Читателски коментари (за „Изпитание “ от Цончо Родев)

  • 1. Ilmar (10 февруари 2012 в 18:03)

    Книгата е страхотна! Това е българската „Война и мир“, най-проникновеното, „любовно“ пресъздаване на една справедлива, отбранителна война. А Цончо Родев е най-истинският продължител на Вазовата традиция — с родолюбието си, с обичта към историята, с човеколюбието и толерантността; с ярко изявената авторова позиция. А що се отнася до историческата достоверност (прощавайте, но знам какво говоря :), Родев няма равен на себе си. Познавах го лично, имам богата кореспонденция с него и знам, че той беше и един изключителен духовен аристократ, щедър, благороден, остроумен, любопитен към света… Отиде си преди месец и половина, без да е изгубил тези свои качества. Повечето медии си замълчаха (о, безкнижно време!)Но хора като него не си отиват безвъзвратно. Безсмъртен е чрез книгите си.

    Не зная дали може да се осъществи едно мое предложението (след като вече е хвърлен толкова труд): настоящата публикация да се замени с редакцията на книгата от 1998 г. (С, ИК „Зелената вълна“). Тя е много по-добра, избегнати са някои от неволните грешки, допуснати при изданието през 1969 г… Ще се радвам, ако е възможно…

    • 2. taliezin (6 септември 2012 в 14:58)

      Възможно е, ако можете да се свържете с мен: [email protected]

  • 3. Владимир Колев (30 август 2013 в 22:01)

    Още през студентските си години прочетох това интересно повествование. И се възхитих. Заради високия професионализъм, историческата достоверност, искрената човешка топлина, която блика от страниците му. Може би е наистина българската „Война и мир“… Второто четене на харесала ти някога книга крие риска от разочарование.След доста години, препрочитайки я, не почувствах разочарование. Напротив — открих още достойнства в нея. Знам, че няма да засенчи „Под игото“. Но съм убеден, че трябва да бъде поставена до нея на рафта на домашната библиотека.

  • 4. НиНоНи (3 септември 2014 в 22:51)

    Много хубава книга(както почти всички на Цончо Родев) с невероятно силен сюжет и доста голяма доза историческа достоверност на описаните събития.Виждам че в сравнена от други читатели с „Война и мир“ и това не е далеч от истината.Препоръчвам с две ръце!

  • 5. Devoted of Slaanesh (29 септември 2014 в 21:00), оценка: 6 от 6

    Првъзходен роман за едни от най-превратните моменти в най-новата българска история. Горещо го препоръчвам на всички.

    • 6. Георги (30 септември 2014 в 13:10)

      Това е българският „Война и мир“.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.