Читателски коментари (за „Любовникът “ от Маргьорит Дюрас)

  • 1. Asi (3 септември 2016 в 18:03)

    С удоволствие се върнах отново към Дюрас — невероятна жена и творец!

    Бях чела романа в оригинал, и оценявам високо превода. Благодаря отново на Читанка за споделянето !

  • 2. Vmarch (9 юни 2020 в 13:35), оценка: 6 от 6

    Мога ли да дишам?

    След тази книга вече определено не мога.

    Захванах „Любовникът“ на Маргьорит Дюрас повече на шега, отколкото с някакви сериозни намерения. Нуждаех се от съвсем кратка книга, която да прочета за не повече от ден или два.

    Очакванията ми преди да я започна бяха… повече от ниски — удряха дъното на Подземния свят. Мислех си, че това е поредният зле написан любовен роман, но, oh boy, oh boy, колко жестоко съм се лъгала.

    Книгата е около стотина страници, чете се за има-няма час и половина-два. Но, драги мои, мога с две вдигнати ръце да ви уверя, че това бяха най-наситените с емоции два часа през живота ми! Няма да ви лъжа, след като прочетох първите 20–30 страници бях готова да я зарежа, понеже ми доскуча, нищо съществено не се случваше, изказът бе прекалено разхвърлян. Отворих Goodreads, за да прегледам ревютата и не можах да повярвам, когато видях всички онези високи оценки. Зачудих се какво толкова намират хората в тази книга. Казах си „Добре, ще прочета още няколко страници, пък ще видим“. И няколко страници по-късно останах без думи.

    „Любовникът“ изпълни душата ми, така както звездите изпълват небето.

    Няколко неща, които трябва да знаете за тази книга, ако мислите да я започвате:

    1. „Любовникът“ определено не е за всеки. Не толкова заради историята, колкото заради изказа. Както споменах по-горе, повествованието е изключително хаотично и разхвърляно, но когато му хванеш ритъма се превръща в най-прекрасната поезия, която сте чели — красива, чувствена, интимна.

    2. Ако очаквате от тази книга нещо в стил „50 нюанса“, няма да го намерите. Затова ако сте взели „Любовникът“ заради еротичните сцени, по-добре въобще не я отваряйте.

    3. Това е АВТОБИОГРАФИЧЕН роман. Говорим за нещо, което реално се е случило.

    4. „Любовникът“ е книга, която подхранва чувствата. Не очаквайте някакъв супер невероятен и сложен сюжет.

    5. Препоръчвам ви да я започнете без никаква представа за сюжета. Аз скочих в дълбокото, без да знам какво ме очаква, направете го и вие. Доверете ми се. Няма да съжалявате!

    • 3. Asi (10 юни 2020 в 21:51)

      Поздравления, чудесно е, че сте открила един стойностен автор, макар и случайно. Но пък понякога така е по-вълнуващо. Бих Ви препоръчала да потърсите в мрежата или в Wikipedia биографията на тази изключителна жена. Надявам се да се докоснете и до творчеството й и то да ви докосне.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.