Читателски коментари (за „Бразилия “ от Джон Ъпдайк)

  • 1. Деница Димитрова (21 февруари 2013 в 14:47)

    Уникална книга! Въвежда в един свят-много пъстър, разнообразен, колоритен. В един момент, но само в началото, си предрекох че това ще е поредния любовен роман, но слава богу реших да продължа нататък и не съжалявам. Роман за предела на човешките възможности, физически и психологически; историята на едни човешки взаимоотношения — интимни и социални; роман за магии и необуздани индиянски племена; за изкачване и отпадане от обществото; и в дъното прозира катарзисът на една държава — от нищета към просперитет. Заслужава си прочита!

  • 2. ketballu (11 януари 2016 в 23:50), оценка: 5 от 6

    Романът е уникален, да. Малко напомня стила на Маркес, но без неговите налудности, заради които не мога да го чета.

  • 3. lora201 (3 май 2016 в 12:11), оценка: 4 от 6

    Интересувам се живо от живота, културата и политиката в Латинска Америка така че за мен бе удоволствие да проследя какъв е бил живота в период на военна диктатура в страната. Това, което обаче не ми бе особено приятно бяха отношенията между главните герои, наивитет, глупотевина, всичко се разглеждаше през призмата на нагона и някак не успях да ги захаресвам като двойка. Най-много ме отврати невъзможността на героинята да изпита макар и малко майчина любов. Общо взето ми харесаха задните щрихи в творбата, а не самата главна история в нея. Това е и причината за моите 4 звезди, иначе биха били повече.

  • 4. nevena73 (11 декември 2019 в 21:02), оценка: 5 от 6

    Увлекателна е книгата .Струва си да се прочете.

  • 5. vvatkov (2 януари 2020 в 20:28), оценка: 6 от 6

    В началото помислих, че Ъпдайк се е превърнал в Куельо , но не — книгата е шедьовър. Чете се на един дъх.

  • 6. нин-джа (1 март 2021 в 15:16)

    Четох до към 30 страници и не мисля да продължавам. Телеграфен стил, подробности в стил Буковски…въпреки интереса ми към бразилската култура ще пропусна.

  • 7. anuane (8 юни 2022 в 17:19), оценка: 6 от 6

    Една от любимите ми книги,бих я определила с една дума-магическа!

  • 8. butsius (17 юни 2022 в 00:57), оценка: 4 от 6

    Също както предходните коментари, самата книга остави у мен противоречиви впечатления. Хубавото в книгата е пресъздаването на бразилската култура и реалност, духа на времето и динамично действие. Развитието на героите е логично, но предвидимо, както и краят. Ролята на секса в историята и в мотивацията на героите е преувлечено, което бих го приел като целенасочено, предполагам свързано с бразилския манталитет. Това, което липсва, е отношението към религията, католицизма и суеверията. Всички герои са атеисти, което за мен за бразилска история, е неубедително. Малко остаряло е и разбирането, че богатите са зли, глупави и ламтящи за пари, а бедните са умни, добри и щедри. Мен лично ме подразни оправданието на престъпността, особено познавайки бразилци, емигрирали единствено с цел да избягат от уличния терор.

    Като цяло препоръчвам да се прочете, особено ако имате интерес към латиноамериканската култура.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.