ това е от Библията. Твърди се, че след смъртта отиваш там, където ти е мястото. Доколко е вярно-нямам представа. Бил съм Оттатък(макар и за съвсем за кратко) вече мина една година оттогава. И преживяното няма нищо общо с ендорфините. Смъртта е врата, но къде точно отиваш-Господ знае.

  • 19. Kremenski (19 октомври 2017 в 00:29), оценка: 6 от 6

    Прекрасна книга! Една от най добрите на Астрид Анна Емилия Линдгрен по баща Ериксон! Препоръчвам я! Както горещо препоръчвам на всички който (освен ако не са чели само началото и края) намират в нея подтик за самоубийство, просто да потърсят някой добър психиатър! Не обиждам, а съветвам за тяхно добро!

    Изразът „Ще се видим в Нангияла“ се използва днес в Швеция при прощаване с мъртвите!

  • 20. osemshest (26 март 2018 в 17:18)

    Като ученичка помня, че учихме само една част от нея. Сега я прочетох цялата и разбрах колко интересна и по-какъв добър начин е представен проблема за смъртта при децата. Много хубава книга.

  • 21. ketballu (21 август 2018 в 15:21)

    Прекрасна, прекрасна, неусетно ти влиза под кожата, запознава малките читатели и с мрачните страни на живота. Смъртта е много дискутирана тема и в психоаналитичните сеанси, подсъзнателният страх от собствената смърт или тази на близки хора е двигател на много неврози и психопатологии. Линдгрен е генаилна, защото е написала книга с психотерапевтична стойност. Причината за рязко отхвърляне на тази книга е отхвърляне на злото и смъртта въобще. Но те съществуват.

  • 22. моя милост (18 януари 2020 в 23:43)

    Отраснах с тази книга, сигурно съм я чела над 200 пъти, от които 100 още като дете! Да, вярно е — в нея присъства темата за смъртта. И какво от това, нима хората не умират? Нима трябва да заравяме главите на децата в пясъка, за да не виждат неизбежната участ на всеки роден? Да, вярно е — разговорите за смъртта са дивно изключение в детската литература. Е, тук имаме работа с едно от тези дивни изключения, при това отлично написано. С много любов и смирение…

    Но разразилата се по-горе дискусия измества, по мое скромно мнение, смисловия център на романа — а той е смелостта, истинската смелост, която, както пише и Кестнер, не се състои в отсъствието на страх, а в преодоляването на страха. Малкият Карл израства до Лъвско сърце и заглавието му приляга по мярка. Чудесно детско фентъзи, на светлинни години пред „Хари Потър“! И чудесен текст в голямата традиция на европейския хуманизъм.

    Ако бях режисьор, щях да заснема филм по романа.

    А иначе се стреснах, като прочетох мнението, че „Малката кибритопродавачка“ не била толкова тежка приказка. Е как, бре, момичето умира от студ и глад навръх Бъдни вечер на безименна улица в столицата Копенхаген, на фона на благоденствието на неколцина! Какво по-тежко от това?!

    Няма по-жесток автор за деца от Андерсен. Нищо не спестява, даже залита към Средновековието. Искате съд и изгаряне на клада? — Моля, заповядайте! Може би малко езически ритуали като разкъсване на животно и изпиване на кръвта? — Добре сте дошли! Невъзможна любов? — Чудесно, или се разтапяте до оловно топче в огъня, или излитате под формата на дим през комина, и то преди Хитлер!

    Няма по-жестока приказка от „Грозното пате“, запознаваща ни всъщност със собствената ни жестокост.

  • 23. pasko74 (22 януари 2021 в 21:17)

    Разбира се, Астрид не е християнка, иначе не би написала историята по този начин. Но нейните убеждения са повлияли на много, включително и на мен когато я четях, като малък. Сега смятам идеята й за прераждане в други светове, че е подобна на тази за прераждания тук на земята, но не забравяйте, че това е само приказка. Много години по-късно прочетох от Библията, че имаме само един живот, който не може да бъде рестартиран, като компютърна игра, а трябва да се живее истински и честно…човек трябва да търси истината, за да я намери…но трябва да я търси с цялото си сърце…

  • 24. domino1 (20 февруари 2021 в 06:18)

    Подкрепям коментарите на хм, ketballu, моя милост, pasko74, Кremenski. В допълнение бих казал, че подобни „детски“ книги човек осмисля в пълнота в по-зрелите си години. Препрочитал съм я много пъти, посегнах към нея и днес, след като изпитах поредното си разочарование от обкръжаващото ни мошеничество, напоявано обилно от интриганството, примиренчеството и комформизма, така присъщи на повечето ни съграждани. Книгата възпитава ценности, за които често забравяме: толерантност, емпатия, справедливост, постоянство, борбеност. А колко много имаме нужда от тях, колко дефицитни са те днес! Все повече се убеждавам, че първите две са вродени, а за третата трябва неуморно да се борим. Четвъртото и петото се възпитават постепенно, още от детските години. Книгата е жизнеутвърждаваща, въпреки че засяга темата за смъртта.

    Към моя милост: по книгата са правени чудесни филми. Но и те едва ли са достатъчни :).

    Благодарност към gogo_mir и екипа на сайта.

    Поздрави на всички непорастващи деца!

  • 25. saltana (21 февруари 2021 в 16:52)

    В приказките, смъртта е описана много леко. Тъжно е, но после винаги се случва нещо хубаво. Обаче, ако прочетете историите на на Саймън Бекет и неговият д-р Хънтър….

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.