Никола Кесаровски
Елипан (Фантастична шега)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Разказ
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,4 (× 7 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
ckitnik (2012)

Издание:

Перпендикулярно време

Българска, I издание

 

Съставител: Агоп Мелконян

Рецензенти: Георги Величков, Димитър Пеев

Редактор: Гергана Калчева-Донева

Оформление: Богдан Мавродинов, Жеко Алексиев

Рисунка на корицата: Текла Алексиева

Художествен редактор: Иван Кенаров

Технически редактор: Пламен Антонов

Коректор: Паунка Камбурова

 

Дадена за набор на 30.III.1981 г.

Подписана за печат на 25.VI.1981 г.

Излязла от печат на 13.VII.1981 г.

Формат 32/70×100 Изд. № 1458

Печ. коли 11,50 Изд. коли 7,75 УИК 7,28

Тираж 75200 ЕКП 95362 5611–9–81 08

Цена 1 лв.

 

Книгоиздателство „Г. Бакалов“ — Варна

Държавна печатница „Балкан“ — София

История

  1. — Добавяне

Какво да ви кажа… Работите ми вървяха много добре. На излизане от Института дори си тананиках мотиви от джобното издание „Най-хубавото от рок-оперите през последните три века“. При входа на метрото срещнах непознато, но толкова хубаво момиче, че ме ужаси възможността да се размина с него само ей тъй, веднъж завинаги. Насрещният ескалатор я носеше към мен. Аз я гледах. И изведнъж лицето й изчезна! Да! Изчезна зад ей такъв голям балон от дъвка, изскочил измежду устните й! Тя усети слисването ми и с много женски глас каза „пардон“, когато се разминавахме. Ще се видим пак, отвърнах и продължих да си тананикам още по-отбрани парчета. Можете да си представите в какво приповдигнато настроение бях, след като дори този внезапен балон не ме извади от релси! И чак тогава, в метрото, осъзнах, че настроението ми е вече тревожно високо, а много добре не е на добре, казват. Системата „Умееш ли да владееш себе си?“ е категорична за подобни случаи. И затова, още като се прибрах, преди дори да превключа видеофона на „Тук съм!“, грабнах една от книгите на онзи древен мъдрец Станислав Лем — изпитано средство за мен, действува като леден душ на самочувствието ми. Когато е разпалено, както тогава, то зацвърчава сред облаци от преклонение, свива се до неузнаваемост и се потулва, където свари.

Но в онзи ден работите ми вървяха така неописуемо добре, че когато отворих наслуки книгата и прочетох: „Между символа и денотата[1] няма причинна връзка…“, вместо обичайния ефект се чух да възкликвам:

— Бре! Как пък не! Чак никаква…

А самочувствието ми не само че не се омърлуши като екипаж на космолет на една педя от границата на Шварцшилд[2], ами още по-високо вирна глава! Самият аз извадих от куфарчето си ампулата с мистериозната течност, която бях синтезирал този ден и която в същност беше причината за еуфоричното ми състояние, вдигнах я с жест и казах:

— Ами това?!

Всъщност и самият аз не знаех все още какво точно е това. Няколкото теста, на които успях да го подложа, дадоха такива пикантни резултати, че веднага нарекох странната течност „елипан“, от еликсир и панацея, защото наистина се очертаваше като нещо такова дори само с една никаква част от свойствата си.

— А?! А това? — повторих.

И с вида на Цезар пред Рубикон седнах до бюрото си. Отворих ампулата. Измъкнах от чекмеджето един от онези листи с биообогатена повърхност, на които може да се пише само с електро флумастер, взех пачето перо (нали пак е на мода), топнах го в ампулата и написах с едри знаци:

H2O

Очите ми още не бяха се отлепили от „О“-то, когато формулата внезапно, цялата изведнъж, изчезна!

— Ха! — казах, без да искам.

На мястото на изчезналата формула, както много скоро разбрах, се беше появила… една молекула вода! Да! Имате ли сили да го повярвате?! Появи се една молекула H2O! Появи се денотатът на символа H2O…

— … Та това е, другари! — Той виновно се опита да погледне обливащите го с укор очи на колегите. — Останалото… последвалия ми резил… го знаете… Просто не мога да си обясня как… как можах да сторя тази глупост! Не мога…

И той беше искрен. Наистина не можеше да си обясни как можа да напише толкова много нули в степента пред формулата на молекулата на етиловия спирт:

10100100100 . C2H5OH

Наистина не можеше да си обясни!

А за последвалия алкохолен потоп и евакуирането на района не може да не сте чули…

Бележки

[1] Денотат — предметът на името. „Дунав“ е името (символа) на еди-коя си река в Европа, а самата тази река е денотат на името „Дунав“ — Б.а.

[2] Граница (сфера) на Шварцшилд — сфера около колапсираща звезда, която сфера поради чудовищната гравитация не може да бъде напусната от никакво тяло или сигнал. — Б.а.

Край