Читателски коментари (за „Одисея “ от Омир)

  • 1. Lina_acad.bg (25 ноември 2007 в 16:01)

    Одисей — като епически герой, е парадигма на инициативния човек, предприемача, който като приеме присърце една работа я върши с талант, вдъхновение и хладен разсъдък.

    Според мита, той не иска да участва във войната за Троя, но не успява да се измъкне.

    в 10-годищната война той е инициатор и участник във всяко действие, което после са оказва от особена важност за успешния край на войната и превземането на Троя.

    В „Одисея“ няма да прочетете за Троянския кон. Този текст го няма и в „Илиада“.

    Омир започва разказа си за „своя любим герой“ с описанието на чудния остров Огигия и дивната нимфа Калипсо, където Одисей прекарва седмата година от своето 10-годишно завръщане у дома. Явно не е бързал особено много!!!

    Но, за да разберете защо Одисей се бави — 7 години на Огигия, една година при Цирцея-Кирка и три години по други десет пристанища, ще трябва да прочетете Омировия епос.

    в една от песните ще научите произхода на фразата „златните окови на любовта“. !!! Обичат се боговете на Олимп — за жалост, не хората!

  • 2. Петър90 (17 октомври 2012 в 16:36)

    Това не е целият епос. „Одисея“,поне за повечето люде (защото има и други мнения), се състои от 24 песни. Тук са поместени само три.

  • 3. Wallküre (17 октомври 2012 в 17:46)

    Наистина текстът не е пълен. Жалко! Аз го имам на книжно тяло, но удоволствието ми струваше 30 лева и то с 50% процента намаление на миналогодишния Панаир на книгата… Не всеки може да извади толкова пари от джоба си, а би било хубаво всички да имат достъп до безсмъртния труд на Омир, поне от този сайт. Нямам скенер и не мога да сканирам своето издание, надявам се да се намери някой доброволец…

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.